5 zile de concediu în plus

09.05.2023
2 min
5 zile de concediu în plus

Share

Dar mai bine să descifrăm împreună cum, când și în ce fel se pot accesa aceste zile și dacă ne impactează financiar.

 

Citim articolul și analizăm împreună informațiile:

„(1) Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare decât cea prevăzută la alin. (1).

(3) Perioada prevăzută la alin. (1) nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.”

Concret: un salariat poate solicita angajatorului său, într-un an calendaristic, concediu de îngrijitor maximum 5 zile lucrătoare. În textul de lege nu apare cuvântul „consecutive”, ceea ce înseamnă că cele 5 zile se pot lua fie toate odată, fie fracționat. Concediu de îngrijitor: dacă în gospodăria ta exista o rudă sau o persoană care nu se poate descurca singură, având nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, tu îi poți oferi sprijinul tău.

 

Ce înțelegem prin „probleme medicale grave”?

Conform „Ordinului nr. 2172/3829/2022 privind acordarea concediului de îngrijitor” la art 1:

„Art. 1 Problemele medicale grave sunt afecţiuni sau complicaţii ale acestora care afectează statusul funcţional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităţilor de bază şi activităţilor instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane.

Art. 4 Lista problemelor medicale grave în baza cărora salariatul poate solicita concediu de îngrijitor este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”

 

Cine se încadrează la statutul de rudă sau persoană?

Fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul, respectiv soția salariatului.

 

 

 

Cum solicit acest tip de concediu și ce documente trebuie să înaintez angajatorului?

La cererea de solicitare, salariatul are obligația să depună:

- Actul de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie (adică documentul care atestă gradul de rudenie);

- Documentele care atestă că persoana căruia i s-a oferit îngrijire sau sprijin „locuieşte în aceeaşi gospodărie cu angajatul sunt, după caz, actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă acelaşi domiciliu sau reşedinţă cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spaţiu, adeverinţa de la asociaţia de proprietari/locatari sau declaraţia pe propria răspundere a salariatului, din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire sau sprijin locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta cel puţin pe perioada concediului de îngrijire.”

- Documentul care dovedește existența problemei medicale: „biletul de externare din spital sau, după caz, adeverinţa medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave”.

 

Pot beneficia de un număr mai mare de 5 zile?

Categoric că da, dacă în contractul colectiv de muncă al angajatorului este menționat acest lucru. În caz contrar, atunci ne limităm la 5.

 

Aceste zile se scad din altă categorie de concedii?

Nu, aceste zile nu sunt incluse în alte tipuri de concedii.

 

Sunt plătite aceste zile?

Angajatorul nu este obligat să plătească indemnizație pentru aceste zile, însă ele constituie vechime în muncă. „Salariații sunt asiguraţi, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

 

Poate refuza angajatorul cererea de concediu de îngrijitor?

Nu! Dar dacă totuși o face, trebuie să amintim aici că acesta poate fi amendat cu sume între 4.000 și 8.000 de lei.

 

Pot fi concediat în acestă perioadă?

În perioada în care salariatul beneficiază de concediu de îngrijitor, acesta nu poate fi concediat.

 

În atenția angajatorilor: reamintim că, odată cu apariția noilor modificări legislative, acestea trebuie inserate în regulamentul intern și aduse la cunoștința salariaților.

 

Read all the articles about

Labour market Balance About the crafts Human behaviour Employee experience

Undelucram.ro Contributor

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

More articles

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors