Share
2 pensii sau o punguță cu 2 bani
Nici anul 2023 nu face excepție și vine cu noi informații despre cum să gestionăm pensia, mai exact cea denumită Pilonul 2.
Dacă până acum un angajator avea doar datoria să reamintească unui angajat (indiferent de funcția pe care o avea acesta) că are dreptul să opteze pentru Pilonul 2, acum, în plus, dacă are angajați care beneficiau de scutire de impozit pe venituri până în Noiembrie 2023 (colegii nostri din IT), acesta trebuie să țină cont de opțiunea lor dacă mai doresc sau nu să contribuie cu bani la acest Pilon.
Dar să ne reamintim ce înseamnă Pilonul 2
- Un salariat contribuie lunar, obligatoriu la pensia personală (contributia CAS). Procentul aplicat la venitul brut realizat lunar a variat de-a lungul timpului, ajungând astăzi la 25%. Începând din 2008, toți angajații cu vârstă de până în 35 de ani au obligația să contribuie și la un fond privat de pensie (un sistem de pensie administrat privat).
- Cum se întâmplă asta? Voluntar sau involuntar, adică fie îți alegi tu un fond fie te alege el automat (și aleatoriu). Lunar un procent din cei 25% (CAS) adică 3,75% merge către acest Pilon 2.
- Angajații cu vârsta de peste 35 de ani optează dacă doresc să aloce acest procent către un fond de pensii administrat privat.
Revenim la 2023:
- Regula rămâne aceeași pentru marea majoritate a salariaților, adică CAS se păstrează la 25%.
- Pentru angajații din IT (cei care fac parte din departamentele care au că obiect de activitate crearea de programe pentru calculator) lucrurile se modifică: aceștia vor trebui să-și exprime dorința dacă mai vor să contribuie la un astfel de fond.
Să detaliem:
Începând cu data de 1 Noiembrie, pentru veniturile salariale și de natură salarială, un angajat în IT va plăti ca și până acum cele 2 contribuții CAS și CASS (10%), la care se adaugă o noua taxă: impozitul pe venit.
La ce sumă se aplică impozitul?
- Impozitul de 10% se va aplica doar dacă venitul brut realizat pe lună depășește 10.000 lei. Dacă acesta este mai mic de 10.000 lei, salariatul este în continuare scutit de la plata impozitului.
Ce se întâmplă cu celelalte contribuții, dacă avem această departajare determinată de valoarea venitului brut realizat?
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) = 10%;
- Contribuția de asigurări sociale (CAS) = pensia
a) Dacă salariatul optează să păstreze Pilonul 2 de pensii, atunci el vă plăti în continuare această contribuție în procent de 25%;
b) Dacă salariatul NU optează să păstreze Pilonul 2 de pensii, atunci el va plăti pentru această contribuție un procent de 21,25%;
Cum fac alegerea potrivită?
Pentru a alege în cunoștință de cauză, trebuie să definim și să înțelegem ce înseamnă CAS.
Pilonul 1 = CAS: contribuția la pensie, pe tot parcursul nostru în calitate de angajați, are ca scop să se constituie într-un fond din care vom primi lunar la pensie un venit (se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie).
- Pentru ce perioadă primim acești bani lunar? Până la momentul decesului.
- Pot să retrag toți banii în prima luna de pensionare? Nu!
- Dacă mai rămân bani după decesul unui pensionar, moștenitorii lui pot primi restul de bani? Nu!
- Există siguranța că voi primi acești bani la momentul pensionarii? Teoretic, da! Dacă statul a administrat corect banii tăi și există la acel moment suficienți oameni care continuă să plătească contribuția CAS, atunci cu siguranță vei primi o sumă rezonabilă. Ce trebuie să reținem este că nu primim înapoi cât am contribuit, ci cât se va putea, în funcție de câți bani va deține fondul de stat pentru pensii la momentul respectiv.
Pilonul 2 funcționează astfel: procentul de 3,75% merge către un fond privat, care administrează banii tăi astfel încât tu să ai o garanție că la vârsta pensionării vei primi o sumă considerabilă înapoi. Cu alte cuvinte, lași fondul să gestioneze bugetul tău de pensie privată. Acesta este și motivul pentru care este indicat, din când în când să verifici contul tău (pe pagina fondului ales de tine) să verifici câți bani ai strâns și câte puncte.
- Am garanția că voi primi acești bani? Da, este garantată cel puțin contribuția netă.
- Poate fi afectat fondul la care am aderat, de falimentul administratorului? Nu!
- Mă pot transfera la alt fond de pensie privată? Da!
- Dacă intervine decesul, ce se întâmplă cu banii pe care îi mai am în fond? Aceștia vor merge către moștenitorii tăi.
- Mă pot retrage de la Pilonul 2? Oricând dorești, cu mențiunea că banii vor fi transferați către fondul de pensii de stat și devin disponibili doar în condițiile de plată a pensiei de stat.
Cum anunț că doresc să continui plata contribuției la pilonul 2?
Nimic mai simplu, printr-o cerere scrisă adresată angajatorului tău, care atunci când va procesa salariile, va știi ce procent să calculeze pentru CAS.
Și poate cea mai grea întrebare: există posibilitatea că pilonul 2 de pensii să fie naționalizat? Există această posibilitate, asta nu înseamnă că se va întâmpla!
Sperăm că prin acest articol am reușit să vă răspundem la câteva întrebări pe care le aveți referitoare la contribuția la pensie. Dacă, însă, mai sunt elemente care ridica alte semne de întrebare vă reamintim că este indicat să vă îndreptați către un expert în legislația muncii care cu siguranță vă va ajuta să găsiți răspunsurile adecvate.
Read all the articles about
LegislativeUndelucram.ro Contributor
Cristina Elena Florescu
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors