2 salarii care îți influențează pensia

19.08.2024
5 min
5.00
2 salarii care îți influențează pensia

Share

 

Deși pentru mulți poate părea că pensionarea vine cu încetinitorul sau spun "nu mai apuc eu pensie", acest subiect trebuie să ne preocupe din moment ce cotizăm pentru pensie din prima zi de angajare. Sistemul de pensii din România are cumva forma unui puzzle complex, unde fiecare piesă: salariul minim pe economie, salariul mediu pe economie, contribuțiile și punctele de pensie, toate joacă un rol important.

Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi își face o planificare financiară pentru viitor și pentru asta avem nevoie de mai multă vizibilitate și o înțelegere concretă a acestui sistem. Ce trebuie să menționăm de la început este că acest sistem este posibil să mai suporte modificări. Așa că vă încurajăm să vă informați constant și să luați cele mai bune decizii pe parcursul carierei profesionale.

Există în acest moment două texte de lege care ne sunt de ajutor și ne ghidează prin diferitele tipuri de pensii disponibile: Legea nr. 263/2010 valabilă până la data de 31 August 2024 și Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, în vigoare de la 01 Septembrie 2024. Cu ajutorul acestor două instrumente vă propun să descifrăm sistemul de pensionare actual.

Discutăm în acest articol despre pensia pentru limită de vârstă dar promitem în viitor să venim cu informații și despre celelalte tipuri de pensionare.

Ne-am oprit acum la "Pensia pentru limită de vârstă" – pentru că este cea mai comună formă de pensionare și care va suferi modificări importante începând cu acest an.

Dar să o luăm cu începutul și prima întrebare care ne vine în minte este: când putem să ne bucurăm de ea? Ei bine, din acest an, atât domnii (cu data nașterii - începând cu Ianuarie 1950) cât și doamnele (cu data nașterii – începând cu Ianuarie 1970) pot să-și ia rămas bun de la serviciu la împlinirea vârstei de 65 de ani. A nu se înțelege că este suficient doar să așteptați să treacă anii! Ați bifat doar un element: vârsta.

Pasul 2 presupune să facem dovada și unui "stagiu de cotizare" - practic, anii în care ați contribuit la sistemul de pensii. Trebuie să avem cel puțin un stagiu minim de cotizare de 15 ani dar cel mai bine este să contribuim 35 de ani, adică să aveți stagiul complet.

 

Care sunt secretele din spatele calculelor? Cum se stabilește valoarea pensiei?

Înainte de a explica aceste calcule să vorbim puțin despre două salarii care ne influențează aceste calcule, unul foarte cunoscut și anume salariul brut pe care îl avem și unul extrem de "discret", de care sigur nu știați că ne însoțește din umbră toată cariera.

Primul este "Salariul brut de încadrare". Acesta ne ajută să ne calculăm, în fiecare lună venitul brut realizat. Adică acel venit la care se aplică procentul de 0.25% = contribuția la asigurările sociale.

El este urmat îndeaproape de "Salariul mediu pe economie" (câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat) care deși este foarte puțin cunoscut de angajați, joacă cel mai important rol, fiind folosit ca etalon pentru calcularea punctajului de pensie.

Ce trebuie să reținem cu privire la acest salariu este că el suportă cele mai multe modificări într-un an. Ca un exemplu în Ianuarie avea valoarea de 7.567 lei brut iar în luna Mai ajunsese deja la 8.355 lei brut.

 

Recently added salaries

 

Formula de calcul a pensiei în 2024:

Cuantum pensie = Total puncte acumulate x Valoarea punctului de referință (adică valoarea punctului de pensie 2.032 lei împărțit la 25)

Definiții:

 "Total puncte acumulate":

 

- puncte contributivitate: punctul de contributivitate anual = (Punctaj lunar de contributivitate 1+ …+ Punctaj lunar de contributivitate 12) :12 Punctaj lunar de contributivitate= venitul brut realizat lunar : salariul mediu brut pe țară *) cu alte cuvinte punctajul de contributivitate mediu anual se calculează luând în considerare întreaga voastră carieră, comparând salariul vostru cu media pe economie din fiecare an. Și cum nu era destul valoarea punctului de pensie e ca prețul aurului - se schimbă periodic. Dacă sunteți curioși cum a evoluat acesta în timp aveți link AICI.

- puncte necontributive: se acordă pentru perioada în care nu s-au plătit contribuția de asigurări sociale (adică în care nu s-a lucrat și implicit nu s-a primit un salariu) dar este recunoscută ca vechime: cum sunt studiile universitare (cu frecvență la zi), șomaj, armată etc. Nu este obligatorii să existe.

- puncte de stabilitate: puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani;

 

Dacă la teorie stăm foarte bine, este cazul să trecem la practică printr-un exemplu concret. Haideți să vedem cum se traduc aceste calcule în viața reală.

Imaginați-vă un angajat care a avut un salariu brut mediu de 6.850 RON (echivalentul unui net de 4007 lei) pe parcursul carierei, într-o economie unde media salarială brută este de 7.567 RON. Presupunem că a lucrat 37 de ani, are studii universitare de lungă durată 5 ani și a făcut și stagiul militar de 6 luni.

Calcul:

a) punctaj lunar de contributivitate:

6.850 (venitul brut realizat) : 7.567 (salariul mediu brut pe economie)= 0.90524 puncte

b) punctaj anual de contributivitate:

(0.90524 * 12 luni) : 12 luni = 0.90524 puncte

c) total puncte de contributivitate:

0.90524 * 37 ani lucrați = 33.49388

c) a lucrat o perioadă peste 25 de ani, deci vom avea și puncte de stabilitate: se acordă 0.5 / an puncte pentru intervalul 26 și 30 ani, 0.75 puncte pentru intervalul 31 și 35 ani, 1 punct pentru fiecare an lucrat în plus peste stagiul complet de cotizare de 35 ani.

0.5 * 5 ani = 2.5 puncte;

0.75 * 5 ani= 3.75

puncte 1 * 2 ani= 2 puncte

Total: 8.25 puncte

d) avem stagiul militar efectuat și studii universitare, deci avem și puncte necontributive (0.25/an):

(5 ani facultate + 6 luni de stagiu militar )*0.25 puncte = 1.375 puncte

Total puncte acumulate:

33.49388 + 8.25 + 1.375 = 43.11888 puncte

Calcul final:

43.11888 (total puncte) * (2023 valoarea punctului de pensie / 25)= 3.492 (valoarea pensiei)

Sistemul de pensii și variabilele care influențează valoarea pensiei noastre, care sunt cele două componente principale ale planificării noastre financiare pe termen lung, trebuie să fie bine analizate. Am observat în exemplul de mai sus cum venitul personal brut și salariul mediu într-o economie definesc rezultatul pensiei. Toată lumea este pe deplin conștientă de faptul că fiecare alegere de carieră, fiecare negociere a unui salariu și fiecare an de contribuție se regăsesc în valoarea pensiei. Oricât de complex poate părea, să nu fim luați prin surprindere, deoarece cunoașterea acestor particularități ne îndeamnă să luăm decizii mai inteligente. Toată lumea, indiferent de vârstă, ar trebui să se gândească la pensionare ca la o chestiune financiară care necesită o atenție continuă. Acolo unde apar întrebări sau alte necunoscute nu ezitați să cereți lămuriri de la un expert în legislația muncii. Știu că ne gândim la pensie ca la un lucru îndepărtat, dar să nu uităm că valoarea ei se conturează începând de astăzi.

 

 

Read all the articles about

Labour market Legislative Workforce planning HR Metrics

Undelucram.ro Contributor

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

More articles

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors