Castigul salarial mediu in luna septembrie 2014. Statistici.

11.11.2014
3 min
Castigul salarial mediu in luna septembrie 2014. Statistici.

Share

In luna septembrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2349 lei, cu 0,8% mai mare decat in luna august 2014.

 

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1698 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 15 lei (0,9%).

 


Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5776 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (996 lei).

 

Septembrie 2014 comparativ cu Septembrie 2013

 

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceea si perioada a anului precedent a fost de 103,9%.

 

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

 

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.

 

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 126,7% cu 0,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2014.

 

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influen
teaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

 

Septembrie 2014 comparativ cu August 2014

 

In luna septembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2014.

 

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru „Ziua petrolistului”), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 

- cu 28,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 10,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;


- intre 5,0% si 10,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice
si optice, activitati de posta si de curier, cercetare-dezvoltare;


- intre 2,5% si 4,0% in telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de mobila, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harna samentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

 

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masasi alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 


- cu 13,9% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,2% in alte activitati extractive;


- intre 4,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa;

 

- intre 2,0% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.


In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (2,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu neta scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2014, cu 0,4%.

 

Mai multe detalii precum si tabele cu castigurile salariale gasiti accesand sursa.

 

 

>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2014, 2013, 2012, 2011)

 

Read all the articles about

No categories

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors