Share
Câştigul salarial mediu în luna iulie 2015
- În luna iulie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2563 lei, cu 1,9% mai mare decât în
luna iunie 2015.
- Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1849 lei, în creştere față de luna precedentă cu 31 lei (1,7%).
- Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (4907 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1088 lei).
Iulie 2015 comparativ cu Iulie 2014
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.
Indicele câştigului salarial real1 față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,4%.
Câştigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum
Indicele câştigului salarial real a fost de 101,9% pentru luna iulie 2015 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 140,1%, cu 2,6 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna iunie 2015.
În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creşterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Iulie 2015 comparativ cu Iunie 2015
În luna iulie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță şi pentru performanțe deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
- cu 14,2% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 14,1% în alte activități extractive;
- între 6,0% şi 8,0% în depozitare şi activități auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), repararea, întreținerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, fabricarea altor mijloace de transport;
- între 4,5% şi 5,5% în extracția cărbunelui superior şi inferior, hoteluri şi restaurante, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activități de editare muzicală; activități de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități şi servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcții.
Scăderile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță), sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
- cu 10,9% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
- între 9,5% şi 10,0% în activități de editare, fabricarea băuturilor;
- între 2,0% şi 4,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare‐dezvoltare, activități de servicii anexe extracției, extracția petrolului brut şi a gazelor naturale.
În sectorul bugetar4 s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: administrație publică (2,2%), sănătate şi asistență socială (1,3%), ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie 2015.
În învățământ s‐a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net (‐3,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare.
>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2015, 2014, 2013, 2012, 2011)
Read all the articles about
No categoriesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
No categories
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors