Share
Castigul salarial mediu in luna ianuarie 2014. Statistici.
Conform comunicatului de presa emis de Institutul National de Statistica in martie 2014, va prezentam mai jos cateva statistici referitoare la castigul salarial mediu pentru luna ianuarie 2014.
In luna ianuarie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2250 lei, cu 7,4% mai mic decat in luna decembrie 2013.
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1625 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 135 lei (7,7%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4144 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (972 lei).
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Ianuarie 2014 comparativ cu Decembrie 2013
In luna ianuarie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- intre 21,0% si 25,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie;
- intre 15,0% si 20,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinut din prelucrarea titeiului, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetaredezvoltare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica;
- intre 12,0% si 14,5% in extractia carbunelui superior si inferior, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, constructii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, alte activitati extractive, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).
Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic in hoteluri si restaurante (3,4%), activitati de posta si de curier (0,7%), alte activitati de servicii (0,4%) si au fost cauzate in principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: sanatate si asistenta sociala (-1,2%), administratia publica (-1,1%), invatamant (-0,6%).
Ianuarie 2014 comparativ cu Ianuarie 2013
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,0%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.
Mai multe detalii precum si tabele cu castigurile salariale gasiti accesand sursa.
>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2014, 2013, 2012, 2011)
Read all the articles about
No categoriesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
2 comments
Access your account and add your comment
Mircea
Lucky
No categories
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors