Share
10 idei pentru a rămâne motivat când nu ai job
Dacă nu ai un job, deși ai nevoie de unul, înțeleg cât de frustrant poate fi. E important să nu iei drumul disperării, căci această abordare nu te ajută. Ca orice moment greu din viață, acesta e și o oportunitate de creștere și învățare. Dacă ai rămas fără un loc de muncă sau te lupți să găsești un job după o pauză în carieră, te rog să păstrezi în minte că nu ești singur și că nu este nimic în neregulă cu tine.
Iată câteva idei care te țin ancorat în realitate și care, sper eu, te vor menține motivat și cu un nivel de energie ridicat.
- 1. Organizează-ți bugetul
Acum e un moment bun să analizezi care este bugetul de care dispui și cum îl poți utiliza mai eficient. Folosește-te de timpul liber pentru rezolva lucruri de care nu aveai timp și exploatează toate sursele de venit alternative până găsești un nou job. Închiriază orice spațiu nu folosești, vinde lucruri care stau în dulap de prea multă vreme, începe acea mică afacere la care te-ai tot gândit și informează-te despre veniturile pasive, dacă ai buget de investit.
- 2. Evaluează-ți cariera
Ia-ți timp să analizezi ce ți-a plăcut și ce nu la rolurile tale din trecut, care sunt companiile în care ți-ar plăcea să lucrezi, ce ți-ai dorit mereu să faci și nu ai avut ocazia? Când ai claritate, îți este mai ușor să stabilești pașii de acțiune pentru a-ți atinge noul obiectiv profesional.
- 3. Fă voluntariat
Făcând voluntariat pentru o cauză în care crezi, rămâi ancorat în realitate și îți dai seama că realitatea ta nu e atât de neagră. De asemenea, te vei simți foarte împlinit să știi că ai contribuit în comunitate. În plus, voluntariatul este foarte apreciat de angajatori, așa că nu uita să menționezi în CV activitățile tale.
- 4. Fii mentor / caută un mentor
La fel ca voluntariatul, mentoratul îți dă ocazia să contribui la o lume mai bună. Găsește un tânăr care activează în domeniul tău de activitate și oferă-i o mică parte din timpul tău pentru a-i transfera cunoștințele tale și a-l ajuta să fie un bun profesionist. Dacă treci la rândul tău printr-o schimbare în carieră sau transformare profesională, ar fi minunat să îți găsești un mentor, care să te susțină în tranziția ta și să îți ofere sfaturi practice.
- 5. Fă o listă cu realizări
Lista cu realizări contribuie masiv la creșterea stimei de sine, validarea profesională și bonus, adaugă multă valoare CV-ului tău. Ia-ți timp să recapitulezi acele momente în care te-ai simțit sau ai primit confirmarea că ești un bun profesionist – care a fost impactul pe care l-ai avut? Cum te-ai simțit? Ce emoții ai experimentat? Ce spune asta despre tine?
Notează-le în CV, în profilul de LinkedIn și fă o listă de exemple practice pentru interviu. Tehnica recomandată pentru formularea lor este STAR (situation / task – action – restult) sau SOAR (situation/task – obstacle – result).
- 6. Ai grijă de rețeaua ta profesională
Chiar dacă nu simți nevoia să te plângi oamenilor din cercul tău profesional, este o idee bună să le dai de știre că îți cauți un job nou. Recomand să reiei contactul cu ei printr-un mesaj și să le scrii ce tip de job îți dorești. Sunt șanse destul de mari să te recomande atunci când vor auzi de o oportunitate care ți se potrivește.
- 7. Cere recomandări
Gândește-te la acele persoane care ți-au apreciat mereu munca și cere-le recomandări formale sau pe LinkedIn. Îți vei aminti cât de mult a contat munca ta, te vei simți energizat de valoarea pe care ai adus-o în trecut și vei avea un instrument puternic în strategia ta de căutare a unui nou job.
- 8. Folosește de puterea comunității
Există din ce în ce mai multe grupuri de susținere pe toate platformele unde poți interacționa cu oameni care trec prin aceleași provocări, poți cere sfaturi de la specialiști și poți fi recomandat pentru noi oportunități profesionale. Există șanse mari să îți faci unul sau doi prieteni noi sau pur și simplu să petreci timp de calitate cu oameni faini.
- 9. Dezvoltă noi abilități
Informația este putere iar tu ai acum timp să devii mai puternic. Identifică acele abilități și cunoștințe care te-ar putea ajuta să devii un candidat mai competitive și apucă-te de treabă. Dacă este de interes, te poți concentra și pe dezvoltarea personală – te asigur că orice demers în acest sens te va ajuta și în viața profesională. Vei învăța să comunici mai bine, să îți gestionezi emoțiile într-un mod diferit și să îți păstrezi concentrarea chiar și atunci când e greu....printre altele.
- 10. Resetează-te
Este o idee minunată să te folosești de acest timp pentru a-ți face investigațiile medicale pe care le tot amâni, pentru a începe să faci mișcare, să își îmbunătățești igiena somnului (să te uiți pe Netflix până la 3 a.m. nu mai e de mult o idee bună?), să citești mai mult, să gătești pentru familie și în general, să te odihnești.
Read all the articles about
Labour market Guide Mission Balance Career planning Find your job Human behaviour Motivation and vocation CV Resources Interview resourcesUndelucram.ro Contributor
Camelia Macsim
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors