Share
Cadouri Secret Santa: Ce să oferi și ce să eviți
Crăciunul este o perioadă îndrăgită și super distractivă, fiind de asemenea și o modalitate excelentă de a reuni întregul colectiv de la birou, înainte de începerea concediilor, prin schimbul de cadouri Secret Santa.
Întreaga idee a schimbului de cadouri este că oricine ar putea fi Moșul tău și toată lumea este Moșul cuiva, însă cel mai important element este secretul! Conceptul Secret Santa este, în teorie, o idee minunată, care îi include pe toți și le oferă tuturor câte un strop de bucurie. Însă, realitatea nu e chiar așa: poate că ți s-a repartizat un coleg nou sau cineva pe care nu îl cunoști chiar atât de bine, așa că te grăbești și iei un cadou de ultim moment, fără să stai prea mult pe gânduri.
Tocmai de aceea ți-am pregătit un articol ce îți va servi drept ghid pentru cadourile de Secret Santa.
Cadouri Secret Santa: 3 sfaturi numai bune de urmat
1. Stabiliți un buget de comun acord
Dacă faci parte din schimbul de cadouri Secret Santa, asigură-te că îți spui părerea atunci când discutați un buget de pornire. Dacă cineva recomandă un buget de 100 lei, iar tu nu poți cheltui atât de mult, nu este absolut nimic în neregulă în a vorbi. De fapt, colegii tăi de muncă îți vor admira onestitatea și probabil ar aprecia sugestia de a reduce bugetul. Nu uita, cadourile Secret Santa ar trebui să fie un plus, nu un minus.
2. Află cât de multe poți despre persoana care ți-a picat la extragere
Pentru a evita o situație stânjenitoare, încearcă să afli cât mai multe despre destinatarul cadoului tău secret. Dacă te simți curajos sau vrei să fii sigur că va fi fericit cu cadoul tău, nu te teme să întrebi într-un mod discret ce le-ar plăcea să primească.
3. Respectă regulile stabilite
Nu încerca să-i întreci pe alții oferindu-i colegului tău un cadou mai scump decât se specifică în reguli. Dacă v-ați pus cu toții de acord cu un cadou de 50 lei, păstrează-l cât mai aproape de suma respectivă. Dacă depășești suma stabilită, păstrează secretul. Nimeni nu trebuie să știe cât ai cheltuit. Cheia este că darul ar trebui să fie de bună calitate și să demonstreze că ai investit timp și apreciere pentru colegul tău.
Aspecte de care să ții cont când cauți cadouri de Secret Santa
Stabilirea regulilor de bază în avans pentru schimbul de cadouri este de mare ajutor în a te asigura că toată lumea primește un cadou în limita bugetului prestabilit și că sentimentele nimănui nu vor fi rănite. La urma urmei, Secret Santa este despre a aduce bucurie la birou, nu de a-i face pe oameni să nu se simtă apreciați de echipă.
Regula # 1: Evită controversele
Tipurile de cadouri de evitat ar fi cele care ar putea fi ofensatoare, periculoase sau pur și simplu mult prea ciudate.
Regula # 2: Mai bine util, decât amuzant
Colegii tind să aleagă cadouri care sunt amuzante, dar nu sunt neapărat la fel de utile pe cât ar dori cei ce le primesc.
Regula # 3: Gândul contează
Este un clișeu, dar este adevărat. Este important ca cel ce primește cadoul de Secret Santa din partea ta să se simtă apreciat.
Cadouri de Secret Santa pe care să le eviți
Alegerea unui cadou, indiferent dacă este pentru cel mai bun prieten sau pentru un coleg de la birou pe care nu îl cunoști foarte bine, poate deveni frustrant și chiar dificil. Oferta nesfârșită de opțiuni și dorința de a oferi cel mai bun cadou sunt doi factori care fac din Secret Santa o povară pentru mulți.
Însă, în special când e vorba de colegii de la birou, unele cadouri sunt chiar de evitat:
1. Carduri cadou sau vouchere - În timp ce cardurile cadou sunt excelente pentru zilele de naștere sau de nume, de Secret Santa însă vor transmite mesajul că nici măcar nu ai încercat. Nimic nu spune „Nu știu nimic despre tine” mai mult ca un card cadou ales la întâmplare. Încearcă să descoperi mai multe detalii despre colegul care ți-a picat la extragerea inițială, despre pasiunile și hobby-urile lui și apoi alege un cadou potrivit.
2. Articole folosite sau deschise - Când vine vorba de cadouri, știm că gândul contează, însă nu trebuie să consideri asta drept scuză pentru a-i oferi colegului un cadou pe care l-ai primit tu mai demult, dar nu ți-a plăcut. Nu vei demonstra decât că nu te-ai străduit.
3. Cadouri controversate - Articolele mult prea personale, precum lenjeria de corp, pastilele dietetice, articole de toaletă, parfumurile, nu sunt adecvate și nu ar trebui să le oferi niciodată colegului tău de la birou, mai ales la un eveniment de muncă. Cadourile care fac aluzii amuzante la preferințe politice, religioase sau identitatea de gen nu sunt, de asemenea, recomandate.
4. Mâncare - Prăjiturile, bomboanele și ciocolata sunt dulci și delicioase, dar nu sunt cadouri adecvate. Deși intențiile tale ar putea fi inocente, majoritatea oamenilor nu vor fi fericiți să primească dulciuri în loc de un cadou real. De asemenea, nu știi niciodată cine are alergii - mai bine să nu faci vreo gafă.
5. Consumabile de birou - Sigur, colegul de la IT ar putea să nu aibă notițe post-it sau bandă adezivă cu model de iarnă, însă putem garanta că nu își dorește să le primească de Secret Santa.
6. Îmbrăcăminte - Poate că unii oameni ar putea aprecia hainele, însă de cele mai multe ori, colegii se pot simți inconfortabil dacă va trebui să le afli mărimea pe care o poartă sau, mai rău, dacă ghicești mărimea inexactă. Însă articolele de îmbrăcăminte care merg pentru toți, cum ar fi mănușile sau un fular, sunt idei excelente de cadouri.
Important de reținut este că tradiția Secret Santa nu este doar despre cadouri. Este vorba despre a destinde atmosfera la birou, petrecând timp de calitate cu colegii de muncă și încheierea anului într-o notă pozitivă. La urma urmei, toată lumea a muncit din greu și merită o pauză.
Concluzie
Chiar dacă iarna aceasta nu vă mai puteți vedea cu toții pentru schimbul de cadouri Secret Santa, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați complet la idee. Este o tradiție excelentă care poate continua, chiar dacă nu mai sunteți la birou. Puteți stabili de comun acord să trimiteți cadourile prin curier sau direct de la vânzător, pentru ca echipa să rămână în continuare conectată, în aceste momente dificile.
Read all the articles about
BalanceShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors