Distribuie
Tot ce trebuie să știi despre perioada de probă
Perioada de probă este o metodă ideală de a ajuta angajatul să se acomodeze cu noul mediu. De asemenea, în această perioadă, angajatorul are șansa să observe modul de lucru al noului angajat. Din păcate, 20% dintre angajați sunt concediați în perioada de probă, iar 25% renunță din proprie inițiativă după terminarea perioadei de probă.
În acest articol vei afla mai multe despre:
- Ce este și în ce constă perioada de probă
- Cum este reglementată perioada de probă în Codul Muncii
- Cum se poate înceta contractul individual de muncă în perioada de probă
- Ce aspecte să urmărești în perioada de probă
- Cum să îți păstrezi jobul după perioada de probă
Ce este și în ce constă perioada de probă
Perioada de probă este o modalitate simplă de a verifica modul de lucru, dar și cunoștințele noului angajat. În timpul perioadei de probă, angajatul are ocazia de a cunoaște mediul de lucru, colegii și procedurile pe care trebuie să le urmeze. Fiindcă procesul de recrutare nu este unul perfect, această perioadă este ocazia perfectă de a testa angajatul și de a observa dacă se integrează în colectiv.
În funcție de tipul de job, perioada de probă poate consta în multe ore de training și câteva ore de execuție sau în desfășurarea orelor de lucru la programul normal. Pentru a observa toate aptitudinile unui angajat, angajatorul îl poate testa în aceasta perioadă. Desigur, în primele zile, angajatul va fi învățat de către colegi cum să utilizeze tehnologia sau programele folosite în companie, care sunt sarcinile zilnice, dar și care este modul de lucru.
Perioada de probă este importantă pentru ambele părți deoarece îl ajută pe angajator să decidă dacă a angajat un candidat potrivit. De asemenea, această perioadă este ocazia perfectă pentru angajat să își dea seama dacă job-ul va fi unul pe placul său.
Cum este reglementată perioada de probă în Codul Muncii
Este important de menționat că perioada de probă nu este obligatorie. Așadar, sunt angajatori care nu vor dori să ofere o perioadă de probă angajaților. Această perioadă este reglementată în Codul Muncii, în articolul 31, parte din Contractul Individual de muncă.
Perioada de probă nu poate dura mai mult de 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție. În cazul funcțiilor de conducere, această perioadă se poate prelungi până la 120 de zile calendaristice. Persoanele care suferă de handicap vor avea o perioadă de probă de minim 45 de zile.
Alineatul 5 din articolul 31 specifică faptul că absolvenții de studii superioare beneficiază de o perioadă de stagiu de 6 luni, dacă s-au angajat imediat după terminarea studiilor. Angajatorul este obligat să le ofere o adeverință care va fi vizată de inspectoratul teritorial de muncă.
Perioada de stagiu nu trebuie confundată cu perioada de probă. În cazul perioadei de stagiu, este reglementată printr-o lege specială, legea 335/2013. Atât activitatea stagiarului, cât și perioada de desfășurarea a activităților sunt diferite de perioada de probă.
Pentru a beneficia de perioada de probă, angajații trebuie să semneze un contract individual de muncă. În acest contract trebuie să fie specificată perioada de probă, timpul alocat acesteia, dar și beneficiile pe care le are angajatul în această perioadă.
Angajații trebuie să știe că, în această perioadă, ei beneficiază de toate drepturile și au toate obligațiile specificate în contractul individual de muncă.
Cum poate înceta contractul individual de muncă în perioada de probă
Una dintre cele mai comune întrebări pe care le pun angajații aflați în perioada de probă este despre concedierea fără preaviz. Fiind o perioadă în care angajatul și angajatorul se cunosc reciproc, contractul de muncă poate înceta printr-o notificare scrisă, fără preaviz.
Cererea de încetare poate veni atât din partea angajatului, cât și din partea angajatorului. Astfel, oricare parte este obligată de înceteze contractul de muncă la cererea celeilalte părți. Încetarea contractului nu poate fi înaintată în instanță din partea angajatului sau a angajatorului.
De asemenea, dacă un candidat din altă țară este angajat pe teritoriul României și îi încetează contractul de muncă în perioada de probă, angajatorul nu este obligat să îi asigure repatrierea.
Perioada de probă trebuie privită ca pe o modalitate de testare, atât de către angajat cât și de către angajator. De cele mai multe ori, angajații trec fără probleme de perioada de probă și se acomodează mai ușor la noul oc de muncă. Trebuie reținut faptul că ambele părți au dreptul să înceteze contractul de muncă, în orice moment al perioadei de probă, fără preaviz sau notificare transmisă în prealabil.
Ce aspecte să urmărești în perioada de probă
În aceste zile de probă, este momentul ideal pentru a te asigura că jobul este ceea ce îți dorești. Pentru a fi sigur că vei lucra cu plăcere și în următoarele luni, trebuie să fii atent la următoarele aspecte:
1. Comportamentul managementului
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le analizezi în perioada de probă este comportamentul managementului. Observă cum se comportă cu ceilalți colegi, dacă oferă feedback și dacă știe să împartă sarcinile în mod egal între angajați.
Pe platforma Undelucram.ro, mulți angajați critică managementul din companiile în care lucrează. Comunicarea deficitară, abilitățile slabe de relaționare și reticența la inovație sunt doar câteva dintre problemele pe care angajații le observă la managerii lor. Așa că fiți atenți la toate aceste aspecte și analizați-le prin filtrul propriu.
2. Colegii de echipă
Un alt factor important în decizia de a rămâne la un job după perioada de probă este relația cu colegii de echipă. Trebuie să fii atent la modul în care se comportă, cum vorbesc unul despre celălalt și cum relaționează atunci când au un proiect de echipă.
De asemenea, este important să observi felul în care vorbesc despre job. Cele mai multe informații despre sarcini, program de lucru și beneficii le poți afla de la colegii tăi de birou.
3. Sarcinile de lucru
Pentru a te asigura că este jobul potrivit pentru tine, testează-ți limitele și vezi cât de rapid și corect poți să rezolvi task-urile asignate de către manager. La început va fi mai greu să ții pasul cu toți colegii, dar, după o lună, vei începe să te obișnuiești cu ritmul de lucru.
Dacă observi că nu te descurci nici după o lună, că munca este prea solicitantă pentru tine sau că nu îți place ceea ce ai de făcut la noul loc de muncă, poți să încetezi contractul în timpul perioadei de probă, doar printr-o notificare scrisă.
4. Programele și tehnologia utilizate
Ține cont de faptul că va trebui să lucrezi cu toate instrumenteleși să folosești programele companiei cât timp vei lucra la acest job. Angajații de pe platforma Undelucram.ro s-au plâns de aparatura pe care trebuie să o utilizeze. Mulți au menționat că este veche, are probleme de funcționare sau că serverele sunt suprasolicitate și au perioade când cedează, motiv pentru care nu își pot termina task-urile.
5. Pauzele și echilibrul între viața personală și cea profesională
Se respectă programul de lucru? Statul peste program este o problemă comună ridicată de mulți angajați din România. De cele mai multe ori managementul împarte prea multe task-uri la prea puțini angajați. De aceea, aceștia ajung să petreacă peste 50 de ore pe săptămână la locul de muncă.
Desigur, este posibil să fie vorba despre o situație specială și în restul timpului angajații să petreacă doar cele 8 ore pe zi la birou. Pauzele sunt foarte importante pentru productivitate. De aceea, este bine să fii atent și la pauzele pe care și le iau colegii. Au timp să își ia pauza de masă sau preferă să mănânce la birou pentru a avea timp să își termine task-urile?
Cum să te asiguri că îți păstrezi jobul după perioada de probă
Dacă îți place mediul de lucru, colegii, managementul și programul de lucru, atunci jobul este unul ideal pentru tine. Te întrebi cum ai putea să îl păstrezi după perioada de probă? Există câteva lucruri pe care trebuie să le respecți pentru a fi sigur că vei continua să lucrezi la acest job și după perioada de probă.
1. Fii proactiv
De cele mai multe ori, angajatorul îți va oferi un program mai relaxat în perioada de probă pentru a te acomoda mai ușor. Dacă ți-ai terminat sarcinile mai devreme într-o zi, nu pleca acasă înainte de terminarea programului. Roagă-l pe manager să îți mai dea ceva de lucru sau întreabă-ți colegii dacă poți să îi ajuți cu ceva.
2. Învață cât mai multe
La începutul perioadei de probă vei beneficia de training oferit de către un coleg sau de către manager. Este important să înveți cât mai multe pentru a nu îi întreba mereu pe colegi. Dacă nu înțelegi cum se rezolvă un task întreabă-l pe manager în perioada de training, nu aștepta până va trebui să îl rezolvi singur.
3. Relaționează cu colegii tăi
Pentru orice manager este important să aibă o echipă legată, așa că încearcă să relaționezi cât mai bine cu toți colegii tăi. Chiar dacă ești o persoană mai retrasă, este important să comunici cu ceilalți angajați. În caz contrar, îți va fi mult mai greu să te acomodezi, iar managerul va crede că nu te potrivești în acea echipă.
Concluzie
Trebuie să privești perioada de probă ca pe o modalitate de a te asigura că jobul pe care l-ai ales este cel potrivit pentru tine. De asemenea, în această perioadă ai ocazia să înveți cât mai multe despre mediul de lucru, dar și despre activitatea companiei. Profită de această oportunitate pentru a demonstra cât de mult îți dorești să rămâi la acest job după terminarea perioadei de probă.
Citește toate articolele despre
Misiune Echilibru Planificare carieră Legislative Oportunități joburiDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Misiune
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro