Tot ce trebuie să știi despre un loc de muncă part time

10.06.2019
3 min
Tot ce trebuie să știi despre un loc de muncă part time

Distribuie

În Uniunea Europeană peste 19% dintre angajați au un program part time. În schimb, în România doar 3.8% dintre angajați au un loc de muncă part time. Acest tip de program poate fi o soluție pentru mămici, studenți și persoane care își doresc un venit suplimentar.

În acest articol vei afla mai multe despre:

   - Ce presupune un loc de muncă part time

   - Cum este reglementat programul part time

   - Viziunea angajatorilor cu privire la programul part time

Ce presupune un loc de muncă part time?

Dacă îți dorești să ai un job part time trebuie să știi că poți alege între mai multe tipuri de program. Orice program de lucru în care petreci mai puțin de 8 ore la locul de muncă este considerat program parțial. Astfel, poți opta pentru a lucra 2, 4 sau 6 ore, în funcție de nevoile tale.

Desigur, va trebui să îți îndeplinești sarcinile în funcție de poziția pe care o ai în companie. Singura diferență între joburile full time și cele part time este perioada de timp în care lucrezi. În schimb, toate drepturile și obligațiile contractuale îți vor fi respectate de către angajator.

Dacă ești student sau doar îți dorești un program mai scurt, poți să optezi pentru un job part time pentru a avea un venit stabil și un echilibru între viața personală și cea profesională.

Un loc de muncă part time poate fi, de asemenea, ideal pentru mămicile care s-au întors din concediu de creștere copil.

La fel ca la un loc de muncă part time, vei semna un contract individual de muncă. În acest contract trebuie să ai specificat programul de lucru parțial.

Cum este reglementat programul part time

Conform articolul 8 din Codul Muncii, programul part time poate fi calculat fie săptămânal, fie lunar. Astfel, poți lucra între fie 10 și 30 de ori pe săptămână, fie între 40 și 120 de ore pe lună. Stabilește programul împreună cu angajatorul, e dreptul tău.

În ceea ce privește contractul individual de muncă cu program part time, angajatorul trebuie să îți ofere aceleași drepturi pe care le au și colegii tăi cu programfull time.

Dacă vrei să lucrezi part time trebuie să știi că există clauze speciale care trebuie să apară în contractul tău de muncă. Codul Muncii menționează faptul că este interzis să lucrezi ore suplimentare, ceea ce înseamnă că atunci când vei sta peste program nu vei fi remunerat.

De asemenea, va trebui să stabilești cu angajatorul modul în care programul poate fi schimbat, deoarece conform Codului Muncii este obligatoriu să ai trecute condițiile în care programul este modificat.

Ține minte și faptul că trebuie să închei un contract în formă scrisă cu angajatorul pentru a putea lucra part time. 

Articolul 107 din Codul Muncii specifică faptul că ai dreptul de a fi înștiințat atunci când sunt disponibile locuri cu program full time. Astfel, atât tu cât și colegii care lucrează full time vă puteți muta pe un alt tip de program.

Salariul este un alt element important care face diferența dintre un program full time și unul part time. Începând cu 2019, angajatorul este obligat să îți asigure salariul brut minim de 1040 lei pentru un program de 4 ore. Dacă lucrezi doar 2 ore pe zi, trebuie să fii remunerat cu minim 520 de lei brut.

Ce părere au angajatorii de programul part time

Din păcate, se pare că angajatorii din România nu își doresc angajați cu program part time. Principalul motiv pentru care vei primi un refuz atunci când îi ceri angajatorului un job cu program parțial este legat de salariu și plățile pe care trebuie să le facă angajatorul la stat.

Dacă ești angajat part time, angajatorul este cel care îți plătește CASS și CAS. Deși tu vei primi un salariu mai mic, angajatorul tău trebuie să plătească aceste dări calculate la nivelul salariului minim brut pentru programul normal de lucru. Astfel, angajatorul ajunge să plătească mai mult pentru 2 angajați part time cu program de 4 ore decât ar plăti pentru un singur angajat full time.

De asemenea, angajatorii nu își doresc salariați cu program part time pentru că vor să aibă persoane responsabile la locul de muncă timp de cât mai multe ore. De aceea, majoritatea angajatorilor preferă să ofere program flexibil de muncă în detrimentul programului parțial.

Dacă ești student și cauți un loc de muncă part time șansele de a găsi sunt minime. Ultimele studii arată că 1 din 5 angajatori își dorește să angajeze studenți. Din păcate, majoritatea angajatorilor nu sunt dispuși să le ofere studenților posibilitatea de a avea un program flexibil sau de a lucra part time pentru a își termina studiile.

Concluzie

Programul parțial pare a  fi scenariul ideal pentru studenți, tinere mămici și alte persoane care nu au posibilitatea de a lucra full time. În ciuda acestui lucru, tot mai mulți angajatori resping idea de a crea locuri de muncă part time din cauza cheltuielilor mult prea mari.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro