Share
6 moduri in care angajatorul te poate SPIONA in mod legal
Angajatorii pot utiliza sisteme de supraveghere video asupra salariatilor, insa nu si in birourile in care acestia isi desfasoara activitatea, ci doar in anumite conditii bine precizate.
Potrivit legislatiei in vigoare, firmele sau institutiile romanesti pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate.
Printre metodele pe care angajatorii le pot folosi pentru supravegherea salariatilor se numara urmatoarele:
1. Monitorizarea online. Angajatorii pot introduce sisteme de monitorizare IT fara ca tu sa stii ca ele exista. Cei care obisnuiesc sa piarda multe ore navigand pe net sau intrand pe site-uri interzise pot avea o surpriza neplacuta atunci cand li se prezinta un grafic cu datele exacte de trafic de pe calculatorul lor.
2. Verificarea e-mailului de serviciu. Angajatorii au dreptul sa verifice mesajele pe care le trimiti de pe e-mailul de serviciu, mai ales daca exista suspiciuni legate de spionajul economic. Daca exista cel mai mic dubiu cu privire la modul in care comunici cu partenerii sau competitorii din piata, e-mailul tau poate fi urmarit de catre sefi.
3. Urmarirea activitatii pe Facebook si pe alte site-uri de socializare. Pentru multi sefi, retelele de socializare reprezinta unul dintre marile pericole la adresa productivitatii. Firmele pot instala sisteme IT specifice prin care iti verifica numarul de ore petrecut pe Facebook.
4. Cardurile de acces. Foarte multe companii si-au introdus sisteme de acces cu cartela prin care se poate tine o evidenta la secunda a timpului pe care un angajat il petrece la birou. Daca obisnuiesti sa intarzii la serviciu sau sa pleci mai devreme, te poti astepta la un moment dat ca seful sa-ti arate graficul de intrare si plecare din firma si sa fii luat la intrebari.
5. Camere video. Legea romaneasca spune ca supravegherea cu camere video se poate efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil. Angajatii pot fi urmariti in cazuri de prevenire si combatere a savarsirii infractiunilor. Camerele video trebuie montate in locuri vizibile.
6. Monitorizare GPS. In cazul flotelor auto, companiile pot instala sisteme de managementul traficului prin care urmaresc in cele mai mici detalii parcursul unui angajat cu masina de serviciu. Aceste sisteme sunt utilizate mai ales in cazul echipelor de vanzari, iar nu intotdeauna soferii stiu ca sunt supravegheati.
Read all the articles about
LegislativeArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
1 comment
Access your account and add your comment
ATENTIE
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors