Distribuie
Cum te descurci cu un sef dificil?
De cate ori nu v-ati dat cap in cap cu seful vostru? Ati reusit sa va adaptati stilului lui sau ati renuntat? Care ar fi cele trei cuvinte prin care l-ati descrie?
Mary Abbajay, autoarea cartii ”Managing Up: How to Move Up, Win at Work, and Succeed with Any Type of Boss”, creioneaza portretul a trei tipuri de sefi, intalniti inca din anii ’20:
• seful vesnic posomorat;
• seful cu doua fete;
• seful care se crede „micromanager” (tine totul sub control).
La aceste trei tipuri „clasice” se adauga (din categoria sefilor „veniti din iad”) alte trei tipuri considerate „toxice”:
• seful obsedat de munca;
• narcisistul;
• seful fantoma (cand ai nevoie nu-l gasesti ).
„Daca seful tau este atat de rau incat simti ca te prabusesti ori te supraincarca cu sarcini sau iti induce teama, astfel incat ai ajuns sa plangi in parcare, atunci este momentul s-o tai de langa acea persoana”, ne sfatuieste autoarea cartii mentionate.
Care este totusi arta de a gestiona relatiile cu seful?
Sa pornim de la o intrebare comuna:
1. De ce asa de multi angajati au perioade dificile alaturi de sefii lor?
Raspunsul la aceasta intrebare are in centrul sau ideea ca oamenii sunt promovati pe baza abilitatilor tehnice si nu pe modul in care stiu sa-si foloseasca propriile abilitati. Din aceasta cauza foarte multi sefi nu depasesc linia de plutire in calitate de team leaderi.
In conditiile existentei unui numar relativ mare de „sefi mediocri”, nu putem ramane doar la ipostaza de a ne plange mereu, trebuie sa facem ceva. Acest ceva tine de schimbarea situatiei date. De cele mai multe ori piedica cea mai mare in schimbarea situatiei este propriul nostru ego.
Pierdem timp si energie gandindu-ne cum trebuie schimbat seful, dar nu ne gandim deloc ca noi suntem cei care opunem rezistenta la schimbare.
Ideea este ca nu putem schimba oamenii cu adevarat, dar putem schimba modul cum interactionam cu ei.
2. Care este cel mai comun tip de sef „dificil”?
Seful care se crede „micromanager” (are tendinta de a controla tot) si care vrea sa tina sub control orice tendinta de autonomie a subordonatilor. Acest tip apare in toate „plangerile” subalternilor.
Un asemenea tip de sef manifesta instabilitate si este impulsiv. El are tendinta de a schimba de foarte multe ori directiile de actiune, ceea ce induce o stare de disconfort, neoferind acea siguranta pe care un angajat si-o doreste.
In asemenea cazuri nu exista o strategie universal valabila pentru a te descurca cu seful. Este bine sa mariti adaptabilitatea la particularitatile fiecaruia dintre ei.
3. Ce facem cand un sef este introvertit sau extrovertit? Cat de important poate fii acest lucru pentru noi?
Specialistii ( ne referim la cei din psihologia personalitattii ) atrag atentia ca cele doua categorii de sefi pot influenta considerabil relatiile ierarhice de la locul de munca.
Seful introvertit
• petrece mult timp singur;
• vorbeste putin sau deloc;
• evita colectivitatea;
• nu agreeaza schimbul de idei.
Seful extrovertit
• se misca foarte mult;
• tot timpul este agitat;
• socializeaza tot timpul;
• are tendinta de a domina orice intrunire;
• gandeste cu voce tare.
Cum ne comportam cu un astfel de sef?
Sa presupunem ca sunteti tipul introvertit - cum reactionati daca un coleg intra de 10 ori in birou sa va intrebe ceva. Chestiunea aceasta va scoate din sarite. Daca, din greseala aveti un sef extrovertit, acesta va considera ca obtinerea unei informatii de la voi seamana cu o „extractie dentara.” Evitati, pe cat puteti, o asemenea situatie.
Sa presupunem ca sunteti extrovertit, ganditi-va la faptul ca seful vostru are in minte doar gandul cum sa va faca sa taceti. Exista posibilitatea sa fiti angajatul unui sef extrovertit. In acest caz este bine, pentru siguranta actiunilor voastre, sa recapitulati fiecare conversatie avuta (de la un capat pana la celalalt) indiferent daca a fost live sau pe email.
In cele doua cazuri expuse problema sef-subordonat sta sub semnul flexibilitatii. De aici apare posibilitatea adaptabilitatii la situatia data, avand ca suport imbunatatirea interelationarii.
4. Ce ar trebui sa spui despre fostul sef intr-un interviu?
Am scris de nenumarate ori despre acest subiect si despre modul cum trebuie sa reactionati daca sunteti intrebat in interviu despre fostul sef. Va reamintesc ca lumea afacerilor este „mica” desi pare foarte mare, iar informatiile (cu predilectie barfele) circula foarte repede.
Veti auzi comentarii de genul: „George, lucrezi pentru X? Pun pariu ca tot zgarcit a ramas!”. Rezistati tentatiei de a intari afirmatia. Raspundeti evintand subiectul: „Am colaborat foarte bine cu el si chiar am invatat destul de multe. Am facut cateva proiecte impreuna.” Acesta este socotit un raspuns plin de tact, care va fi apreciat de cel care va ia interviul.
Niciodata, dar nicodata nu vorbi de rau fostul sef!
5. Ai un nou job. Cum procedezi pentru a incepe o relatie cat mai normala cu noul tau sef?
Va recomand ca din prima zi sa purtati o discutie in care sa obtineti raspunsul la trei intrebari:
a) Care sunt prioritatile noului tau sef si cum incearca sa le realizeze?
b) Care sunt preferintele cu privire la modalitatile de raportare ale activitatii si cat de des? Trebuie sa raportezi direct, personal zilnic sau prin emai?
c) Care sunt animalele de companie preferate ale sefului? (nu radeti ca este foarte important)
Daca aflati raspunsul la aceste intrebari si nu sunteti obligat sa faceti presupuneri sau sa ghiciti, atunci aveti toate elementele sa incepeti prima zi de lucru cu dreptul.
Nu uitati: este bine sa stiti - intotdeauna - ce nu-si doreste seful de la voi!
6. Esti gata s-o rupi cu seful cel rau? O faci chiar acum?
Cand considerati ca sunteti la capatul puterilor si ati incercat toate variantele pentru a imbunatatii relatiile cu seful vostru, dar nu ati reusit, plecati.
Incepeti o noua cariera cu ajutorul serviciilor oferite de platforma Undelucram.ro, scapand de „seful cel rau.” Succes!
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Misiune
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro