Share
Căutarea unui job la început de an? Cum gestionăm stresul?
Căutarea unui loc de muncă poate fi un proces stresant în orice perioadă a anului, cu atât mai mult dacă noul an ne găsește în căutarea unui nou rol, fie că avem deja un job, fie că am trecut în noul an fără, iar acest stres poate fi amplificat din mai multe motive.
- Pentru multe persoane, perioada de final și început de an sunt asociate cu cheltuieli suplimentare, fie că este vorba de cadouri, mese festive sau călătorii, impozite, taxe și astfel de situații. Când ești în căutarea unui loc de muncă, aceste cheltuieli pot părea copleșitoare și pot adăuga un strat suplimentar de stres financiar, peste poate neplăcerea de a căuta joburi sau mai ales dacă nu avem un loc de muncă.
- Începutul de an este de obicei o perioadă de planificare și totodată o perioadă relativ mai scăzută din punct de vedere oferte clare de muncă, dar nu este neapărat ceva concret, însă procesele de recurtare fie încep, fie se continuă, fie sunt stopate din pricina bugetului sau ale unor previziuni și reținere de pe piață, așadar subiectul carierei și al locului de muncă poate fi adus în discuție frecvent de multe persoane și grupuri, fie într-o atmosferă pozitivă, fie mai puțin plăcută. Întrebările despre starea actuală a căutării unui job pot amplifica sentimentele de anxietate și frustrare ale persoanei care caută activ.
- Multe companii își încetinesc sau își suspendă procesele de recrutare cum menționam mai sus, ceea ce poate lăsa căutătorii de locuri de muncă într-o stare de incertitudine. Această perioadă de inactivitate poate crea senzația de stagnare și poate afecta negativ moralul. Alte companii reîncep sau introduc alte cerințe pentru diferite posturi, fapt ce poate genera alte runde de interviu sau schimbări în procesul de recrutare, senioritate, beneficii și chiar salarizare.
- Stresul cronic legat de căutarea unui loc de muncă, combinat cu stresul general al unui început de an nou și mai ales dacă s-a trecut pragul dintre ani fără un job, poate avea efecte semnificative asupra sănătății mentale și emoționale. Sentimentele de izolare și deznădejde pot deveni mai intense în această perioadă, fapt ce poate îngreuna dorința de a căuta și cerceta piața muncii și de a mai face pași spre găsirea unui loc stabil de muncă.
- Relațiile dintre cei apropiați pot totodată să sufere din multe motive, una dintre acestea fiind faptul că aceste persoane nu pot să înțeleagă prin ce treci ca individ în căutarea unui loc de muncă și efortul depus pentru căutarea unui loc propice pentru dezvoltare și stabilitate pe termen lung. Tratează astfel de discuții cu detașare și nu lăsa sentimentele personale să stea în calea rațiunii în astfel de discuții.
Cum reușim să gestionăm acest stres?
- Concentrează-te pe taskurile care sunt esențiale și lasă deoparte ceea ce poate aștepta. Fă-ți un plan zilnic și respectă-l pentru a evita să te simți copleșit. Cere ajutorul unor profesioniști dacă simți că ai nevoie de acest lucru, persoane care te pot ajuta concret pe parte de căutare de joburi și consiliere în carieră, chiar și din partea unor persoane din domeniul juridic pe partea de dreptul muncii.
- Activitatea fizică și menținerea unei rețele sociale de suport sunt cruciale. Participă la evenimente sociale și nu te izola, chiar dacă ești preocupat de căutarea unui job. Orice fel de activitate până la urmă este benefică pentru a te detașa de aceste aspecte și a te conecta cu ce este mai facil pentru a te bucura de ce se petrece, nu doar pentru a aștepta un rezultat final.
- Include în rutina ta zilnică activități care te relaxează, fie că este vorba de citit, meditație sau plimbări în natură, filme, seriale, aspecte pozitive de detașare. Aceste momente te pot ajuta să îți reîncarci bateriile și să gestionezi mai bine stresul. Începuturile de an sunt pline de emoție și situații diverse, așadar nu uita să păstrezi timp și pentru tine, dorințele și aspirațiile tale.
- Nu ezita să cauți ajutor profesional dacă simți că stresul devine copleșitor. Consilierii și terapeuții pot oferi tehnici și strategii pentru a face față mai eficient. Un terapeut, un consilier, te pot ajuta la nevoie pentru a face față unor situații dificile și nou apărute, trebuie doar să îți dorești menținerea unui echilibru și să lași specialiștii să te ajute dacă consideri că ai nevoie de astfel de ajutor.
Căutarea unui loc de muncă, procesul de găsire a acestuia, în combinație cu începutul de an și situații diverse unde se aduc astfel de discuții în plan, pot să fie obositoare și să atragă discuții în contradictoriu, însă nu trebuie să devină un obstacol în relațiile personale sau să aducă și mai mult stres decât cel necesar în astfel de situații. Ai grijă de tine și de sănătatea ta psihică și fizică și tratează cu curiozitate un astfel de proces, chiar dacă trece hotarele unui nou an.
Muncim ca să trăim și să ne bucurăm de ceea ce facem, nu trăim ca să muncim și să uităm faptul că jobul este benefic dacă facem ce ne place sau suntem într-un mediu stabil și avem suportul necesar, altfel devine o corvoadă și un simplu stop în calea unui alt mediu care să fie pe placul nostru, care să bifeze un număr mare de puncte forte.
Undelucram.ro Contributor
Alin Banță
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors