Share
Cat de bine instruiti sunt absolventii?
Aproximativ jumatate dintre angajatori, fie ca este vorba de multinationale, fie de intreprinderi mici si mijlocii, se plang ca absolventii cu studii superioare, indiferent de profil, nu au suficiente abilitati pentru posturile disponibile.
Acest lucru nu se intampla doar in Romania. De curand, Association of Graduate Recruiters (AGR) a pus in circulatie un raport in care reitereaza ideea ca absoventii nu sunt bine instruiti si nu poseda abilitatile necesare.
Este aceasta doar o forma a unui titlu malitios?
Steve Agace, director AGR, spune ca: „Orice persoana tanara nu va avea (dupa absolvire, n.r.) toate abilitatile necesare pentru a fi bun pentru un job.” Mai exact, ideea ar fi ca multi tineri merg la facultate doar pentru a obtine o diploma. Diploma certifica asimilarea (mai mult sau mai putin) unor cunostinte. Dar oare se poate absolvi avand calificative maxime, dar si experienta necesara?
Realitatea datelor
Toate datele oferite de cercetarile efectuate ne vorbesc despre un decalaj existent intre abilitatile comerciale dorite de angajatori si abilitatile pe care le au abolventii la terminarea facultatii. Trei dintre aceste abilitati sunt considerate cele mai apropiate ca cerinte de realitate: lucrul in echipa, comunicarea interpersonala, rezolvarea de probleme.
Se pot invata la locul de munca alte cinci: managementul, intelegerea conflictelor, negocierea/ persuasiunea, constientizarea comerciala si comunicarea in afaceri. Niciun angajator nu ar trebui sa se astepte sa aveti deja fundamentate aceste abilitati sau sa stapaniti comunicarea in afaceri atunci cand sunteti pe o pozitie entry level.
Exista fara indoiala, inclusiv la nivelul Romaniei, o serie de absolventi din categoria de top, care intrunesc abilitatile cerute de cei mai exigenti angajatori. Procentul este insa foarte mic.
Pentru un angajator realist este mult mai util sa angajaze absolventi a caror minte este deschisa si care sunt doritori sa invete. Multe dintre postarile de pe platforma Undelucram.ro se refera la ce ati invatat si la experienta dobandita in primii ani ca fiind esentiale pentru cariera.
Majoritatea absolventilor recunosc ca nu au, de exemplu, abilitatile comerciale cerute de angajator. Ca exista un decalaj evident intre cunostintele teoretice si realitatea bruta.
Credem insa ca este de preferat pentru angajatori sa vada in absolvent un material maleabil, ale carui cunostinte de baza constituie chiar drumul de integrare in companii si de satisfacere a exigentelor lor.
Ce spun angajatorii...
Inercand sa sintetizeze opiniile angajatorilor, pe baza datelor oferite de cercetari, Stephen Isherwood, CEO al AGR, spune ca: „Jumatate din absolventii cautati de angajatori nu au abilitatile necesare. 20-25% din cei angajati prezinta deficiente la abilitatile cerute de postul pe care-l ocupa. Asta nu inseamna ca nu au abilitati, ci ca nu sunt cele asteptate de angajatori.” Exista si un alt aspect, mentionat de Isherwood, acela ca „o jumatate dinte absolventi nu completeaza locurile vacante.”
Daca acesta este punctul de vedere exprimat de companii, e firesc sa ne intrebam:
Ce este de facut?
Nu credem ca este suficient sa spunem tot timpul „sa se investeasa mai mult in devoltarea universitatilor.” Pe de alta parte, nu putem ramane nici la afirmatii de genul „nu exista acces la abilitatile cerute de cariera” sau ”nu avem o modalitate de a pune aceste abilitati in concordanta cu cele dorite de angajatori.”
Chiar daca unele companii au dezvoltat modalitati de practica pentru studenti acestea sunt o forma, nu neaparat un fond. Se foloseste metoda try-and-buy, care este insuficienta pentru familiarizarea viitorului absolvent cu ceea ce-l asteapta in campul muncii.
O solutie ar fi este imbunatatirea si dezvoltarea triunghiului scoala-universitate-loc de munca. Am semnalat (nu numai noi) cauzele, unele profunde, pentru care tinerii nu se mai ingramadesc la angajari. Doar prin implicarea coerenta in cele trei segmente ale formarii profesionale se poate schimba ceva.
Article written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors