Share
9 întrebări-capcană de care te poţi lovi la un interviu de angajare: cum eşti pus în dificultate de angajator şi cum încearcă să descopere detalii personale
Specialiştii în resurse umane se bazează, mai nou, pe elementul surpriză în cadrul interviurilor faţă în faţă, pentru a identifica oamenii cu potenţial, care pot să ofere răspunsuri sincere, relevante şi pline de diplomaţie. Multe întrebări ar putea să pară că nu au legătură cu domeniul profesional, tocmai în dorinţa de a căpăta o viziune mai amplă asupra vieţii şi felului de a fi al unui potenţial angajat.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să-şi facă „temele” cât se poate de bine înainte de a ajunge în etapa interviului faţă în faţă. Adică un CV cât se poate de bine făcut, în care să apară informaţii relevante, concise, de o documentare referitoare la compania vizată, eventual după ce vizionăm şi profilul de Facebook al potenţialilor şefi, lucru pe care îl face şi angajatorul în ultimii ani.
Specialiştii britanici în resurse umane au explicat pentru Daily Mail care sunt cele 9 întrebări importante la care un candidat trebuie să fie pregătit să răspundă.
Ce anume te face să fii mândru dintre proiectele realizate la fostul loc de muncă?
Angajatorul speră ca răspunsul la această întrebare să nu fie unul sec, ci să-i ofere informaţii despre modul în care ai reuşit să te descurci în situaţii dificile, ce soluţii ai reuşit să identifici şi să pui în aplicare şi cum ai putea să devii un om valoros pentru firmă. Este esenţial în acest caz să ştim cum să ne lăudăm, dar să rămânem modeşti, pentru a face o impresie bună. Pentru că este bine să te mândreşti cu realizările personale, dar nu şi să ai o atitudine arogantă în încercarea de a-i convinge pe ceilalţi cât de capabil eşti.
Cum te-ar descrie fostul tău şef?
Este o întrebare menită să-l facă pe angajator să înţeleagă modul în care se vede candidatul prin ochii şefului, pentru a înţelege cât de bine reuşeşti să colaborezi cu superiorii. Cu atât mai mult este important modul în care răspundem la o astfel de întrebare dacă s-au cerut referinţe de la fostul loc de muncă, pentru că angajatorul poate să confrunte cele spuse de noi cu informaţiile primite de la fostul şef. Dacă nu te-ai înţeles prea bine cu fostul şef, încearcă să te concentrezi pe relaţia cu restul echipei, recomandă specialiştii în resurse umane.
De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?
Angajatorul vrea să afle dacă vrei, cu adevărat, să-ţi părăseşti job-ul curent şi că ştii ce vrei de la viitorul tău loc de muncă. Sub nicio formă nu folosiţi acest prilej pentru a vă plânge de condiţiile şi problemele de la actualul loc de muncă, ci explicaţi pe ce alte domenii speraţi să descoperiţi provocări profesionale, despre proiecte pe care speraţi să le dezvoltaţi la noul loc de muncă sau, pur şi simplu, de ce credeţi că acesta este momentul potrivit să faceţi o schimbare. Concentraţi-vă pe aspecte pozitive din care să reiasă de ce sunteţi o achiziţie profesională bună pentru respectivul angajator.
Relatează o situaţie în care ai dat greş la locul de muncă.
Cum ai reuşit să repari greşeala? Toată lumea greşeşte, dar nu toată lumea are şi capacitatea de a găsi rapid soluţii ca să iasă din încurcătură. Deşi poate fi considerat un test-capcană, acesta este felul angajatorului de a afla dacă poţi să te descurci în situaţii limită, stresante. Poţi vorbi sincer despre o greşeală pe care ai făcut-o, dar concentrează-te mai ales pe felul în care ai rezolvat problema.
Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Article written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Interview from A to Z
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors