Clișeele din ofertele de angajare

08.05.2017
5 min
Clișeele din ofertele de angajare

Distribuie

Sursa foto

Dacă ai o vastă experiență în a aplica la posturile puse la dispoziție pe diferitele site-uri de profil, atunci știi deja că departamentele de resurse umane care, teoretic cel puțin, sunt responsabile de elaborarea anunțurilor de angajare suferă de o gravă lipsă de imaginație.

Majoritatea anunțurilor de acest fel postate au fost create parcă folosind un template pe care fiecare angajtor îl șterge puțin de praf, îl îmbracă în uniformă proprie și îl aruncă pe net. Acolo, fiecare posibil angajat înțelege ce vrea. Înțelege el însă ce trebuie?

Clișeele în astfel de anunțuri abundă atât la rubrica „cerințe”, cât și la cea de „beneficii.” Acum ne vom ocupa doar de așa zisele avantaje oferite. În principiu, toate punctele enumerate mai jos ar putea lipsi cu desăvârșire din anunțurile de angajare, fără să afecteze în vreun fel șansele unui angajator de a atrage tinere talente. Ba chiar poate ar îmbunătăți aceste șanse dacă în loc de ce găsiți mai jos ele ar fi structurate altfel.

1. Salariu atractiv

Nu s-a făcut incă o statistică pentru a vedea câte dintre anunțurile de angajare conțin această expresie, dar aceia dintre voi care aveți experiență bogată în aplicările pentru posturi care vi se potrivesc mai mult sau mai puțin știu că este la fel de des întâlnită ca urarea „o zi plăcută”. Atunci când îi urezi cuiva „o zi plăcută” îi spui de fapt că îți dorești să aibă nu o zi grozavă, nici una groaznică, ci una așa și așa. Când îți anunți posibilul viitor angajat că îi oferi un „salariu atractiv” îi spui că acesta va fi plătit nici cu mult, nici cu puțin.

Este extrem de greu de realizat dintr-o astfel de expresie dacă salariul este menit a fi atractiv pentru angajat sau este atractiv pentru angajator. Aproape niciunul dintre angajatori nu postează pe site-urile de profil suma pe care o oferă pentru o poziție sau alta. Dar absolut toți oferă un salariu pentru munca prestată. Ceea ce face adăugarea acestei expresii la rubrica „beneficii” total inutilă.

Ce trebuie să știi tu, viitor angajat, este că, în lipsa unei experiențe bogate în muncă, sau a vreunei abilități extrem de rare, salariul pe care îl vrei primi, cel puțin la început, se va afla undeva în intervalul 1.500 – 2.000 de lei. Cam aceasta reprezintă expresia menționată mai sus. De fapt, cam aceasta este suma oferită pe poziții entry level indiferent dacă în anunț este trecută expresia cu pricina sau nu. Așa că poți, liniștit, să aplici și pentru posturi care nu au această bijuterie inutilă atașată la subsol.

2. Companie în plină dezvoltare

Dacă e să te iei după anunțurile de angajare, economia României lucrează la turație maximă. Aproape că nu există anunț care să nu conțină această expresie. Și nici organizație care să meargă prost.

O companie în plină dezvoltare este în general, spre deosebire de cele care au ajuns deja la maturitatea economică necesară, instabilă, mai ales din punct de vedere al personalului. Folosirea acestei expresii poate fi pusă, în parte, pe nevoia angajatorului de a justifica faptul că, de ani de zile uneori, anunțurile sale de angajare sunt puse în heavy rotation pe site-urile de profil.

Pe de altă parte, astfel de organizații sunt ideale pentru cei aflați la început de drum și care vor să capete un minim de experiență necesar avansării către postul dorit cu adevărat.

3. Colectiv tânăr și dinamic

Şansele pe care un tânăr abia intrat pe piața muncii le are să nimerească într-un colectiv îmbătrânit sunt aproape de zero. La fel sunt și șansele ca orice colectiv tânăr să fie altfel decât dinamic.

Dar ce înseamnă dinamic? Înseamnă că acest colectiv e foarte activ? E activ la birou, sau pe terenul de fotbal? E el dinamic cu folos, sau se agită fără a produce? Are dinamicitatea unui colectiv legătură cu punctul 2? Adică e dinamic prin prisma faptului că angajații vin și pleacă pe bandă rulantă? Fiți curioși și întrebați acest lucru la interviu.

4. Oportunități de promovare

Este de presupus că, atunci când îți alegi un post pentru care să aplici nu o faci cu gândul să îți petreci următorii 20 de ani pe poziția pe care ai intrat în compania A sau B. Este, de asemenea, de presupus că nicio firmă din lumea aceasta nu este, structural vorbind, compusă din posturi dedicate aceleiași unice funcții în companie. Condițiile sunt întrunite deci pentru a deschide drumul spre promovare, mișcare laterală în cadrul organizație și așa mai departe.

Ceea ce înseamnă că da, posibilități de promovare sunt peste tot. De ce atunci angajatorii trec acest detaliu în anunțurile de angajare?

O fac în parte pentru ca, atunci când afli care este „salariul atractiv” de care vorbeam mai devreme, să nu te sperii și, poate, să accepți postul oferit în speranța că pe viitor vei avea acces la o poziție mai înaltă, deci la un salariu mai mare. Posibilitate pe care nu trebuie să o excluzi.

5. Contract de muncă pe perioadă nedeterminată

Nu există lucru mai rău pentru niciuna dintre părți decât contractul pe perioadă nedeterminată. Piața resurselor umane abundă de studii care ne arată că perioada de probă este absolut necesară pentru o relație sănătoasă între angajat și angajator. Acea perioadă de probă de trei luni de care v-ați tot lovit este esențială și pentru angajator și pentru angajat pentru a vedea dacă mariajul dintre ei va merge sau nu.

Companiile cu experiență nici nu se gândesc să treacă așa ceva în anunțurile de angajare. Nu o fac decât cei care funcționează încă pe mentalitatea învechită că un loc de muncă stabil înseamnă contract pe perioadă nedeterminată, încheiat imediat.

Nu trebuie să vă sperie o perioadă de probă. Dacă totul decurge bine, la finalul celor trei luni veți avea și contractul pe perioadă nedeterminată.

6. Bonusuri în funcție de performanță

Este evident că nicio companie de pe această lume nu o să ofere bonusuri angajaților proprii doar de dragul de a le oferi. Prin definiție, bonusurile sunt legate de performanță.

Expresia aceasta, atât de îndrăgită de companiile care activează în vânzări, nu face altceva decât să întărească expresia folosită la punctul 1. Și deși e bine să știi că pe lângă salariul atractiv mai poți avea un venit suplimentar, faptul că toate aceste firme trec amănuntul acesta în anunțuri nu le aduce niciun plus de valoare.

7. Training-uri de specialitate

De ce un angajator trece la rubrica beneficii instruirea personalului propriu? Este evident că nu îți poți face treaba dacă nu știi ce faci. Răspunsul este simplu.

Training-ul în sine nu reprezintă instruirea la locul de muncă. Acesta se face rapid, de multe ori ineficient, pe fugă. Există însă o pleiadă de speakeri motivaționali, de sales coaches și alte asemenea denumiri pompoase care vin și, pe banii companiei, îți fac training-ul presupus necesar. Așa se prezintă trainig-ul de specialitate, în viziunea angajatorilor.

Aceia dintre voi care însă au trecut prin așa ceva știu că aceste ședințe interminabile de oratorie nu fac training aplicat, ci un fel prezentare generală de principii. Ce este mai grav însă este că, de multe ori, angajtorul insistă ca după aceea angajații să aplice metodele predate de oratori de multe ori fără a vedea dacă pot fi eficiente pentru modelul lor de business.

Lista de mai sus conține doar căteva dintre clișeele cele mai folosite în anunțurile de angajare. Mai sunt, suntem siguri, și altele. Toate ar putea lipsi fără nicio problemă din astfel de anunțuri, fără să afecteze in vreun fel șansele angajatorului de a găsi oamenii potriviți sau ale angajatului de a-și găsi slujba visată.

Sunt, desigur, din ce în ce mai multe excepții de la regulă. Tot mai mulți angajatori preferă acum paginile proprii de cariere anunțurilor postate online. Pe o pagină de cariere posibilii angajați au o mai bună percepție a organizației ca întreg.

Tot acolo, cultura organizațională a unei companii se vede cel mai bine. Se poate, pe alocuri, discuta cu angajați actuali despre condițiile de lucru, mentalitate, etc. Se poate interacționa cu organizația înainte de un interviu propriu zis.

Săptămâna viitoare vom încerca să rezumăm clișeele folosite de angajatori atunci când anunță ce vor ei de la un angajat.

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro