Share
5 abilitati esentiale pentru viitor dezbatute la editia a III-a a Conferintei Arhitectii Educatiei!
Nevoia de a crea cetateni activi si responsabili, comunitatea ca spatiu de invatare sau integrarea problemelor din viata reala in invatare pentru a o face relevanta sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute la cea de-a treia editie a conferintei Arhitectii Educatiei, organizata de Fundatia Noi Orizonturi pe 17 noiembrie la Cluj-Napoca.
Peste 250 de profesori si specialisti in educatie din Romania, Argentina, Germania, Lituania, Kosovo si Slovacia au fost prezenti la conferinta care a abordat o metoda de invatare inovativa pentru curriculum romanesc: invatarea prin serviciul in folosul comunitatii (service learning). Elevii sunt incurajati sa descopere probleme din propria comunitate, sa gaseasca solutii la ele si sa le puna in practica. In acest fel, elevii descopera aplicatii practice ale disciplinelor scolare, devin motivati sa invete mai mult pentru a rezolva o situatie reala, concreta si isi ajuta semenii.
Invitatii au subliniat 5 abilitati esentiale la care scoala ar trebui sa contribuie in dezvoltarea tinerei generatii:
• Gandirea de tip design (design thinking) sau abilitatea elevilor de a defini atat probleme din viata reala, cat si drumul necesar pentru a descoperi si aplica solutiile potrivite,
• Autonomie in invatare – crearea acelor contexte de invatare in care elevii sa fie imputerniciti sa isi gestioneze singuri ce si cum invata,
• Mentalitate flexibila (growth mindset) si incurajarea exersarilor si chiar a greselilor ca si contexte de invatare si de crestere,
• Empatie si simt civic – democratia trebuie sa fie invatata de fiecare generatie, caci societatea cu nevoile si drepturile omului sunt intr-un process continuu de schimbare,
• Adaptabilitate crescuta – nevoia de a creste oameni care sa se poata adapta unui viitor despre care nu stim cum va arata.
Prin proiecte centrate pe probleme si solutii reale din comunitate, elevii invata sa se adapteze vietii si provocarilor sale, sa faca transferul catre viata reala, devin parte a procesului educational, controland ce si de ce invata.
Toate aceste competente si abilitati au fost incluse in dezbateri intense si ateliere practice, momente de reflectie si impartasire, profesorii au invatat cum le pot dezvolta si cum pot integra service learning in scolile lor.
In Romania astfel de activitati de invatare sunt prezente in peste 150 de scoli, in special in activitati extrascolare, precum cele derulate de cluburile IMPACT dezvoltate cu sprijinul Fundatiei Noi Orizonturi. In cadrul conferintei au fost premiati 10 profesori din Romania care au condus proiecte de invatare conectate la viata reala, precum amenajarea unei gradini de plante aromatice, documentarea video a unui moment de istorie locala prin interviuri cu bunici si alti membrii ai comunitatii sau simularea unei comunitati in care elevii au fost pentru o perioada profesori, brutari sau primari, in locul adultilor. Puteti citi integral aici povestea celor 10 profesori.
Imagini si video de la eveniment puteti vedea aici si pe pagina fundatiei.
Evenimentul este parte integranta a proiectului “ReSursa de Service Learning” prin care Fundatia Noi Orizonturi pune la dispozitia profesorilor si scolilor din Romania o biblioteca on-line de materiale si manuale, cursuri de formare acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, toate pe tema Service Learning.
Conferinta Arhitectii Educatiei a fost organizata de Fundatia Noi Orizonturi in parteneriat cu CLAYSS Latin America, Transylvania College si Universitatea Babes-Bolyai si sustinut de Heme.ro si Translator SRL.
Eveniment este sustinut prin programul de granturi “Impreuna cu Lidl pentru un viitor mai bun”.
Despre Fundatia Noi Orizonturi
De 18 ani oferim educatorilor instrumente prin care pot imputernici tinerii sa conduca si sa produca schimbari pozitive in comunitatile lor. Lucram cu cadre didactice, directori de scoli si voluntari sa transforme educatia din Romania si sustinem organizatii din alte 24 de tari sa ofere programe de dezvoltare a competentelor si a caracterului. Aducem o perspectiva noua scolilor - ca spatiu al colaborarii intre diferiti membri ai comunitatii pentru a raspunde mai bine nevoilor copiiilor.
Printre programele noastre se numara: IMPACT, Scoli conectate la Comunitate, Arhitectii Educatiei si Tabara VIATA.
Persoana de contact
Sorana Pogacean
Coordonator
Telefon: +40740608209
Email: sorana_pogacean@noi-orizonturi.ro
Read all the articles about
EventsShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Events
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors