3 motive să recitești clauza de formare profesională

12.05.2022
2 min
5.00
3 motive să recitești clauza de formare profesională

Distribuie

Suntem cuprinși în fiecare zi foarte multe “to do” list-uri, de taskuri care mai de care mai importante, mai cu atenția îndreptată spre ziua de azi, cel mult de mâine, de … “să fie bine să nu fie rău”, dar cel mai puțin la traiectoria carierei noastre.

Tu trebuie să privești locul de muncă în ansamblul lui și să-ți dorești să investești în tine pentru a deveni mai eficient, mai ancorat în realitatea social-economică, și să-ți îmbunătățești abilitățile și competențele profesionale.

Faptul că ai semnat un contract de muncă, că mergi la birou în fiecare zi, că primești un salariu pentru munca depusă, nu înseamnă că ți-ai definit cariera până la pensie sau că tot ce faci acum este o rutină cu care trebuie să te mulțumești.

De fapt, acum începi să investești în abilitățile și competențele tale profesionale iar noi te ajutăm să înțelegi care sunt pașii!

 

 

În contractul tău individual de muncă este trecut la capitolul “Drepturile și obligațiile salariatului, alineatul “dreptul de acces la formare profesională”.

Hai să definim împreună ce înseamnă, la ce ajută și cum funcționează acest drept:

-              Formarea profesională – este un proces continuu de dezvoltare care te ajută pe tine să fi la zi cu toate informațiile referitoare la locul tău de muncă și cum se desfășoară activitatea în condiții optime, un instrument care te  ajută să crești pe orizontală sau verticală într-o companie, să obții satisfacții profesionale.

-              Angajatorii care au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații, după cum urmează:

a)            Cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;

b)            Cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.

Mai pe scurt tu vei beneficia în primii 2 respectiv 3 ani, de la angajare, de un curs oferit de companie, pentru dezvoltarea ta profesională.

Există două situații:

-              Formarea profesională la inițiativa angajatorului. Cu alte cuvinte, în cazul în care modul în care iți desfășori activitatea nu mai este optim, a apărut un nou soft pe piață care te poate ajuta în eficientizarea muncii tale, ai fost promovat(a) pe un rol nou și ai nevoie de cunoștinte în plus, angajatorul vine în sprijinul tău și-ți pune la dispoziție un curs care să iți ofere suportul necesar, astfel încât tu, în calitate de salariat, să-ți pot duce la îndeplinire sarcinile de serviciu la un standard ridicat.

-              Formarea profesională la inițiativa salariatului. Când ai identificat tu, în calitate de salariat, un curs pe care îl consideri necesar pentru a-ți dezvolta o abilitate sau o competență la locul de muncă. Consideri că poți oferii mai mult prin munca ta, angajatorului, că poți influența optimizarea și creșterea unui business.

Cum se întâmplă lucrurile?

-              Angajatorul iți pune la dispoziție un curs sau o lista de cursuri la care trebuie să participi. Compania facilitează participarea ta, acoperind toate cheltuielile. Sarcina ta rămâne aceea de a fi activ la curs și a de a implementa cunoștințele dobândite în cadrul firmei pentru care lucrezi. Este datoria ta să preiei de la trainer tot ce îți este de folos, să obți un calificativ cel puțin onorabil, care să te ajute inclusiv la evaluarea ta de obiective profesionale.

-              Ai găsit o oportunitate de curs și este exact ce căutai. Este acel curs pe care îl așteptai să se deșchidă și de la care poți prelua informații vitale pentru eficientizarea muncii tale. Atunci este indicat să prezinți oferta de curs angajatorului spre aprobare și dacă împreună agreați că este o oportunitate, atunci vei beneficia de 10 zile de concediu pentru participare. Dacă tipul de activitate derulat nu-ți permite să îți iei liber țoată ziua, atunci nu uita că poți transforma zilele în ore, astfel vei obține 80 de ore dedicate studiului, pe care le poți distribui cum consideri că este mai eficient.

 

Gândește, evaluează, identifică-ți nevoile și devino un salariat de succes. Astfel îți vei defini cariera și viitorul tău profesional.

Citește toate articolele despre

Legislative

Contributor Undelucram.ro

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro