Distribuie
Avantajele și dezavantajele unui program de internship
La început de carieră, proaspeții absolvenți doresc să își înceapă traseul profesional, însă se lovesc de o problemă frecventă: lipsa de experiență. Târgurile de job-uri, care s-au înmulțit semnificativ în ultima vreme, intenționează să aducă tinerilor o soluție pentru această problemă. Este vorba despre înscrierea într-un internship.
În acest articol veți afla mai multe despre:
-
ce presupune un program de internship;
-
cum este reglementat internshipul prin lege;
-
care sunt avantajele și dezavantajele unui program de internship.
Ce presupune un program de internship?
Majoritatea tinerilor sunt deja familiarizați cu acest concept, însă nu toți știu exact ce presupune. Un prim motiv ar fi faptul că există o incertitudine privind flexibilitatea acestui program. Atunci când alegi un internship trebuie să știi că programul variază între part-time și full-time.
Ce este important de știut atunci când un absolvent/student face această alegere este negocierea programului. Programele de internship nu sunt create pentru a interfera cu orarul studiilor, ci sunt menite să aducă un plus de valoare întregii experiențe profesionale pe perioada studenției.
Un alt motiv ar fi faptul că sunt confundate cu stagiile de practică, fie cu un loc de muncă. Internship-ul nu necesită experiență în domeniu deoarece acesta este identificat ca a fi o rampă de lansare în carieră. Într-un astfel de program, internul se familiarizează cu întreg procesul companiei respective, cu atribuțiile pe care le are, cu câmpul muncii în adevăratul sens al cuvântului.
Legea privind internshipul 176/2018
În August 2018 a intrat în vigoare legea 176/2018. Această lege reglementează modul în care se poate desfășura un program de internship, care sunt părțile care încheie contractul de internship, dar și care este remunerația minimă pe care trebuie să o primească internul.
Astfel, spre deosebire de stagiile de practică unde practicantul este neplătit, în cazul programelor de internship, companiile sunt obligate să ofere minim 50% din salariul minim brut internului. În ceea ce privește perioada în care se pot desfășura programele de internship, internii nu pot avea un contract pe o perioadă mai mare de 720 de ore sau 6 luni.
De asemenea, pentru a interfera cu orarul studenților, internii nu pot să desfășoare mai mult de 40 de ore de activitate pe săptămână. Orice persoană cu vârsta minimă de 16 ani poate să desfășoare un internship într-o companie. Persoanele cu vârsta de 15 ani au nevoie de acordul scris al părinților sau tutorilor.
Avantajele și dezavantajele unui internship din perspectiva internilor români
Conform utilizatorilor Undelucram.ro care au avut șansa să experimenteze o astfel de provocare profesionala, există atât lucruri bune, cât și lucruri mai puțin plăcute, în cadrul unui internship.
Avantaje
1.Dobândirea de noi cunoștințe și abilități
A învăța de la cei mai buni și a primi ajutor constant în procesul de învățare este de departe unul dintre cele mai importante lucruri menționate de utilizatorii Undelucram.ro. Acest “plus” îi motivează și le oferă o siguranță privind calitatea informației pe care o acumulează.
Pe lângă a primi informație de la specialiști și a li se arăta o atitudine profesionistă, mediul de lucru și echipa mereu gata să ajute în orice situație constituie un alt punct comun avut în vedere de utilizatorii Undelucram.ro.
3. Mai multă experiență
A face progrese pe partea de hard skills, dar și pe partea de soft skills. Un internship reprezintă o provocare, dar îi ajută pe studenți să capete experiența de care au nevoie pentru a-și găsi un job după terminarea facultății.
Dezavantaje
1. Perioada scurtă a internship-ului.
În cazul programelor de 3 luni, printre comentariile de pe Undelucram.ro, oamenii consideră că este o durata prea scurtă pentru a acumula suficientă informație și experiență.
2. Lipsa unei oportunități după terminarea internship-ului.
Oferirea unui loc de muncă după terminarea programului este un aspect important care de multe ori lipsește, de aceea acesta intră în categoria punctelor slabe.
3. Volum mare de muncă.
Cei care au fost interni s-au lovit de un volum prea mare de muncă pentru nivelul de experiență pe care aceștia îl aveau la momentul respectiv. Nu este un aspect pozitiv deoarece internii ar trebui să fie învățați de la început și să primească sarcini din ce în ce mai complexe treptat.
Concluzionând: un program de internship oferă posibilitatea studenților de a câștiga experiență într-un domeniu ales de către ei, dar și să primească o sumă modică de bani pentru activitatea prestată. Internshipul îi poate învăța cum să lucreze în echipă, cum să respecte termenele limită, dar și cum să își facă un buget și să gestioneze banii primiți.
Citește toate articolele despre
Internships și voluntariatDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Internships și voluntariat
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro