Te enervezi usor? Iata 9 metode sa iti stapanesti furia, inainte sa te stapaneasca furia pe tine

18.05.2016
2 min
Te enervezi usor? Iata 9 metode sa iti stapanesti furia, inainte sa te stapaneasca furia pe tine

Share

Exista o multime de teste care sunt dispuse sa iti arate daca ai o problema cu nervii, de la cele online, in care doar bifezi raspunsuri, la cele foarte elaborate, in care trebuie sa compui fraze, sa analizezi desene absurde sau sa descrii ce ai face in tot felul de situatii ipotetice. Testele difera, dar au ceva in comun: sunt deosebit de enervante, mai ales daca esti o persoana irascibila si impulsiva!

 

Oricum, daca ai o problema cu nervii, probabil ca stii asta deja, deci nu e cazul sa insistam. Riscam sa te enervam si sa pleci de pe pagina (eventual sa tipi la cineva, dar nici aici nu insistam). Asadar, ce e de facut? Iata cateva idei, sfaturi de urmat si directii de cercetat.

 

Nota: Nu te enerva inca! E doar un articol care incearca sa te ajute.

 

1. Intelege furia

 

In primul rand, ca sa rezolvi o problema furiei trebuie sa stii cu ce anume ai de-a face. Furia nu este condamnabila in sine, ci este o traire absolut normala care stabileste un raport de nemultumire fata de o anumita stare de lucruri. Furia nu trebuie deci suprimata, cum am putea crede, ci doar corect inteleasa si canalizata catre ceva constructiv. Ea trebuie controlata, si exista o intreaga literatura pe tema controlului furiei (anger management). Unul dintre cei mai respectati autori de self-help, Lynda Hudson, explica in carte numita chiar Anger Management cum sa identifici sursa furiei tale, catre ce anume se indreapta ea si, foarte important, cum functioneza furia in cazul tau, definind aici doua tipuri de comportament: cel “exploziv” si cel “imploziv”.

 

2. Cauta mereu partea rationala
 

E un fel mai simplu de a spune ca trebuie sa-ti schimbi modul in care gandesti. Oamenii nervosi sunt inclinati sa injure, sa exagereze, sa dramatizeze. Cand esti nervos, incearca sa inlocuiesti verdictele categorice precum “e groaznic”, “e o hotie” sau “totul s-a dus de rapa” cu ceva detasat si rational, de tipul “e frustrant, prin urmare e normal sa fiu deranjat in acest moment, dar nu e sfarsitul lumii, iar enervarea nu o sa ma ajute nicicum”.

 

Aparent, furia tine cont de gen, dar fiind caracterul ei emotional. Studiile arata ca barbatii sunt mai putin dispusi sa-si confrunte emotiile decat femeile, in schimb sunt mai receptivi la aspecte rationale. Nu intamplator, unul dintre best-seller-urile pe tema anger management este o carte dedicata furiei manifestata de barbati. Beyond Anger – A Guide for Men: How to Free Yourself from the Grip of Anger and Get More Out of Life, de Thomas J. Harbin, este o introducere abrupta, dar onesta, in domeniul furiei masculine, oferind insa si o cale de iesire din acest univers sumbru.

 

3. Nu te grabi sa vorbesti cand esti nervos
 

Odata ce te-ai prins in energia momentului, sansele sa pronunti ceva regretabil sunt foarte mari. Cand esti furios, tot ce vei reusi sa faci este sa alimentezi un conflict, in niciun caz n-o sa-l stingi spunand “tot ce-ti vine la gura”.

 

Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Read all the articles about

Balance Human behaviour Human behavior

Article written by:

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors