8 lucruri pe care nu trebuie sa le spui sefului tau

14.08.2012
4 min
8 lucruri pe care nu trebuie sa le spui sefului tau

Share

Companiile mici si mijlocii o duc din ce in ce mai rau, multe dintre ele se pregatesc sa-si inchida portile, asta daca n-au facut-o deja, chiar si unele dintre companiile mari se confrunta cu probleme din cauza scaderii veniturilor, ceea ce inseamna ca un loc de munca bun este la fel de usor de gasit precum o bucata de gheata in Sahara. In aceste conditii de penurie a locurilor de munca ultimul lucru pe care ti l-ai putea dori este un conflict cu seful direct. Tocmai pentru ca atat de multi oameni isi doresc un loc de munca, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a deschide gura in fata managerului tau si s-o dai in bara, scrie sfatulparintilor.ro.

 

Este adevarat ca intr-o lume perfecta relatia dintre sef si subaltern ar trebui bazata pe incredere si respect reciproc, pe comunicare si pe faptul ca amandoi faceti tot ce depinde de voi pentru a indeplini un tel comun. Insa nu trebuie sa te culci pe o ureche. Locurile de munca prietenoase sunt extraordinare, insa, ca o regula de baza, ar trebui ca mereu sa gandesti inainte de a vorbi in prezenta oricarei persoane cu autoritate, astfel incat mai tarziu sa nu regreti ca nu ti-a tinut gura.

Iata 8 lucruri pe care n-ar trebui niciodata sa le spui la locul de munca, mai ales sefului tau:

1: Ai auzit ce se vorbeste despre X in IT? Scandalos, nu-i asa?

In cazul in care un coleg de la locul de munca nu-ti este un prieten apropiat pe care il cunosti inca din copilarie, n-ar trebui sa-i spui nicio barfa. Discutiile despre persoanele din birou pot cauza multe probleme, insa daca sunt implicati si superiorii, atunci scandalurile pot lua proportii astronomice. Tocmai de aceea n-ar trebui sa vorbesti de rau sau sa te plangi unui coleg despre seful tau, indiferent de cata incredere ai in el. Barfele sunt asemeni bulagarelui de zapada care se tot rostogoleste pana devine imens si niciodata nu stii ce ajunge la urechile superiorului tau. Prin urmare, nu-ti baga singur capul in lat.

2: Putem vorbi putin despre prima de concediu?

Evita discutiile despre bonusurile de concediu sau de sarbatori, sau de lipsa lor, cu superiorul tau. Chiar nu este cea mai fericita idee, mai ales acum cand, din punct de vedere economic, lucrurile se degradeaza in fiecare zi. Un bonus este un bonus si ar trebui sa-i multumesti sefului daca il primesti, indiferent de forma in care vine sau de marimea lui. Iar cand este vorba despre o marire a salariului, nu cere, pur si simplu, mai multi bani. Abordeaza subiectul cu diplomatie si evita sa-ti prinzi managerul la inghesuiala si sa-l ameninti ca pleci daca nu-ti satisface dorinta; este posibil ca si el sa fie de partea ta cand este vorba despre o potentiala crestere a salariului. Insa, in acelasi timp, nu uita ca ultimul cuvant nu-l are seful tau, ci directorul de resurse umane sau chiar directorul general.

3: Sunt ocupat. Da-i lui X sarcina aceasta

Niciodata, dar niciodata nu trebuie sa rostesti urmatoarele 4 propozitii in fata angajatorului: “Nu pot”, “N-o fac”, “Este imposibil”, “Da-i lui X sarcina asta” sau “Fa-o tu”. Daca superiorul tau iti da ceva de facut, prima reactie ar trebui sa fie, “Ok” (poti sa-ti dai ochii peste cap dupa ce seful a parasit incaperea). Chiar daca sarcina pare imposibila pentru tine n-o respinge din start. Mai bine iti programezi o intalnire cu superioarul tau in legatura cu volumul de munca pe care il ai de facut si despre ce solutii ai la dispozitie. Supervizorul ar trebui sa realizeze ca angajatii stresati sau care au prea multe sarcini de indeplinit au tendinta de a avea o productivitate scazuta si, prin urmare, ar trebui sa dea dovada de intelegere.

4: Am descoperit ca aveti un profil pe site-ul de socializare Y si ca doriti sa va intalniti cu venina mea, proaspat divortata
Cand parintii ranesc...


Nu incerca sa te amesteci in viata romanica a superiorului tau. Poti interveni intre colegi si sa le faci cunostinta, este o practica comuna si acceptata, insa nu te implica cand este vorba despre superiorul tau, decat daca el/ea ti-o cere in mod expres.

5: Oh, Doamne, sunt atat de plictisit

Asa cum nu trebuie sa-i spui superiorului tau sa nu-ti mai dea sarcini de indeplinit sau o s-o iei razna, la fel nu trebuie sa te plangi ca esti plictisit sau ca job-ul tau este prea usor. Daca ai sentimentul ca sarcinile pe care le ai de indeplinit sunt prea usoare, da dovada de proactivitate si cere noi lucruri de facut sau ajuta pe cineva care are nevoie. Sunt sanse mari ca dorinta ta sa fie indeplinita, iar superiorul tau va aprecia initiativa de care dai dovada. Daca totusi, locul de munca te plictiseste, fie aplica pentru o alta pozitie din companie, sau schimba-ti jobul, daca ti se ofera oportunitatea.

6: Am stat pana la 2 dimineata la o petrecere noaptea trecuta. Pot sa plec astazi mai devreme?

Doar daca n-a participat el insusi la petrecere, seful tau va da dovada de prea putina intelegere in legatura cu activitatile tale extracurriculare, in special cele care implica alcoolul. Nu te plange ca esti mahmur si ca ai nevoie de odihna. Ai grija sa ai un tub cu antiinflamatoare pe birou, bea multa apa si invata din propriile greseli. Nu este problema superiorului tau. De asemenea, evita discutiile cu supervizorul tau despre problemele financiare cu care te confrunti, problemele maritale, dependenta de jocurile de noroc, politica, religie sau orice altceva care ar putea duce la taceri ciudate sau care l-ar putea face pe sef sa creada ca problemele personale pot sa-ti afecteze abilitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de la birou.

7: Pe bune? Asta e tot ce ne poate oferi compania?

Nu conteaza ca este vorba despre noile scaune din birou, de frigiderul comun sau de locul ales pentru petrecerea de sarbatori. Nu te duce la superiorul tau sa te plangi in legatura cu cat de putin ii pasa companiei de angajatii sai. Nicio firma n-o sa arunce banii pe fereastra si sa ofere angajatilor cele mai scumpe bauturi sau cele mai fine mancaruri si niciunuia nu-i face placere ca subalternul lui sa-si exprime nemultimirile in legatura cu acest subiect.

8: In weekend am vazut “Sefi de cosmar”. Ne putem intalni intr-o parcare pustie dupa munca?

Sa-ti exprimi nemultumirea in legatura cu seful tiranic sau incompetent spunandu-i ca ai fantezii de razbunare nu este cea mai buna abordare. Daca modul agresiv in care iti vorbeste superiorul tau sau purtarea lui interfereaza cu performanta ta, analizeaza bine unde si cum ti-au fost afectate rezultatele si stabileste o intalnire cu cei de la resurse umane in legatura cu ceea ce te deranjeaza.

Read all the articles about

Balance

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors