6 trucuri ca sa-l convingi pe seful tau ca meriti o MARIRE de salariu

31.10.2012
2 min
6 trucuri ca sa-l convingi pe seful tau ca meriti o MARIRE de salariu

Share

Cum poti gasi mai multi bani pe card in ziua de salariu, fara sa apelezi la metodele neconventionale ale agentului 007?

 

Au trecut mai mult de 2 ani de cand nu ai vazut nicio crestere de salariu? Toate preturile s-au scumpit intre timp, iar tu muncesti mai mult si iti permiti mai putine lucruri? Este momentul sa "ataci" problema cu seful tau.

Multi dintre angajati se gandesc ca oricum e un mare noroc faptul ca au serviciu intr-o perioada de criza si nu isi mai pun problema unei cresteri salariale. Cu toate acestea, macar acoperirea inflatiei merita sa fie sugerata angajatorului.

Sunt cateva tactici pe care le poti pune in aplicare daca vrei sa ajungi la o discutie concreta despre bani:

1. Arata-i sefului ca esti epuizat de volumul de munca. In perioada de criza, cei mai multi dintre angajati au preluat si sarcinile colegilor concediati. Daca te-ai obisnuit sa prestezi munca peste program si sa iti iei si acasa de lucru, este momentul sa le transmiti sefilor mesajul ca esti dispus sa faci asta in continuare, dar vrei niste bani in plus la salariu;

2. Lanseaza zvonul ca esti curtat de o firma concurenta. Daca lansezi aceasta informatie in discutiile amicale cu un coleg sau doi, va afla in scurt timp si seful. Atentie cum pui problema in fata colegilor: nu sub forma "ma gandesc sa plec", caci s-ar putea sa fii pus pe liber, ci "nu ma intereseaza alt job, dar nu ma bate la cap firma x";

3. Iesi la bere cu seful. Este posibil ca managerul sa nu aiba aceeasi perceptie ca si tine asupra muncii pe care o prestezi. Trebuie sa te folosesti de momentele din afara serviciului nu doar sa ii arati ca esti simpatic si meriti mai mult, dar si sa ii oferi o imagine reala asupra contributiei tale. Incearca sa cuantifici in bani partea ta de job extra.

4. Alege momentul oportun pentru discutia directa. Un factor esential in decizia cu privire la salariul tau este sincronizarea. Verifica daca firmei ii merge bine, daca incasarile sunt in grafic. Nu poti cere o marire intr-un moment in care compania se gandeste la noi disponibilizari. Incearca sa-l abordezi pe sef inainte de stabilirea bugetului pentru anul viitor.

5. Cere-i sefului tau mai multe responsabilitati. O varianta mai sigura, dar mai putin confortabila, de a ajunge la o marire salariala este sa te propui la o extindere a sarcinilor de serviciu. S-ar putea sa fii deja supra-incarcat si sa nu mai poti duce, caz in care poti cere inlocuirea unor responsabilitati mai simple cu altele mai grele si mai bine platite.

6. Vino cu idei de business pentru companie. Sunt doua solutii ca sa iti meriti direct o indexare salariala: sa vii cu idei de crestere a veniturilor firmei sau de reducere a cheltuielilor. Daca poti sa-i demonstrezi sefului tau ca un proiect pe care vrei sa-l implementezi va aduce economii de 20% pentru firma, este foarte probabil ca salariul tau sa creasca senificativ prin alocarea unei parti din castig.

Potrivit unui studiu recent, angajatii din Romania se tem sa ceara o marire de salariu, cu toate ca se simt platiti prost in raport cu eforturile depuse la locul de munca.


Aproximativ 22% dintre romani sustin ca nu au cerut o marire de salariu in ultimele sase luni si le este teama sa poarte astfel de discutii cu superiorul lor direct. Alti 20% dintre angajati si-au infruntat temerile si au cerut o crestere a salariului, fara prea mult succes insa.

Read all the articles about

Negotiation

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

4 comments

Manea

04.11.2012

haha, imi amintesc era unu la tv pe la targu asta de joburi recent, zicea ca sub 800€ nu accepta.

isi cauta PRIMUL JOB :)

Status: Approved

nu prea e fair

04.11.2012

pai in primul rand sa nu li se mai vanda gogosi ca mai sus
oamenii trebuie sa fie constienti de realitatea care ii inconjoara
daca ii intrebi pe tinerii din ziua de azi majoritatea vor sa fie manageri
nu prea au o viziune clara in legatura cu ce trebuie sa faca in cariera pt ca reperele pe care le au nu sunt ok

Status: Approved

Dany

04.11.2012

si ce-i de facut atunci cu generatia asta "noua"? :D

Status: Approved

nu prea e fair

04.11.2012

ce nu imi place la generatiile care au acum 20-25 de ani tocmai ai expus tu mai sus
totul in ziua de azi se face pe cumetrii (iesit la bere cu seful), dezinformare (ma vor altii) si prefacatorie (vai ce obosit sunt - cand in realitate mult romani desi petrec 8-12 ore la munca aloca efort foarte mic in ceea ce fac)
datorira specificului jobului pe care il am am intalnit in ultimii 5 ani mai mult de 5000 de pers care doreau sa se angajeze sau sa fie promovati
mai niciunul nu se gandea la eficienta sau la calitate
ca marul acela de afara pare rosu si lucios, inauntru este gaunos si plin de viermi
pai daca asa ii invatam asa vor si face
oamenii nu pot toti sa aiba mariri de salariu asa pocnind din degete, mai trebuie si profitul sa fi crescut pt firma, daca ei aduc acelasi profit si la 6 luni - 1 an - 2 de la angajare nimeni nu ii poate da mai mult de cat a semnat contractul
teatrul ieftin tine o data de doua ori dar nu la nesfarsit!
primul pont ar fi trebuit sa fie despre dedicare si devotament, punctualitate, calitate si eficienta!
multi cand pleaca de la munca sau dupa ce isi dau demisia umplu frigiderul sefului si al firmei desi nu prea s-au strofocat cat au fost acolo si nu le-a convenit ca au fost refuzati cu una sau alta, cine este cerebral si gandeste nu va reprosa nimic niciodata chiar daca castiga 500 lei - daca stie cu adevarat ce se intampla cu profiturile firmei si stie ca nu prea e bine. sigur cand va gasi mai bine poate pleca

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors