4 blocaje care te împiedică să meditezi

15.11.2022
3 min
5.00
4 blocaje care te împiedică să meditezi

Share

Dacă te-ai gândit să începi să meditezi, dar nu ți-a ieșit până acum sau nu ai avut curaj, poate ai ajuns să simți că meditația stă departe de tine și tu de ea. Am descoperit că oamenii se descurajează singuri să înceapă o practică de meditație, din mai multe motive. Poate și tu treci prin asta. Iată cum să depășești cele mai des întâlnite blocaje:

 

1. Ai judecăți despre propria persoană

Am fost surprinsă să descopăr că oamenii nu mai pun la îndoială beneficiile meditației. În schimb, se pun la îndoială pe sine.

 

Poate te-ai gândit și tu înainte de a începe un proces de meditație:

Sunt oare suficient de bun(ă) să mă apuc de meditație? 

Eu nu am răbdare, nu e de mine.

Eu îmi pierd repede răbdarea, nu sunt eu de meditație.

 

De multe ori, putem asocia meditația cu un anumit tip de persoană. Vedem imagini cu oameni calmi, care meditează, și ne gândim: eu nu aș putea fi așa.

 

Cum depășești acest blocaj? 

Dă-ți voie să crezi că meditația este pentru fiecare dintre noi, iar calm și răbdător e ceva ce devii ca urmare a meditației. Cu cât te consideri mai impulsiv(ă), cu cât spui despre tine că nu ai răbdare, cu cât îți e mai greu la început, cu atât mai mult ai nevoie de meditație.

 

Meditația e despre ceea ce devii, nu despre ceea ce ești deja.

 

Hai să vedem mai departe :). Poate vrei să meditezi, dar…


 

2. Nu știi de unde să începi sau ce ar trebui să faci

Poate că nu ai primit suficient de multă ghidare pentru a începe o practică de meditație corectă. Nu ai idee de unde să începi sau ce înseamnă meditația. E normal să ai anumite întrebări la început, iar dacă nu ai primit suficientă îndrumare, nici nu vei găsi încrederea necesară pentru a începe.

 

Cum depășești acest blocaj?

Ai nevoie să găsești un ghid în care să ai încredere. Pot fi eu (m-aș bucura!) sau poate fi oricine simți că îți inspiră încredere și autenticitate. Practică folosind meditații ghidate la început și caută informații care îți pot fi cu adevărat utile în această primă parte a procesului. Pune accent pe învățare, nu pe rezultat, ia totul ca pe un experiment, fără a pune presiune pe tine.

 

Iar asta mă duce la următorul blocaj:
 

3. Ai așteptări prea mari de la tine atunci când meditezi.

Dacă ți-ai setat anumite așteptări despre ce, cum, când trebuie să se întâmple în meditație, dacă vrei ca totul să meargă strună de la bun început, te sabotezi. De multe ori, nu începem o meditație fiind zen; din contră! Începem o meditație tocmai pentru că nu suntem zen, dar ne-am dori să devenim. Dacă pui presiune pe proces și urmărești o anumită stare care crezi că ar trebui să fie acolo, nu faci decât să sabotezi chiar acea stare. Liniștea apare când ne dăm voie să alunecăm în proces, fără a rămâne cu garda sus și a urmări ceva anume.

 

Cum depășești acest blocaj?

Lasă lucrurile să decurgă natural, de la sine. Lasă procesul să te surprindă, fără a încerca să îl controlezi. Dă-ți voie să crezi că nu există un mod ideal de a practica sau de a te simți. Vei trăi emoții, vei avea gânduri, vei fi tentat să te agiți, iar toate acestea sunt parte din proces. Ai încredere :)

 

 

4. Nu ai găsit meditația care îți place. 

La început, când mai încercam diverse meditații de pe internet, mi se întâmpla ca anumite voci ale instructorilor să-mi trezească o reacție puternică în corp, încă din primele cinci secunde. Nu puteam să merg mai departe.

 

Poate ți s-a întâmplat și ție ca o anumită voce să-ți provoace un disconfort sau, pur și simplu, o anumită tehnică de meditație să nu fie pe placul tău. Alegi să stai acolo, pentru că știi că meditația e bună, însă pare mai mult că te chinui. Te străduiești să rămâi, deși nu îți place.

 

Cum treci peste acest blocaj? 

În loc să te forțezi să îți placă un anumit tip de meditație sau o anumită voce, caută un ghid sau o voce care să rezoneze cu tine. Dacă simți că nu ai pic de chimie cu ghidul tău de meditație, dacă nu îți place vocea sau stilul muzical de pe fundal, nu vei putea să susții pe termen lung acest obicei.

 

Când vine vorba de o practică susținută, pe termen lung, e important ca spațiul, vocea, muzica să fie pe sufletul tău, să simți că te îndrăgostești! Doar așa poți avea o relație lungă cu meditația.

 

Indiferent de provocările pe care le ai atunci când vrei să începi practica ta de meditație, să știi că ele se pot rezolva.

 

Drumul tău cu meditația este unic. Dă-mi voie să-ți fiu alături în continuare și să te îndrum, să te ajut să intri în contact cu ghidul tău interior.

Întâmpini și tu blocaje atunci când vrei să meditezi? Care e cel mai mare pentru tine?

Povestește-mi cu un reply la acest articol  :)

 

Cu drag și iubire,

Ema

Read all the articles about

Balance Human behaviour Human behavior

Undelucram.ro Contributor

Ema Barbă

Ema Barbă

More articles

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors