Share
Camelia Șucu, antreprenor de carieră: Eșecul – o lecție care îți deschide noi căi
Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, mamă, studentă la Facultatea de Medicină sau style icon. În lumea de business, numele Camelei Șucu este dovada clară că perseverența, viziunea și dorința de a-ți pune amprenta în mediul antreprenorial sunt atuurile de care ai nevoie pentru a face performanță.
Camelia este fondatoarea business-urilor ClassIn, Iconic Health, Piața de Gros Abundia sau Natuzzi, iar revista Forbes a desemnat-o ca fiind „cea mai bogată femeie din România”. Camelia Șucu este invitată la Conferința de Leadership Feminin The Woman ce reunește între 14 și 15 martie la Cluj-Napoca peste 500 femei de afaceri și lideri din România.
Education, the power to change the world! este tematica celei de-a VI-a ediții ale evenimentului și are rolul de a promova impactul pe care educația îl joacă în dezvoltarea comunităților și dezvoltarea liderilor. Timp de două zile, femeile antreprenor din România vor afla în ce constă succesul, dar și eșecul în business, care sunt implicațiile financiare și contribuția pe care educația o aduce în propria carieră. Camelia oferă în cadrul interviul pentru Conferința de Leadership Feminin The Woman sfaturi pentru antreprenoarele aflate la început de drum și pașii către succes.
The Woman: În afaceri ați avut momente bune și mai puțin bune. Cum ați reușit să treceți peste clipele grele?
Camelia Șucu: Perioada în care am început să fac business a fost destul de tulbure, imediat după Revoluție. Sigur că a fost mai greu, eram pe un tărâm necunoscut, nu beneficiam de școli de management sau strategii de afaceri. A trebuit să învăț la fața locului și să mă adaptez la piața românească.
Cel mai mult m-au ajutat dorința de a construi ceva măreț și oportunitatea de a întâlni persoane foarte bine pregătite, de la care am învățat mult. Cred ca foarte important e sa te perfecționezi continuu și astfel, poți trece peste obstacole. La fel de important e să nu renunți după un eșec, ci să-l percepi drept o lecție care îți va deschide noi căi de urmat.
Ați deschis o mare companie de mobilă. Care au fost aspectele la care v-ați concentrat cel mai mult la început ?
C.Ş.: Începutul e întotdeauna dificil, mai ales într-un domeniu nou, așa cum a fost pentru mine cel al mobilierului și decorațiunilor interioare. M-am concentrat să preiau informația treptat, am acordat atenție clienților și am încercat să le cunosc nevoile și, pas cu pas, am ajuns să învăț ce înseamnă management, leadership și să conduc o echipă formată din mii de oameni.
I-am dat business-ului o aură aparte, nu doar obiecte utile, ci și frumoase, cu o poveste în spate, creând în felul acesta colecții atractive. Și, în același timp cu aceste preocupări, am cunoscut specialiști din domeniu, cu care am dezvoltat relații frumoase de colaborare.
Care credeți că este secretul succesului dacă începi o afacere în România?
C.Ş.: Business-ul este o luptă continuă, și, dacă vrei să pui bazele unei afaceri durabile, trebuie să te aștepți la multe ore de muncă și mult sacrificiu. Din păcate, o afacere bună nu se rezumă la jumătate de normă. În fiecare zi agenda de lucru este plină, mintea mereu trează și pregătită pentru învățare. Astăzi, esențiale pentru dezvoltarea unui business, sunt călătoriile, o resursă inepuizabilă de creativitate, extrem de necesară deciziilor strategice. Și, așa cum am mai menționat, perfecționarea continuă.
Ați intrat în afaceri după 1990, imediat după Revoluție. Cum este piața acum pentru un tânăr care vrea să își deschidă o afacere?
C.Ş.: Tinerii au la dispoziție în acest moment mai multe resurse decât am avut noi la început de drum. Au acces la informație, pot aplica pentru fonduri de stat sau europene, pot beneficia de îndrumări din partea celor mai experimentați. De asemenea, era digitală permite o mobilitate fantastică a ideilor, a proiectelor și a persoanelor care pot aduce un plus afacerii. Pe partea opusă însă, trebuie să observăm competitivitatea din ce în ce mai mare, fluctuația dintre cerere și oferta și timpul care pare să se comprime. Sunt numai câteva dintre minusurile vremurilor pe care le trăim.
Care au fost greșelile din afaceri pe care le-ați făcut și pe care ați vrea ca alte tinere la început de drum să nu le facă?
C.Ş.: Greșeală nu înseamnă neapărat greșit. Nu poți ști ce abordare sau direcție ți se potrivește cel mai bine dacă nu încerci, și automat, și greșești. Greșeala face parte din procesul de învățare și este esențial în dezvoltarea stabilă și coerentă atât a individului cât și a business-ului. Așadar, tinerelor să nu le fie frică de eșec și să pună în practică ideile în care cred cu adevărat și care dau o valoare în plus proiectului.
Ați urmat cursurile Facultății de Medicină, o facultate foarte dificilă. Cum v-au ajutat anii din facultate să deveniți omul de astăzi?
C.Ş.: În general în școală aveam multe responsabilități și eram implicați, obligatoriu, în organizarea diferitelor evenimente – reciclarea hârtiei, cercuri de poezie, muzică etc. Aceste responsabilități au adus cu sine și multă educație care s-a sedimentat în anii studenției. Am învățat să am răbdare, să fiu empatică, să păstrez o logică a traseului, esențială în medicină. Totodată, am învățat să împărtășesc ceea ce știu și cu alte persoane din jurul meu. Anii facultății mi-au conturat personalitatea care s-a impus, la maturitate, prin Camelia Șucu de astăzi.
Ediția din acest an a Conferinței de Leadership Feminin The Woman, ce stă sub semnătura Libero Events, se desfășoară la Grand Hotel Italia în perioada 14 – 15 martie, iar înscrierile continuă pe site-ul oficial www.thewoman.ro/conference. Evenimentul include pe agenda complexă în cele două zile, workshopuri, prezentări, dezbateri, studii de caz, oportunități de business și noi cunoștințe.
Început în anul 2012, evenimentul se bucură de un real succes și a trecut testul timpului. În acest an, The Woman a creat revista digitală The Woman.ro, iar în cadrul ediției curente a lansat platforma de mentorat Womentors.ro. Mai multe informații despre agenda conferinței, speakerii invitați și multe alte aspecte găsiţi pe www.thewoman.ro/conference.
Companiile au înțeles importanța educației în dezvoltarea comunităților și care sprijină evenimentul sunt:
Powered by: Raiffeisen Bank
Gold Partner: Carrefour
Silver Partner: Aegon, UBC
Sponsor: AVON
Partners: KO by Karina Ochis, IQOS, Savage Beauties, Sabion, Ecco Shoes, Chic Ville, EuroGsm, Ciao Bella, Alfaparf, Art&Craft, Sublime, Salon Arta Eleganței, Liberty Technology Park, Transylvania Medical Center, Piera Linjerie, Noi9, Clote, Artsage, Handmade Business, Coquette, Hart Consulting, Transilvania Healing, Sophia, Corola Traduceri, Vavian Pharma, Jidvei
Travel Partner: Wens Travel
Official Coffee: Meron
Official Car: RMB, She’s Mercedes
Supported by: Impress, Marty, Infinity Trophy, Magnolia.ro, Silver Business Center, Kommio, Gentlab, Ami Cristea
_________________________
Persoană de contact: Mădălina Hodorog, Project Manager;
Mail: madalina@liberoevents.ro.
Tel.: 0741401399
Read all the articles about
Career planningArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Career planning
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors