Angajatorul "a uitat" sa te plateasca! Afla cum iti poti recupera drepturile salariale

21.03.2013
1 min
1.00
Angajatorul "a uitat" sa te plateasca! Afla cum iti poti recupera drepturile salariale

Share

Din ce in ce mai multi angajati se confrunta cu situatia in care angajatorul nu plateste salariile la timp. Cabinetul de avocatura Leonte Oana Madalina iti ofera raspunsul la intrebarea Cum iti poti recupera drepturile salariale?

 

Etapa 1: Adresati-va in scris angajatorului dumneavoastra

Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are obligatia sa plateasca salariile inaintea oricaror datorii. De asemenea, conform codului muncii si contractului individual de munca angajatul are dreptul de a obtine un salariu in fiecare luna. Plata salariilor se dovedeste printr-un extras de cont (in cazul virarii in cont), respectiv prin semnarea statelor de plata.

In cazul in care angajatorul a uitat sa plateasca salariile lunare, angajatul are dreptul sa intocmeasca o notificare prin care il informeaza pe angajator ca salariul sau nu a fost platit, iar daca situatia nu se schimba, angajatul il poate actiona in instanta. Specialistii in dreptul muncii va avertizeaza ca in majoritatea cazurilor angajatorii nu vor raspunde la aceste notificari.

Etapa 2: Adresati-va in scris Inspectoratului Teritorial de Munca

Angajatul care doreste sa-si recupereze drepturile salariale poate intocmi o notificare pentru a informa Inspectoratul Teritorial de Munca in legatura cu aceasta situatie. Inspectoratul este obligat sa raspunda salariatului in cel mult 30 de zile. Aceasta procedura va fi urmata de un control la angajator, iar, in cazul in care se constata faptul ca salariatul a avut dreptate, inspectoratul va indruma angajatul sa se adreseze instantei de judecata pentru a recupera salariile lunare neplatite.

Etapa 3:  Adresati-va in scris instantei de judecata

Potrivit specialistilor cererea de chemare in judecata pentru recuperarea salariilor se va face in termen de cel mult 3 ani de la data la care angajatorul ar fi trebuit sa achite aceste datorii. In cazul in care au trecut 3 ani, iar salariatul a decis ca doreste sa-si recupereze salariile restante, actiunea va fi respinsa ca prescrisa si persoana respectiva isi va pierde dreptul de a actiona in instanta.

De asemenea, este important de retinut faptul ca plata partiala a salariilor restante, nu il salveaza pe angajator de la judecata. Mai mult, angajatul poate solicita achitarea si a unei dobanzi legale pe langa salariile restante. Conform legislatiei in vigoare, salariatul poate beneficia de salariile restante precum si de dobanda legala numai in cazul unei actiuni in instanta. Aici gasiti mai multe informatii despre cum se pot recupera drepturile salariale restante.

Recuperarea drepturilor salariale in cazul in care angajatorul intra in insolventa sau faliment

In situatia in care angajatorul intra in faliment si nu acceseaza Fondul pentru plata creantelor salariale, salariatii pot dobandi calitatea de creditori privilegiati pentru a recupera sumele restante inaintea altor creditor ai firmei respective.

Read all the articles about

Mission

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

12 comments

1-10 from 12 results

vbuiu

05.08.2024

Buna ziua, in prezent lucrez la o firma de constructii care in ultima perioada a intarziat cu plata salariului. Se poate sa imi dau demisia fara preaviz pe motiv ca suntem la data de 05.08.2024 si nu mi-am primit decat avansul pentru luna iunie?

Cristofer

09.09.2023

Puteți să-mi spuneți cum pot acționa: Am lucrat la o firmă dar nu mi-a semnat contractul și nu mi-a făcut actele (sunt cu biometricul în România)deja de 2 ani și, am lucrat un an și la firmă și nu mi-am primit banii pe 7 luni și nu vrea să-mi de-a ,cum pot acționa?

fosttangajat

01.05.2013

una din bacau, daca vrei iti spun si numele

Status: Approved

tache

30.04.2013

AOLEU!!!!! CE FIRMA E????????? DECI E DIN CE IN CE MAI DES CE SE INTAMPLA

Status: Approved

fosttangajat

30.04.2013

multumesc mult, acum sunt in drum spre ei

Status: Approved

Ana

30.04.2013

apeleaza la ITM, sunt obligati sa te ajute.

Status: Approved

fosttangajat

30.04.2013

nu, deloc, nimic

Status: Approved

Ana

29.04.2013

nu ai primit nici macar ce e scris pe cartea de munca?

Status: Approved

fosttangajat

29.04.2013

Salut,
ma aflu intr-o situatie putin cam delicata: nu am luat salariul pe ultimele 5 luni, am demisionat si nu stiu cum pot face sa imi recuperez banii. Mentionez ca pe cartea de munca aveam trecut minimul pe economie in realitate salariul era mai mare. Cum as putea sa imi recuperez banii atat cei din salariu, cat si cei pe concediu de odihna neluat?
multumesc anticipat

Status: Approved

fost angajat

29.03.2013

Eu am avut un contract de munca cu minimul pe economie si un contract pe PFA care asigura diferenta. Cum pot recupera si banii de pe PFA? pt ca pt contractul de munca am inteles pasii.?
multumesc

Status: Approved

1-10 from 12 results

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors