Alex s-a alăturat echipei Kaufland în anul 2020, prin intermediul Programului Kaufland Trainee desfășurat în departamentul Financiar-Administrativ. Astăzi, activitatea sa în cadrul companiei este orientată spre latura analitică, însă Alex este recunoscător pentru perioada în care a fost Trainee. Experiența ca Trainee în cadrul companiei l-a încurajat să găsească în permanență cele mai bune soluții pentru a-și sprijini colegii.
Interviu cu Alex Gavrilă, Analist Controlling
Alex, descrie-ne puțin activitatea ta în cadrul Kaufland. Cum se desfășoară o zi tipică pentru tine și care sunt responsabilitățile tale?
Responsabilitățile mele includ verificări, corecții și analize a diverse tipuri de cheltuieli, realizarea de rapoarte, planificări privind viitoarele costuri, dezvoltarea de instrumente și automatizări interne în cadrul departamentului de Controlling. Din fericire pentru mine, nu cred că există două zile la fel în Controlling, deoarece noi prelucrăm date provenite din toate celelalte departamente ale companiei, iar, pe lângă cele menționate anterior, apar foarte des analize și diverse situații particulare pentru care le oferim suport colegilor.
Care este motivul pentru care ai ales să faci parte din echipa Kaufland?
Nu știam ce-mi doream să fac, ce-mi plăcea cu adevărat. O fostă colegă de facultate mi-a recomandat să aplic pentru Programul Kaufland Trainee. În cazul meu, acesta a presupus o perioadă de învățare rotațională în care m-am familiarizat cu departamentul Financiar-Administrativ, dar și cu cel de Vânzări. Am fost foarte încântat de ideea de a interacționa cu oameni care lucrează în domenii atât de diverse și să încerc să învăț cât mai multe lucruri de la fiecare. A fost o experiență pentru care sunt recunoscător. Am descoperit ce îmi place să fac și mi-am dezvoltat foarte mult abilitățile de comunicare. În plus, a fost fun.
Povestește-ne un pic mai multe despre experiența ta ca Trainee. Ce ai învățat din fiecare departament și cum te-au ajutat acele lucruri să fii mai eficient?
Ca Trainee, am participat constant în activități diverse și interesante. Am început programul în departamentul de Contabilitate, Financiar și Taxe. Aveam puțină experiență de lucru în contabilitate internă și îmi aduc aminte cât de fascinat am fost de modul în care colegii noștri își desfășoară activitatea, de cât de moderne sunt sistemele folosite în comparație cu ce văzusem până atunci, și de existența diferitelor automatizări care simplifică administrarea unui volum atât de mare de muncă.
După aceea, am cunoscut colegii din departamentul de Vânzări și din magazine. Din postura de client, nu conștientizam cât de multă muncă și atenție la detalii sunt alocate chiar și celor mai mici aspecte dintr-un magazin Kaufland și cât de atent organizate sunt procesele din spate. Am înțeles din nou acest lucru în momentul în care am cunoscut colegii din departamentul de Audit Intern, unde am participat la analize și verificări privind activitatea magazinelor. Am asistat inclusiv la partea de recepție de marfă, înainte de ora 6 dimineața, ceea ce m-a făcut să admir și mai mult efortul colegilor care lucrează în ture în magazine și depozite.
Cel mai mult mi-a plăcut în departamentul de Controlling și am fost încântat de oportunitatea de a rămâne aici. Am păstrat toate notițele din perioada Programului de Trainee, iar interacțiunea cu echipele celorlalte departamente mi-a oferit o imagine de ansamblu despre activitatea și provocările lor zilnice. Cred că acest tip de program, cum este Kaufland Trainee, îți oferă posibilitatea să ai o viziune mult mai amplă asupra activității companiei. Pentru mine, în mod cert a fost deosebit de util, pentru că m-a ajutat să devin mai eficient în luarea deciziilor și întocmirea rapoartelor.
În ce măsură simți că ai evoluat în echipa Kaufland? Ai avansat de la o poziție la alta?
Simt că am evoluat foarte mult, curiozitatea și dorința de a învăța fiindu-mi susținute permanent. Am avut acces la diverse cursuri și școlarizări, ceea ce, din punct de vedere tehnic, m-a făcut să mă simt mult mai bine pregătit. Bagajul meu de informații s-a extins considerabil datorită noțiunilor preluate din fiecare deparatament parcurs. Experiența acumulată mi-a dat curaj și mi-a dezvoltat abilitățile de comunicare. De la rolul de Trainee am avansat la poziția de Analyst Controlling, ceea ce m-a bucurat, fiindcă fac ceea ce-mi place.
Care este cea mai mare realizare profesională de când faci parte din echipa Kaufland?
Aș putea menționa mai multe proiecte și realizări, dar poate cea mai mare a fost crearea unei serii de rapoarte interconectate, ceea ce a reprezentat pentru mine o dovadă a progresului profesional pe care l-am realizat în cadrul companiei. Sunt lucruri pe care, înainte să mă alătur echipei Kaufland, nu credeam că le voi putea realiza vreodată, dar pe care le-am făcut datorită deschiderii și îndrumării colegilor mei.
Cum se transcrie acest progres în viața ta de zi cu zi, la job, dar și în viața personală?
Am devenit mai organizat în idei și acțiuni, atât la job, cât și în viața personală. Îmi este mult mai ușor să rămân calm și concentrat în fața unei probleme.
Ce îți place cel mai mult la jobul tău?
Nu te plictisești niciodată. Este un mediu foarte dinamic în care îți este imposibil să stagnezi. Activitatea zilnică mă inspiră să mă autodepășesc și să învăț constant lucruri noi. Totodată, îmi place foarte mult faptul că interacționez periodic cu membrii tuturor departamentelor companiei. Astfel, socializez cu oameni cu pregătiri diverse, lucru care îmi scoate nasul din cifre și îmi reamintește cât de importante sunt comunicarea și relațiile interumane.
Cum îți găsești motivația? Ce te inspiră în cadrul Kaufland?
Mă motivează dorința de a crea un viitor frumos pentru mine și pentru oamenii din jurul meu și speranța de a vedea cât mai mult din lumea în care trăim. Viața este scurtă și avem o datorie față de noi înșine de valorifica la maximum timpul limitat pe care îl avem. Apoi, în cadrul companiei, mă inspiră foarte mult diversitatea de proiecte de sustenabilitate în care suntem implicați, dar și dorința Kaufland de a ține pasul cu tot ce este nou. Doar în ultimele săptămâni am avut acțiuni de ecologizare și prevenire a risipei alimentare, campanii anti-bullying, lansarea jocului video Animaterra și multe altele. Însă dacă ar trebui să menționez o singură inițiativă, atunci cu certitudine aceasta ar fi Programul A.C.C.E.S., un program prin care echipa Kaufland și-a propus să integreze pe piața muncii cât mai multe persoane cu dizabilități. Cred că putem învăța foarte multe de la persoanele cu nevoi și cerințe speciale, care, în ciuda provocărilor zilnice, sunt un exemplu de reziliență și curaj.
Cum reușești să ai performanțe la job, dar și timp pentru cei dragi și pentru pasiunile tale?
Cred că, pentru a fi eficient și pentru a avea preformanțe, indiferent în ce domeniu activezi, trebuie să știi să te și odihnești. Fiind o persoană foarte organizată, încerc să separ viața personală de cea profesională. Deși îmi place foarte tare ceea ce fac, odată încheiat programul, îmi îndrept atenția exclusiv către nevoile celor dragi și către pasiunile mele. Există perioade mai dificile în care cu greu separi profesionalul de personal. În acele momente am învățat că este în regulă să cer și să accept ajutorul oamenilor din jur. Comunicarea este esențială.
Dacă ar fi să descrii Kaufland România în 3 cuvinte, care ar fi acelea și de ce?
Adaptabilitate, pentru că sunt impresionat de capacitatea pe care Kaufland o are de a ține pasul cu toate schimbările din piață și deschiderea sa către nou.
Diversitate, datorită multitudinii de proiecte din arii diferite în care suntem implicați.
Responsabilitate, deoarece Kaufland oferă un exemplu pozitiv cu privire la impactul pe care programele de sustenabilitate și proiectele sociale în care se implică o companie pot schimba în bine lumea în care trăim.
Dacă ai fi CEO-ul Kaufland pentru o zi, este ceva ce ai schimba în activitatea companiei?
Probabil aș încerca să introduc și mai multe schimburi de experiență între departamente și tipuri de școlarizări. Cred că, atunci când privim o problemă prin ochii celorlalți colegi, înțelegem care sunt provocările lor și vice-versa. Astfel, reușim să găsim mai ușor soluții realiste și eficiente. În plus, în felul acesta cunoști oamenii mult mai bine, atât profesional, cât și personal și ai posibilitatea de a învăța lucruri noi din domenii diferite.
La finalul unei zile de muncă, cum îți petreci timpul liber? Care sunt pasiunile tale?
De regulă, la finalul unei zile de muncă ies la plimbare cu soția mea, timp în care povestim cum ne-am petrecut ziua. După aceea, rezolv diverse sarcini administrative și, de câteva ori pe săptămână, gătesc. Nu-mi place liniștea, astfel că, indiferent ce fac, de regulă pe fundal este un podcast sau un show de stand-up. În timpul liber îmi mai place să ascult muzică, în special rock. Aproape tot timpul o să mă vezi cu o pereche de căști la volum destul de mare. De asemenea, îmi plac filmele și mă joc pe consolă, jocul meu preferat fiind „The Witcher 3”, pe care l-am terminat de atât de multe ori încât soția mea a ajuns să cunoască toate personajele și povestea pe de rost. Încerc să petrec timp și cu prietenii. De obicei jucăm biliard sau bowling și râdem foarte mult.