86% dintre români nu s-ar putea susține dacă și-ar pierde job-ul

13.05.2020
3 min
86% dintre români nu s-ar putea susține dacă și-ar pierde job-ul

Share

Românii se tem pentru joburile lor în această perioadă incertă și au un motiv bine întemeiat - 86% dintre aceștia nu ar putea să se susțină fără jobul actual. În cadrul sondajului realizat de platforma Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online dedicată angajaților din România, respondenții au menționat că anticipează o criză economică după terminarea stării de urgență. 

Sondajul a fost derulat în rândul a 2.833 de angajați din diverse industrii (IT&C, Producție industrială, Producție bunuri de larg consum, Financiar-bancar, Retail, etc.) din România. Respondenții și-au exprimat opiniile și îngrijorările cu privire la trimiterea în șomaj tehnic și așteptările pe care le au după încheierea stării de urgență în România.

 

Peste 23% dintre respondenți se află în șomaj tehnic

Tot mai mulți angajați se află în șomaj tehnic și își fac griji pentru stabilitatea locului de muncă. Șomajul tehnic îi forțează pe angajați să se descurce cu venituri limitate. Însă, dacă și-ar pierde locul de muncă complet, aceștia s-ar afla în imposibilitatea de a se susține întrucât o majoritate covârșitoare nu are economii sau venituri suplimentare.

Situația cu care se confruntă piața muncii din România arată încă o dată lipsa de măsuri de prevenție și premeditarea unor situații de criză, atât din partea angajaților, cât și din partea angajatorilor.

19% dintre respondenți au menționat că în companiile la care lucrează s-au făcut deja disponibilizări. 

Din păcate, după 15 Mai, șomajul tehnic va putea fi prelungit doar pentru anumite categorii de angajați. Încă nu s-a luat o hotărâre cu privire la prelungirea șomajului tehnic la nivel național. 

 

22% dintre angajați consideră că angajatorii ar fi putut să acționeze diferit în privința șomajului tehnic

Companiile din România s-au adaptat rapid la situația de criză creată de pandemia de coronavirus, însă multe companii au fost luate pe nepregătite, neavând resurse sau un plan de urgență care să poată fi aplicat în acest context. Astfel, 22% dintre angajați s-au arătat nemulțumiți de modul în care companiile pentru care lucrează au gestionat trimiterea în șomaj tehnic.

Prin șomaj tehnic se înțelege suspendarea contractelor de muncă a angajaților în situația în care compania trebuie să reducă sau să întrerupă temporar activitatea. Din păcate, aceasta este doar o soluție de scurtă durată, iar angajatorii trebuie să se gândească la un plan pentru viitor. 

 

“Criza de pe piața muncii cauzată de pandemia de Coronavirus cred că este un prilej bun din care să învățăm cu toții. Atât angajatorii, cât și angajații. Pe de o parte companiile să aloce bugete și să aibă planuri de rezervă pentru a asigura stabilitatea financiară a companiei în situații total neprevăzute.

Pe de altă parte, ar fi indicat ca angajații să ia în calcul metode de economisire și formare profesională, astfel încât reconversia profesională să poată fi o soluție în astfel de situații. În orice caz, raportat cel puțin la răspunsurile primite la sondajul pe care l-am derulat, cele mai multe companii au reacționat prompt și s-au adaptat cât de bine au putut la situația de față.”, a menționat Costin Tudor, CEO și fondator Undelucram.ro 

 

60% dintre respondenți cred că industria în care lucrează va fi afectată de o criză economică

Chiar dacă există industrii care au fost afectate mai puțin de pandemie, potrivit sondajului cei mai mulți angajați se așteaptă ca industria în care activează să intre în criză economică în următoarele luni. 

Printre efectele asupra bunăstării și stabilității financiare la care se așteaptă angajații în perioada următoare se numără:

- 37% se așteaptă ca job-ul să fie afectat per total

- 44% se așteaptă să li se micșoreze salariul

- 60% dintre respondenți se așteaptă la reducerea beneficiilor

Același trend se poate observa și la nivel global. Conform sondajelor recente, cele mai afectate industrii sunt Turismul și Construcțiile. În multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, s-au înregistrat cifre record de angajați aflați în șomaj.

 

Metodologia sondajului

Sondajul cu privire la șomajul tehnic și așteptările angajaților a fost realizat pe platforma Undelucram.ro, în luna aprilie 2020. Au fost colectate 2.833 de răspunsuri. Respondenții au avut de răspuns la 9 întrebări cu variante multiple de răspuns. Au fost luate în considerare doar răspunsurile celor care au completat în totalitate sondajul. 

Despre respondenți

Cei 2.833 de participanți la sondaj sunt angajați în industrii precum IT&C, Comerț/Retail, Producție Industrială, Bănci/Asigurări/Pensii/Alte Servicii Financiare, BPO&Servicii și Servicii Transport/Logistică. 

Read all the articles about

Undelucram survey

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors