8 sfaturi pentru candidatii care trimit email-uri catre angajatori

23.03.2014
2 min
8 sfaturi pentru candidatii care trimit email-uri catre angajatori

Share

Recomandam un articol preluat de pe manager.ro (via jobs.aol.com).

 

Tinand cont de faptul ca in fiecare zi, utilizatorii trimit 89 miliarde de email-uri, o sa-ti fie cam greu sa iesi in evidenta, mai ales cand vine vorba de o posibila angajare. Emailul reprezinta, de obicei, primul mijloc de contact pentru candidati si angajatori, iar titlul acestui mesaj trebuie sa prinda la public. Acest email nu "vorbeste" doar despre cine esti tu cu adevarat si ce doresti, ci reprezinta un instrument de marketing, care demonstreaza calificarile tale.    

 

Cum poti motiva un cititor sa acceseze emailul tau? In functie de context, expertii in resurse umane ne recomanda sa tinem cont de cateva aspecte.
 

I. Un subject line aerisit
 

Un subject line are in jur de 60 de caractere, in timp ce pe telefon poti vizualiza 25-30 de caractere, spune Amanda Augustine, experta HR in cadrul serviciului de recrutare profesionala TheLadders. Avand in vedere spatiul limitat (ca si timpul, de altfel...), eliminati cuvintele de prisos si treceti la subiect, in circa 6-8 cuvinte.
 

Exemplu: "Aplicatie pentru postul de asistent resurse umane"
 

II. Cele mai importante cuvinte trebuie plasate la inceput
 

50% din emailuri sunt citite in prezent cu ajutorul dispozitivelor mobile, spune Dmitri Leonov, vicepresedinte al serviciul de management al emailurilor SaneBox. In situatia in care nu stii cat la suta din subject line vor putea vizualiza angajatorii pe smartphone-urile lor, este important sa plasezi informatia esentiala la inceput. Altfel, ceea ce este mai important se va pierde!

 
Exemplu: "Manager de vanzari cu o experienta de opt ani"
 

III. Scurt si la obiect. Fara compromisuri
 

Angajatorii investesc sase secunde pentru a "scana" cu privirea un CV, spune Augustine si nu vor zabovi foarte mult nici asupra emailurilor primite de la candidati. Subiectul trebuie sa comunice exact cine esti si ceea ce cauti, fara ca angajatorul sa fie nevoit sa acceseze mesajul integral. Nu folosi cuvinte vagi precum "CV atasat" si specifica exact pentru ce functie aplici.
 

IV. Foloseste cuvinte-cheie logice pentru cautare si filtrare
 

Angajatorii folosesc filtre si foldere pentru a-si gestiona mai bine maldarul de emailuri si nu se vor concentra asupra mesajului tau, daca nu este optimizat, spune Leonov. Tocmai de aceea, este important sa incluzi cuvinte-cheie precum "candidatura" sau "candidat pentru...", care sa iti ofere mai multe sanse la cautare.
 

V. Include functia si numele
 

Pentru o candidatura standard, Augustine subliniaza ca trebuie sa incluzi un subject line legat de functia dorita si numele tau, precum si codul jobului respectiv, daca dispune de o asemenea inregistrare. Altfel, angajatorul va fi obligat sa deschida emailul si sa-l citeasca integral, pentru a vedea despre ce este vorba...
 

VI. Care sunt calificarile tale?
 

Subject line-ul trebuie sa te diferentieze in ochii angajatorului. Augustine recomanda orice acronime care au legatura cu jobul respectiv. De exemplu, ai putea adauga informatii despre titlurile tale universitare/academice.
 

VII. Despre recomandari
 

Daca o anumita persoana te recomanda, nu ii include numele in interiorul emailului, ne sfatuieste Augustine. Plaseaza acest nume in subject line, pentru a atrage atentia angajatorului respectiv.
 

Exemplu: "Recomandat de X pentru functia de redactor IT&C"
 

VIII. Nu folosi Caps Lock
 

Nu ne permitem sa folosim Caps Lock "nici in gluma"... Poti atrage atentia cuiva cu literele mari, dar intr-un sens negativ. Este echivalentul digital al urletulu si scopul tau este sa ii furnizezi angajatorului un email decent, ponderat, nu un strigat de ajutor, care sa-l sperie, explica Leonov. Foloseste putine "artificii" in email si evita Caps Lock-ul, fonturile speciale si semnele de exclamare.

Read all the articles about

Find your job

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

10 comments

pile

30.04.2014

nu nu nu... nu poti sa arati daca esti capabil sau nu daca in general (nu vorbesc de RDK sau mai stiu eu cine) se angajeaza pe pile... pentru ca ala care intra pe pile nu are nevoie sa arate ca e capabil sau nu... avem si noi un incompetent in firma care sta pe aceeasi pozitie de 5 ani, asta pentru ca e fracsu SV la alt departament... si e bine asa...
adevarat...iti trebuie si niste skilluri, momentul potrivit si putin noroc, dar in general esti plimbat pe drumuri degeaba si se angajeaza cei care au pile sau/si vor salarii mici si munca multa.

Status: Approved

ioana

30.04.2014

am intrebat de curiozitate, stiu multi plasati pe la diverse "companii de stat", care dupa ce au plecat de acolo s-au facut inapoi someri lol, eu una m-am saturat sa am de-a face cu tot felul de specimenii din hr care intreaba tot felul de tampenii ca la sfarsit sa-ti ofere salariul minim pe economie, macar cei de la profi mi-au spus direct cand m-au sunat

oricum si eu sunt de parere ca fara o recomandare si cu studii superioare (fara experienta) mai ales nu-ti poti gasi de munca in condtiile actuale, dar doar de asta ne-a scolarizat statul ca sa plecam afara, nu? si dupa se plang ca plecam lol

Status: Approved

RDK

30.04.2014

Hai s-o luam altfel, ca unii nu fac diferenta dintre \'recomandare\' si \'pila\':

La facultatea de Constructii, vin multe firme care vor sa recruteze direct (si la Poli la fel) si intreaba pe profesorul X sau Y: pe cine imi puteti recomanda pt un post pe santier/in proiectare? Pai uite pe A, B si C...K. Se duc 90% la interviu, ca 10% inca dorm dupa o noapte in Kultur, unora nu le convine salariul, altora programul, unii nu vor proiectare, altii nu vor executie si uite asa se cern dintre ei, ramanand 4-5 pe 2-3 posturi, dintre care, dupa perioada de proba, vor ramane doar cei seriosi in primul rand, apoi, capabili.

DECI, poti sa ai tu pila pilelor, daca nu arati ca vrei sa inveti si ca esti serios, nu te tine nici dracu\', asa ca degeaba te-a recomandat X, daca tu vii la munca la 9, cand ea incepe la 8 sau nu stii sa proiectezi cnfm Eurocodului, asa ca ciocu\' mic cu pilele voastre. Pilele freaca menta in birouri, la joburi unde nu se observa daca lucrezi productiv sau nu si sunt sigure de scaunul pe care stau, nu unde trebuie sa arati la final de zi ce-ai proiectat, sau cati m^3 de beton ai turnat, ca altfel zbori daca produci doar ceai de menta 8-9 ore

Dati-va jos ochelarii de cal, mai copii!

Status: Approved

Ghost

29.04.2014

@ioana : nu draga, nu am lucrat nici macar o zi pentru stat. La acel job, primul, am stat 4 ani. In 2008, fix cand incepea criza, eu mi-am dat demisia, fara backup fara nimic. E drept ca eram inconstient, nu aveam de unde sa stiu, si nimeni cred ca nu stia pe atunci, ce inseamna criza. Sa ti se reduca salariul la jumatate sau sa fii dat afara din lipsa de lucrari. Da, am patit si astea, ulterior. Dar da, am gasit de lucru de fiecare data fara recomandari. Si nu numai in domeniu. Si nu a zis nimeni ca am gasit imediat, sau ca nu mi-am luat si tepe. Si n-a zis nimeni ca nu am fost nevoit sa muncesc de doua ori mai mult pentru aceiasi bani, sau chiar mai putin. Dar nu cred ca m-a auzit vreodata cineva zicand ca daca aveam si eu pile faceam pe dracu ghem. Cand a fost nevoie, m-am mai si reprofilat. Sunt arhitect. Am facut grafica, design, productie publicitara, urbanism, web design. Sunt momente cand chiar e nevoie ca o treaba sa fie facuta, si atunci doar sa fii ruda cu cutare nu ajuta la nimic. Asta incercam sa va zic.

Status: Approved

ioana

29.04.2014

sa te intreb si eu altfel: primul loc de munca a fost la stat? ti-ai fi gasit vreodata de munca daca nu te recomanda cineva? acum 10 ani era mai ok, dar acum iti dau exemplul colegiilor mei, din 20 cati eram in serie sunt angajati pe baza studiilor hmmm...6, asta fiind la o specializare de inginerie la care exista doar astea 30 de locuri in tara.

Status: Approved

Ghost

28.04.2014

@lol - Si care parte n-ai inteles-o prietene? Pur si simplu am fost bun in facultate, iar acel profesor m-a recomandat, pentru ca a avut incredere. Numai intr-o societate bolnava asta e ceva rau. Sa mai continui traducerea sau n-are rost sa ma complic cu toti complexatii?

Status: Approved

lol

27.04.2014

Cica la Ghost:
"nu sunt nici fiul, nici varul, nici amantul cuiva important."
apoi
"Primul meu job l-am obtinut la recomandarea unui profesor din facultate"
:))

Status: Approved

Ghost

24.04.2014

@Reckon - ai dreptate tu, dar numai partial. Stiu ca nepotismul e in floare dar eu mi-am gasit mereu job, si crede-ma ca nu sunt nici fiul, nici varul, nici amantul cuiva important. Experienta (am 10 ani in proiectare) mi-am adunat-o muncind si invatand de la cei de la care am avut ce invata. Si luandu-mi tepe. Recomandarile chiar ajuta, cele pe bune, nu "pilele", si asta se poarta oriunde in lume. Oricine are nevoie de o echipa va alege in primul rand sa se inconjoare, in primul rand, de oameni pe care ii cunoaste, cu care a mai lucrat, sau pentru care cineva apropiat isi pune obrazul. Iar cand am plecat de undeva am lasat loc de buna ziua. Primul meu job l-am obtinut la recomandarea unui profesor din facultate, de exemplu. Nu am cotizat, nu am zis "sunt ruda cu cutare", pur si simplu cineva a avut incredere in mine. E imposibil sa stai o viata intreaga si sa te lamentezi ca "nu ai pile".

Status: Approved

Reckon

24.04.2014

al 10-lea sfat
Nu mai fiti asa naivi ca in Romanica noastra ori ai pil ... pardon, recomandari ori stai pe bara mult si bine, oricat de frumos ti-a redacta CV-ul.
Cine invoca ca s-a angajat pe bune si ca n-a venit prin nici o recomandare mananca mult ... "dulce cleios" pe bat. ;)

Status: Approved

sfaturi

11.04.2014

al 9-lea sfat.
nu mai trimiteti astfel de mailuri. nu le citeste nimeni!!

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors