Angajatii romani se plang ca sunt platiti mult mai putin decat merita

21.08.2013
1 min
Angajatii romani se plang ca sunt platiti mult mai putin decat merita

Mai bine de jumatate dintre romani nu sunt multumiti de actualele conditii salariale de pe piata locala a muncii, in contextul in care sustin cu tarie ca angajatorii nu ii remunereaza conform potentialului lor. Astfel, 55% dintre respondentii unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro considera ca sunt subapreciati la locul de munca, din punct de vedere salarial.

Pe piata muncii exista o discrepanta intre salariul oferit de angajator si nivelul spre care tind candidatii, cei mai multi dintre acestia fiind de parere ca merita mult mai mult decat primesc la final de luna. Totusi, majoritatea respondentilor au argumente ferme pentru a explica situatia actuala.

Daca 55% dintre candidati considera ca piata muncii din Romania, la nivel general, nu ii rasplateste pe masura, 21% sustin ca au acceptat un salariu mic din cauza ca aveau nevoie urgenta de un job si nu isi permiteau sa astepte pana gaseau un loc de munca perfect. Alti 11% cred doar ca nu au stiut sa negocieze cu angajatorul atunci cand au semnat contractul de munca, in timp ce 13% dintre romani se declara multumiti de banii pe care ii primesc la locul de munca.

Intrebati care este nivelul salarial cuvenit, majoritatea romanilor, adica 36%, au raspuns ca li se pare corect sa primeasca intre 2.500 si 3.500 de lei, in timp ce alti 35% ar vrea intre 1.500 si 2.500 de lei pe luna. In ceea ce priveste extremele salariale, 10% dintre romani considera ca merita in jur de 1.000 de lei pe luna, insa 20% dintre respondenti nici nu stau de vorba cu angajatorul daca li se ofera sub 3.500 de lei.

Realitatea, insa, este diferita atunci cand vorbim de actualul nivel salarial din Romania. Astfel, 41% dintre participantii la sondaj au marturisit ca salariul lor se situeaza la aproximativ 1.000 de lei, desi ar merita intre 2.500 si 3.500 de lei. Alti 33% dintre romani sustin ca primesc lunar intre 1.500 si 2.500 de lei, in timp ce doar 12% au un salariu de peste 3.500 de lei.

Pretentiile salariale sunt pe masura studiilor, in contextul in care 47% dintre respondenti au absolvit o facultate, iar 27% dintre acestia au chiar si studii postuniversitare. 25% dintre candidatii chestionati de vor sa se angajeze in IT/Inginerie, 20% isi cauta un job in Finante, in timp ce alti 25% vor doar un loc de munca, indiferent de domeniul de activitate.

Studiul BestJobs.ro a fost realizat in perioada 7-21 august pe un esantion de 600 de respondenti.

Read all the articles about

Negotiation

Article written by:

www.realitatea.net

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

5 comments

oarecare

10.09.2013

ati uitat sa mentionati si faptul ca atunci cand te duci la un interviu si iti spun ce urmeaza sa faci pana si fisa postului este corecta, realizezi dupa ce semnezi toate actele necesare, ca de fapt ai mai multe task-uri/sarcini decat ceea ce ti s-a spus si ceri un salariu conform cu ceea ce ti s-a spus la interviu si pe ceea ce ai semnat. Cand vrei sa negociezi ulterior ti se spune frumos si elegant" daca nu-ti convine esti liber sa pleci, oamenii fac cozi la usa".
Din pacate cam asta se intampla si in firme mici si in multinationale.

Specialistul

10.09.2013

S-au invatat toti sa ofere salarii de mizerie profitand de distrugerea fabricilor, de lipsa locurilor de munca si de disperatii care accepta salarii de mizerie stricand piata. Din aceste motive multi sefi fac abuzuri, se cred "Dumnezei" umilind si terorizand angajatii

homo

03.09.2013

asa e mai bine plecati din tara e free by the way

Specialistul

25.08.2013

Locurile de munca bune si bine platite se dau cu circuit inchis, numai pe PCR (pile, cunostinte, relatii), se dau in familie sau cercul de prieteni-relatii.
Lipsa locurilor de munca generate de distrugerea fabricilor, distrugerea economiei nationale dupa lovitura de stat zisa si "revolutie" din 1989 ne-a adus in aceasta situatie mizerabila ..... La preturi de UE, avem salarii de Romania. As mentiona salarizarea din comert, firme de paza, benzinarii si multe altele cu salarii umilitoare de 650-1000 lei .......

ioana

22.08.2013

majoritatea ofera 600-800 hai maxim 1200 daca sunt disperati ca nu gasesc pt ca programul e de sclav aka 6/7 12 ore , dar fiind facut de bestjobs inteleg de ce a iesit asa n-au ei notiuni de lot reprezentativ

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors