În ce condiții se acordă concediul de studii?

03.04.2019
4 min
În ce condiții se acordă concediul de studii?

Distribuie

Actualizat 15 Iulie 2020

Programul unui student care lucrează pe timpul facultății este foarte aglomerat, chiar și dacă lucrează de acasă în această perioadă. Un program încărcat și rigid poate afecta randamentul la orele de curs, dar și la locul de muncă. Studiile arată că studenții care lucrează mai mult de 15 ore au mai multe șanse să renunțe la facultate.

Vrei să lucrezi, dar să îți termini și studiile? Cea mai bună opțiune pentru studenții care lucrează este concediul de formare profesională, cunoscut și sub numele de concediu de studii. Acest concediu poate fi soluția ta în sesiune sau atunci când îți prezinți lucrarea de licență sau de dizertație.

În acest articol vei afla mai multe despre:

     - Reglementarea concediul de formare profesională în Codul Muncii;

     - Pașii pentru a obține un concediu de studii;

     - Beneficiile angajatorilor.

Cum este reglementat concediul de formare profesională

Așa cum angajații au dreptul să își ia concediu de odihnă timp de cel puțin 21 de zile pe an, Codul Muncii reglementează și concediul de formare profesională. Acest tip de concediu se oferă în condiții speciale și poate fi de două tipuri:

    1. Concediu fără plată

    2. Concediu cu plată

Codul Muncii art 155 reglementează acordarea concediului de studii fără plată. Chiar dacă forma de învățământ sau cursul urmat de angajat nu îi folosește angajatorului în mod direct, angajatul are dreptul de a solicita concediu de formare profesională. Doar în cazurile în care absența angajatului ar prejudicia grav activitatea companiei, angajatorul poate refuza concediul de formare profesională fără plată.

Angajatul își poate lua concediu de studii timp de maxim 30 de zile lucrătoare. Unii angajatori aleg să le ofere posibilitatea angajaților de a-și fracționa concediul de formare profesională în două sau mai multe părți, în timp ce majoritatea angajatorilor menționează că angajații pot să își ia cele 30 de zile doar consecutiv.

În ceea ce privește concediul de studii cu plată, angajatorul este obligat fie să plătească un curs de formare profesională pentru angajați, fie să le ofere concediu pentru studii plătit. În art. 157 din Codul Muncii este prevăzut faptul că acest tip de concediu nu poate fi pe o perioadă mai mare de 10 zile lucrătoare sau de 80 de ore. 

De asemenea, angajatul trebuie să fie plătit cu o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile și indemnizațiile prevăzute anterior în contractul de muncă. La fel ca și în cazul concediului fără plată, angajatorul poate decide dacă perioada de concediu este fracționată sau nu.

Deși anul 2020 este diferit pentru studenții care lucrează, regulile pentru concediul de studii se aplică în continuare. Dacă lucrezi de acasă în această perioadă și ai scăpat de drumul până la muncă sau până la facultate asta nu înseamnă că ai scăpat și de examene sau de prezentarea licenței. De aceea, este bine să discuți cu angajatorul și să îți iei măcar câteva ore libere atunci când ai o prezentare sau când ai examen. 

Ce trebuie să faci pentru a obține un concediu de studii

Pentru a obține concediul de studii atunci când ești în sesiune sau când urmezi un curs trebuie să urmezi acești pași:

    1. Vorbește cu angajatorul și verifică politica firmei înainte de a înainta cererea de concediu. Este posibil ca în contractul tău să fie stipulat perioada de timp în care ai dreptul să îți iei acest concediu și beneficiile pe care le ai în acea perioadă.

    2. Alege-ți perioada din timp. Având în vedere că vei avea nevoie de concediu de studii în luna iunie-iulie, este posibil ca alți colegi să își fi luat concediu de odihnă. În multe companii există politici care stipulează că doar 50% dintre angajați pot lipsi de la locul de muncă în aceleași zile.

    3. Depune o cerere scrisă cu minimum o lună înainte de perioada de concediu. În Codul Muncii la art. 156 este stipulat faptul că această cerere de concediu trebuie înaintată  angajatorului cu o lună înainte de începerea concediului. De asemenea, cererea trebuie să conțină denumirea instituției la care este susținut cursul, durata și domeniul, dar și data de  începere a cursurilor.

    4. Decide împreună cu angajatorul ce tip de concediu poți să îți iei. Fie că este vorba de concediu plătit timp de 10 zile sau de o lună de concediu fără plată, trebuie să decizi împreună cu angajatorul pentru a nu afecta activitatea companiei. Indiferent de tipul de concediu pe care îl alegi, trebuie să știi că acesta nu va fi dedus din concediul de odihnă.

Beneficiile angajatorilor care oferă concedii de studii

Deși angajatorii privesc concediul de studii ca pe o perioadă în care angajații nu aduc niciun plus companiei, trebuie să știe că există beneficii și pentru companie.

În primul rând, angajatul va dobândi cunoștințe sau abilități noi care îi pot servi și la locul de muncă. Angajatorii ar trebui să fie deschiși atunci când angajații își doresc să termine o altă formă de învățământ sau când vor să urmeze cursuri de formare profesională.

De asemenea, angajații își doresc să aibă un echilibru între viața profesională și cea personală. De aceea, acceptarea concediului pentru studii poate duce la creșterea ratei de retenție, dar și a productivității.

Cel mai mare beneficiu este creșterea competitivității companiei pe piață. Produsele sau serviciile realizate de angajați vor avea o calitate superioară datorită dezvoltării noilor abilități. Angajatorii trebuie să știe că pot organiza cursuri de formare profesională și costurile acestora sunt considerate cheltuieli deductibile.

Tu ai beneficiat de concediu de studii la actualul loc de muncă?

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro