Back in business. Cum îți reiei cariera după concediul de creștere copil?

28.02.2022
3 min
5.00
Back in business. Cum îți reiei cariera după concediul de creștere copil?

Share

Maternitatea vine la pachet cu momente frumoase dar și cu provocări de tot felul. Printre ele, să te întorci la muncă după 2 ani înseamnă readaptarea la un loc și într-o echipă în care, cel mai probabil, s-au schimbat foarte multe. Sau poate vrei să-ți cauți un job mai potrivit nevoilor, priorităților modificate de apariția copilului. Multe mame își dau seama că au și alte pasiuni, talente și se lansează în antreprenoriat. Oricum ar fi, presiunea este destul de mare deoarece acum e important să-ți echilibrezi timpul petrecut la serviciu cu cel dedicat micuțului care te așteaptă cu nerăbdare acasă.

Comunitatea Back in business a fost creată de o mamă, om de vânzări profesionist și empatic. Irina Filip a ales să își aloce puținul timp liber rămas după job și după ce are grijă de cei doi copii ai ei, susținerii pro bono a mamelor care întâmpină greutăți la întoarcerea din concediul de îngrijire copil.

La propunerea mea de a-i lua un interviu, Irina a reacționat prompt și cu entuziasm, așa cum face de obicei, și redau întocmai răspunsurile ei, ca să o cunoașteți mai bine.

 

Cum ți-a venit ideea proiectului Back in Business?  

Ideea mi-a venit la scurt timp după ce am trecut printr-o experiență în care mi-a fost foarte greu, pentru că urma să mă întorc la job și nu mai aveam unde - angajatorul meu fusese asimilat de o companie mai mare - iar eu eram singură și nu știam încotro s-o apuc. Mi-aș fi dorit în acea perioadă să pot avea pe cineva alături care a mai trecut prin asta  și să îmi fie sprijin.  

 

Când și cum a început?

Eram deja de ceva timp în câmpul muncii și mă simțeam cumva responsabilă să nu las lucrurile așa. Nu mă părăsea sentimentul că mi-aș dori - ba chiar mă simțeam datoare - să ofer altor mame suportul pe care nu l-am avut eu, practic să fiu eu acel sprijin pentru alte mame care trec prin asta (sau chiar tați, pentru că și lor li se întâmplă). 

 

Am început cu o campanie de conștientizare a discriminării părinților, în ideea de a povesti ce mi s-a întâmplat și cum am fost afectată, iar aceste lucruri să nu se mai întâmple. Am filmat o emisiune de profil cu Corina Neagu și am publicat articole despre părinți care întâmpină obstacole la locul de muncă. Scopul nostru a fost să punctăm cât de multe lucruri bune ies din abordarea deschisă și orientată către soluții a ambelor părți.



Ce înseamnă pentru tine proiectul acesta? 

Aș putea spune că îl fac pentru mine, cea care nu știa cum să se ajute. Eu din proiectul asta mă hrănesc cu energie, cu recunoștință, cu bucuria fiecărei reușite și îmi doresc să îl cresc și să construiesc o comunitate de mămici puternice, aflate la jumătatea carierei, care ridică alte mame ce li se alătură pe parcurs.

 

Cine e implicat în el? 

În urma acestei campanii au venit către mine atât mentori care și-au oferit serviciile pro-bono cât și mămici, iar eu i-am grupat și i-am conectat în funcție de nevoie și disponibilitate. Am realizat rapid că nu e suficient să ajuți doar punctual, ci e nevoie de susținere pe termen lung, așa că am creat și un grup de suport în care să le susținem pas cu pas, de câte ori au nevoie. 

 

Este un grup de suport închis, pe Whatsapp, deoarece după ce am creat grupurile de Facebook și LinkedIn mi-am dat seama că mamele aflate în situații atât de sensibile nu scriu pe social media. Ele au nevoie de un mediu securizat, în care să se simtă libere să împărtășească greutățile prin care trec, în care să se simtă în siguranță să întrebe orice își doresc să afle, fără teama că vor fi identificate cumva de cineva din exterior.

 

Ce mi se pare cel mai impresionant e când una dintre mămicile care a reușit să se angajeze se întoarce și ne anunță când sunt joburi disponibile în acea companie (ocazie cu care o și recomandă) sau reacționează la un impas al altei mame. Mi se umple inima de fericire când știu că și eu am contribuit puțin la asta, de fiecare dată când se întâmplă.

 

Cum poate să beneficieze de ajutor o mamă? 

De regulă ajung la noi mamele care văd activitatea mea și a mentorilor în online, unde postez poveștile de reușită ale altor mame sau le invităm punctual când apar reacțiile unor mămici aflate într-o astfel de situație. Mai ajung la noi mame prin recomandare, când cineva care ne cunoaște activitatea ne trimite câte o nouă membră, știind profilul grupului nostru de suport. 

 

Ce sfat ți-ai da dacă te-ai întoarce în timp, înainte de revenirea din CIC? 

Sfatul meu ar fi să mă pregătesc din timp pentru revenire. Am așteptat până în ultimul moment și a trebuit să recuperez într-un timp foarte scurt. Mi-ar fi prins bine să particip la cursuri, ședințe, astfel încât să intru mai ușor în ritmul profesional ulterior și poate chiar aș fi evitat o parte din obstacolele pe care a trebuit să le depășesc la întoarcere.

Read all the articles about

Labour market Undelucram interviews Career planning Find your job

Undelucram.ro Contributor

Oana Constantinescu

Oana Constantinescu

More articles

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors