Share
10 modalitati de a obtine un job bun
Locul tau de munca te nemultumesste? Poti sa te resemnezi la o viata de birou plictisitoare, sau chiar mizerabila, sau poti foarte bine sa iti rezervi putin timp pentru a gasi un loc de munca mai bun, scrie money.ro.
Iata 10 trucuri care te vor ajuta sa iti pregatesti terenul, sa treci cu brio de interviu si in final sa lucrezi intr-un loc care sa iti placa.
1. Pleaca de la actualul job in termeni buni
Daca iti urasti actualul loc de munca ai putea fi tenatat sa strigi in gura mare acest lucru in momentul plecarii. Pe cat ar fi de placut pe moment, asta ar putea sa-ti creeze probleme in timp. Ceea ce vrei este sa pleci in termeni buni de la actualul job. Nu stii niciodata cand te ve intalni cu un fost coleg sau cand vei avea nevoie de o favoare sau o recomandare de la fosta companie. Sa strici toate relatii nu este in interesul tau. Inainte sa iti dai demisia intreaba cativa prieteni si vezi ce parere au si ei, o privire dinafara ar putea fi de ajutor uneori.
2. Cere o prima de angajare
Nu este un fenomen des intalnit pe la noi, dar se poate, mai ales daca vorbim de o companie mare sau de un post important. Daca nu asta ar putea insemna ca pierzi o luna de salarizare. Asa ca daca ati batut palma si compania te vrea cu orice pret, poti incerca sa ceri un bonus de angajare sau un avans care ti se cuvine. Fie ca ai si alte oferte pe masa, fie ca nu, cerand o astfel de prima/bonus le dai de inteles angajatorilor tai ca vei fi un "component" de pret pentru ei si vor fi si mai interesati sa te pastreze. Daca nu reusesti sa primesti, nu a stricat faptul ca ai incercat.
3. Da raspunsuri bune la intrebari comune
"Care este cel mai mare defect al tau?" Este una dintre cele mai enervante intrebari, dar o sa o auzi la majoritatea interviurilor. Sunt multe variante in care poti raspunde la aceasta intrebare: poti alege un lucru la care chiar nu te pricepi si care suna a fi relevant pentru noul loc de munca, dar in realitate nu este. Astfel esti sincer, dar asta nu te afecteaza. Raspunsul la intrebare este obigatoriu, asa ca trebuie sa ai in vedere doua lucruri: trebuie sa intelegi motivarea din spatele intrebarii si sa iti pregatesti raspunsul in avans. Pune-te in locul companiei - de ce vor sa iti stie slabiciunile? Poate vor doar sa stie cum raspunzi la o intrebare care te face vulnerabil, mai mult decat sa afle unde poti face imbunatatiri. Nu vrei sa iti memorezi raspunsul, dar stabileste o lista de repere dupa care sa il ghidezi.
4. Invata sa citesti "limbajul trupului" pentru un interviu de succes
A invata sa citesti putin limbajul trupului iti va fi de ajutor in foarte multe situatii, dar sa intelegi semnalele pe care le trimiti si pe care le primesti este extrem de important intr-un interviu. Este important sa pari o persoana placuta si cu mult farmec din prima pentru ca multe decizii sunt luate dupa prima impresie. Cel mai important lucru este sa eviti un libaj al corpului negativ. Adica trebuie sa eviti ticurile nervoase cum ar fi sa iti atinci constant fata sau sa dai din picioare. De asemenea, nu vrei sa stai cocosat sau prea drept - aopta o pozitie naturala a corpului. Scopul tau este sa pari cat mai increzator si profesionist.
5. Imbraca-te bine la interviu
A te imbraca bine la un interviu nu insemna neaparat numai haine de designer - depinde de profilul companiei la care aplici, poate te vor in tinuta casual sau poate le poti arata ca stii sa te imbraci si business, mai ales daca vei avea de-a face cu clienti. Daca aplici la o companie cu un profil mare si nu sti cu ce sa te imbraci suna pur si simplu la sediul lor, cere sa vorbesti cu cineva de la Resurse Umane si intreaba-i care este dress code-ul firmei. Daca nu reusesti sa obtii nicio informatie, tinuta business-casual este de obicei cea mai buna optiune. Toata ideea este sa le demonstrezi ca poti fi prezentabil/a in caz de orice.
6. Fa in asa fel incat si experienta ta irelevanta sa devina relevanta
Foarte multi oameni nu obtin job-uri pentru ca experienta lor este extrem de relevanta ci tocmai pentru ca stiu cum sa o faca relevanta. Asta nu insemna sa minti ci pur si simpu sa pui accent pe lucrurile pe care le-ai facut la locurile de munca anterioare care ar putea fi de mare folos la cel pe care il doresti. Daca nu lucrezi intr-un loc foarte creativ, dar ai vrea un job de acest fel, cum ar fi cel de designer pune in evidenta orice lucru legat de acest domeniu pe care l-ai facut. Daca de exemplu firma ta face o iesire, un team-building, ofera-te sa faci niste invitatii sau fluturasi. Asta te va ajuta pe mai tarziu sa iti dovedesti creativitatea si competentele. Daca vrei sa lucrezi in marketing sau PR, pune in evidenta orice experienta pe care ai avuto in domeniu - ai organizat poate un eveniment pentru firma ta, ai intermediat o intalnire, o colaboare - aceste lucruri te pot ajuta.
7. Cauta o companie dorita in locul unei pozitii dorite
Sa ai un job bun nu insemna numai sa lucrezi in domeniul dorit ci si intr-un mediu propice. Asta insemna ca vrei o companie despre care se stie ca isi trateaza bine angajatii. Cauta cateva companii sau trusturi care te-ar interesa si documenteaza-te putin despre activitatea lor si felul in care sunt laudate, sau nu, de catre actualii si fosti angajati. Probabil o simpla cautare pe Google a numelui companiei alaturi de cativa termeni relevanti te va ajuta sa afli tot ce vrei.
8. Cauta jobul pe site-uri neconventionale si specifice carierei pe care o vrei
Daca nu stii exact unde vrei sa lucrezi trebuie sa incepi sa cauti cateva optiuni, dar asta insemna sa cauti un ac in carul cu fan, mai ales daca apelezi la site-urile cunoscute de job-uri. Asta nu inseamna ca nu ai putea gasi ceva interesant, numai ca va trebui sa sapi mult pana sa gasesti ceva care sa te atraga. Cauta pe site-urile companiilor despre care stii ca operaza in domeniul dorit de tine - poate ai noroc.
9. Nu-ti unple CV-ul cu fraze inutile si cuvinte comune
Cand iti construiesti CV-ul, nu vrei ca acesta sa te faca sa suni ca restul lumii. Nu folosi termeni supra-utilizati precum: motivat, inovativ, sau dinamic sau clisee precum: imi place munca in echipa, orientat spre detaliu, comunicare excelenta. Nu ai nevoie nici de termeni precum "recomandari la cerere"- toate acestea nu fac altceva decat sa ocupe spatiu si nu trebuie sa fie acolo. Ca sa depistezi aceste greseli poti sa iti citesti CV-ul de la capat la inceput.
10. Fa-ti un CV interesant
CV-urile sunt un lucrul absolut necesar in cautarea unul nou job. Nu iti spune sa reinventezi roata, dar putina creativitate ar putea sa te scoata in evidenta si sa te scoata din turma. Uneltele online iti pot fi de mare ajutor pentru a-ti creea un CV putin mai iesti din comun. De exemplu site-ul Visualize.me poate creea un infografic atractiv. Site-uri precum Re.vu si Zerply te ajuta sa-ti creezi un CV digital foarte intereant. Uneori, daca nu vrei sa te complici prea tare, poti pur si simplu sa iti alegi un fundal color interesant.
Read all the articles about
Find your jobArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Find your job
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors