Share
5 motive pentru care încă nu ți-ai găsit liniștea
Ieri am avut o discuție cu o clientă care îmi povestea cât de provocată se simte în ultima vreme. Îmi spunea cât de mult și-ar dori să trăiască altfel - că nu mai simte nicio bucurie în lucrurile mici, că totul a devenit o alergare. Îmi povestea cât de mult își dorește să aibă liniște - dar o consumă viața însăși, care a devenit o alergare plină de anxietate.
Am zâmbit cu compasiune - știu ce înseamnă și am fost și eu, cândva, acolo. Tocmai de aceea îmi dedic viața pentru a sprijini sănătatea mintală - pentru că știu că, de acolo, toate celelalte urmează natural.
În adâncul sufletului, cu toții ne dorim să fim mai buni, mai calmi, mai fericiți.
Vrem să fim mai buni ca oameni.
Vrem să fim parteneri mai buni.
Vrem să fim copii mai buni și părinți mai buni.
Vrem să fim colegi mai buni.
Vrem să dăm lumii cea mai frumoasă versiune a noastra.
De ce, totuși, nu reușim?
De ce nu reușim să ne aliniem acțiunile, gândurile, comportamentele la intenția noastră cea mai pură?
Deși avem din ce în ce mai multe resurse, pare că suntem din ce în ce mai pierduți și fără repere. Conform statisticilor, peste două milioane de români suferă de depresie - caracterizată de lipsa sensului, pierderea bucuriei și a contactului cu sine și cu ceilalți.
Cum putem preveni asta?
1. Să ne rezolvăm problemele dincolo de suprafață, de nivelul vorbirii.
Problema este că încercăm să ne transformăm doar la nivelul vorbirii, doar la nivelul minții conștiente. Doar că mintea noastră subconștientă nu este aliniată cu mintea conștientă, ce ne dorim va intra mereu în contrast cu ceea ce facem. Ce știm că ar fi bine pentru noi intră în mare contrast cu ce alegem de fapt. Blocaje emoționale stau în calea a ceea ce credem/știm că ar fi bine pentru noi. Un proces de terapie ne poate ajuta să conștientizăm și deblocăm aceste lucruri.
2. Să petrecem mai mult timp în contact cu noi înșine.
Dacă nu ne înțelegem pe noi înșine, dacă nu avem un moment dedicat în zi în care să ne ascultăm și observăm, dacă suntem mereu conectați cu ceva din exteriorul nostru, înseamnă că i-am dat unui context exterior puterea de a ne face să ne simțim mai bine. Contactul cu noi înșine ne poate aduce mai aproape de a fi autentici, de a ne asculta.
3. Să înțelegem că avem putere în propria noastră viață
Gândurile noastre vin și ne trag în diferite direcții, ca și cum am fi pe pilot automat. Noi avem puterea de a opri asta. Provocările din viața noastră ne pot face să ne simțim ca și cum am fi niște victime, însă a trăi conștient presupune a da deoparte starea de victimă și a înțelege căror lucruri e bine să le spunem nu și a ne lua puterea înapoi.
Deși meditația nu este sursa rezolvării tuturor problemelor, este una dintre cele mai puternice și mai la îndemână instrumente de lucru cu noi înșine. A petrece câteva minute pe zi în respirație adâncă și în a ne observa propriile gânduri fără să le luăm drept adevăr contează mult. Terapia prin meditație este la nivelul următor - un proces prin care vindecăm convingerile limitative și alegem conștient cum vrem să gândim și să ne simțim.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre meditație, te invit pe www.emabarba.com sau în programul gratuit de meditație din perioada 22-26 februarie, pe www.emabarba.com/liniste.
Read all the articles about
BalanceUndelucram.ro Contributor
Ema Barbă
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors