Distribuie
Yoga – un instrument de vindecare
Zilele acestea sărbătorim Ziua Internațională Yoga. Fie că îți dorești să începi o practică de Yoga, sau ești deja practicant și cauți să înțelegi și aprofundezi mai multe, în articolul de mai jos am pus cap la cap ce e nevoie să știi despre Yoga și cum să te raportezi la această practică într-un mod sănătos.
Yoga - mult mai mult decât un sport
Yoga este o tradiție veche de peste 10 000 de ani, însă doar acum 5000 de ani ea a început să fie „culeasă” și transmisă într-o formă scrisă. Patanjali este considerat inventatorul Yoga - însă el doar a luat învățăturile din Yoga și a pus-o într-o formă scrisă.
Cea mai de bază carte pe care o poți citi pentru a înțelege filosofia Yoga este Yoga Sutras. Există diferite versiuni în română și engleză, dar eu o recomand pe cea în engleză, scrisă de profesorul meu din India, Anand Mehrotra: „This is that”. Există și pe Kindle.
Îți va plăcea, pentru că stilul în care e scrisă e foarte aplicabil pentru lumea în care trăim.
La ce te ajută practica de Yoga?
De când mi-am vindecat astmul și anxietatea cu ajutorul Yoga, am început să studiez foarte mult să îmi dau seama cum a fost posibil așa ceva.
1. Yoga e o formă de mindfulness, iar mindfulness ajută la a trăi o viață mai conștientă, îmbunătățește relațiile și ne plasează în starea de observator vs. Victimă a ceea ce trăim. Mindfulness te ajută să îți observi și auto-reglezi emoțiile, te ajută să rămâi centrat și cu mintea limpede în fața persoanelor dificile și să treci mai ușor peste momentele tensionate.
2. Yoga activează regiunea insulară a creierului, aceeași parte ale creierului responsabilă cu a fi conștient de sine (self-awareness) și cu empatia. Practic, cu cât suntem mai conștienți de corpul nostru, cu atât devenim mai empatici și mai maturi dpdv emoțional.
3. Yoga (alături de învățarea, somnul și dieta) crește neuroplasticitatea. La ce e bună neuroplasticitatea? Ne face mai adaptabili dpdv mental; schimbă modul în care procesăm informațiile; reduce depresia (!!!). Deci avem cu atât mai multe motive să ne mișcă, să ne expunem constant la ceva nou.
4. Yoga reduce anxietatea și depresia. Cum? Alături de masaj, respirație, dușurile reci și fredonatul, Yoga stimulează nervul vag, cel mai lung nerv din corpul nostru, principala ramură a sistemului nervos para-simpatic (rest&digest), ce dă o stare de siguranță și reduce starea de flight/fight/freeze. În cabinetele de psihiatrie, stimularea nervului vag este parte din tratamentul contra depresiei.
5. Yoga ajută la vindecarea traumelor. În anii '90, Bessel van der Kolk, psihiatru, lucra cu veteranii de război ce sufereau de PTSD. Yoga s-a dovedit mai eficientă în vindecarea traumei decât psihoterapia sau tratamentul cu antipsihotice. Cel mai bine a funcționat când toate aceste metode erau folosite împreună. Sub nicio formă nu sugerez că acestea trebuie întrerupte, doar ne uităm la studii și alegem cu discernământ. Citește mai multe în cartea „The Body Keeps the Score” sau urmărește video de mai jos pentru a vedea despre ce e vorba: Click aici
Despre Bessel van der Kolk - pe Wikipedia
Dacă tocmai începi această practică, este important să ții cont de câteva lucruri:
1. Pornește de la nivelul la care ești acum, fără a pune presiune pe tine. E normal să ai îndoieli, deci căuta să nu te compari.
2. Găsește un profesor sau ghid care să creeze un spațiu sigur pentru tine. Fără violență verbală, ton agresiv sau alte lucruri care nu sunt parte din cultura Yoga. Ai fi surprins la câte ore de Yoga în București am aterizat unde instructorul țipa la oameni.
3. Ascultă-ți corpul și indiciile sale. Păstrează mereu aliniamentul corpului, fără a face hiperextensie a genunchilor sau a gâtului.
4. Fă din Yoga un moment al tău cu tine. Concentrează-te mai mult pe cum se simte în corpul tău o anumită postură și mai puțin pe cum se vede sau pe a o realiza perfect. Găsește muzică ce îți place sau un video de pe Youtube. Nu căuta să fie perfect sau ca la carte, ci plăcut pentru tine.
Sper ca toate acestea să te ajute și să primești Yoga în viața ta așa cum ți se potrivește!
Te aștept pe www.emabarba.com să descoperi cursuri și programe de Yoga, meditație și respirație.
Pe curând!
Citește toate articolele despre
International Editorial Echilibru Despre meserii Comportamentul uman Human behaviorContributor Undelucram.ro
Ema Barbă
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
International
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro