Cum arată viața unei persoane cu dizabilități? Câte șanse la o viață independentă, la un loc de muncă și la o viață socială poate avea? Sunt întrebări care deseori ne pun în dificultate. Sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilități în România. Dincolo de dezavantajul fizic, acestea se lovesc și de dificultatea integrării și, în multe cazuri, de imposibilitatea găsirii unui loc de muncă.
La începutul anului 2019, am demarat etapa pilot a proiectului nostru de suflet – A.C.C.E.S (Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale), în urma căruia peste 350 de astfel de persoane și-au găsit locul în marea familie Kaufland. Ne-am bucurat să vedem cum un loc de muncă adaptat nevoilor lor le-a adus acestor persoane încrederea într-un viitor mai optimist. În plus, efectele s-au văzut și la nivelul angajaților noștri, care au devenit mai deschiși, mai atenți și mai responsabili.
Pentru că nu ne-am dorit să ne oprim aici, în luna aprilie a acestui an, am lansat o extensie a acestui program care s-a numit Accessibility Hackathon, un hackahaton social care și-a propus să dezvolte un instrument care să ajute persoanele cu dizabilități la o integrare mai bună la locul de muncă. Astfel, am provocat comunitatea specialiștilor industriei IT să creeze o soluție tehnică sau digitală care va facilita integrarea persoanelor cu dizabilități. Proiectul a fost jurizat de o comisie specială, iar premiul a fost oferit în funcție de notele juriului și de voturile online ale publicului.
Soluția câștigătoare a aparținut echipei Needs Assistance, care, în doar o lună, a creat o aplicație mobilă dedicată îmbunătățirii procesului de comunicare pentru persoanele cu deficiență de vorbire și de auz.
Ce spun câștigătorii marelui premiu, în valoare de 16.000 de dolari, despre soluția lor: „Tehnologia și dorința de a ajuta alți oameni ne-au adus împreună. Întrucât comunicarea este un aspect foarte important în viețile noastre, ne-am decis sa creăm o aplicație mobilă care ajută oamenii cu dizabilități de vorbire să converseze într-un mod mai ușor.”
Totodată, pentru că această competiție a scos la iveală multe idei creative și utile, am oferit alte patru mențiuni speciale echipelor: Tuatara, Accesi Bot, S.P.N. și Robo Medical.
Dacă vrei să afli mai multe despre Accessibility Hackathon și despre echipele câștigătoare, accesează: https://kaufland.devtalks.ro/#home
Împreună suntem mai buni!