Share
Ar trebui ca feebdack-ul dupa interviu sa devina obligatoriu?
Problema feedback-ului dupa interviu este una despre care s-a discutat foarte mult. Majoritatea candidatilor isi doresc sa primeasca un raspuns, indiferent daca este pozitiv sau negativ, dar multi angajatori nu fac acest lucru.
Un grup de specialisti in resurse umane care conduc societati de top internationale au publicat recent un document in care mentioneaza de ce este foarte important acest feedback, atat pentru candidati cat si pentru angajatori.
Documentul, numit Fight for Feedback, a fost inaintat Departamentului Muncii din Statele Unite si se doreste a fi o initiativa care sa transforme feedback-ul intr-o cerinta obligatorie pentru angajatori.
Recrutorii sunt cei mai afectati de situatia actuala, cercetarile aratand ca 91% dintre candidati se plang de faptul ca nu au primit niciodata un raspuns dupa interviu. Situatia produce disfunctionalitati majore intre recrutori si candidati, cei din urma pierzandu-si increderea dupa ce au fost respinsi fara nici o explicatie.
Exista, e adevarat, si justificari pentru lipsa raspunsurilor din partea angajatorilor: numarul mare de candidati sau teama de consecinte de natura legala.
Totusi, feedback-ul inseamna mult pentru un candidat sau pentru cel care cauta un job si in acelasi timp reprezinta un plus pentru organizatia care il ofera, aducand cel putin un renume de companie serioasa.
Ce ar putea deci sa-i determine pe angajatori sa raspunda tuturor candidatilor?
1. Imaginea pozitiva
Indiferent daca sunt respinsi sau acceptati, faptul ca au primit feedback va fi impartasita de candidati si altora, iar renumele de angajator serios va fi promovat fara eforturi financiare.
2. Respectul fata de candidat
Nu o data am scris despre necesitatea unei pregatiri temeinice inainte de prezentarea la un interviu. Este necesar sa i se recunoasca celui care aplica timpul consumat cu elaborare CV-ului, documentarea, prezentarea la interviu, participarea la teste. Recunoasterea efortului depus se poate face foarte simplu prin trimiterea unui feedback.
3. Revenirea candidatului
Sunt nenumarate cazurile in care un candidat nu are experienta sau abilitatile necesare pentru job-ul pentru care a aplicat. Daca va fi respins fara nici macar un raspuns, el nu va mai aplica niciodata pentru un post in acea organizatie. In schimb, daca i se explica unde mai are de lucrat, exista sansa ca atunci cand devine suficient de pregatit sa mai aplice odata pentru un post la aceeasi companie.
4. Crestere economica
Raspunzand unui candidat il determini sa vada care sunt partile sale mai bune sau unde mai are de lucrat. Indirect este influentata piata muncii, deoarece candidatii se vor pregati mai bine sau ajung sa cunoasca mai bine ce job li se potriveste cu adevarat. Astfel, in timp, se vor gasi mai repede candidatii potriviti.
5. Oferirea unui feedback nu consuma timp
David Morel, CEO la Tiger Recruiment spune: „Multi clienti se plang ca este destul de greu sa trimiti un raspuns dupa interviu. Este chiar impovarator sa citesti comentariile de la interviu, care circula si parvin destul de greu la manager.”
Morel sustine ca raspunsurile nu consuma timp, ci denota mai degraba lipsa unei atentii cuvenite candidatilor.
Read all the articles about
InternationalArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
International
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors