Share
Ce faci cu planurile de carieră în timpul verii?
„Îmi doresc să merg la job cu același entuziasm cu care merg în vacanță.” Așa descrie echilibrul între viață personală și cea profesională una dintre participantele la chestionarul „Cum îți faci planul de carieră”.
Perspectiva ei m-a făcut să mă gândesc astăzi, în plin sezon de vacanță, în special la tine, dacă și tu îți dorești echilibru între familie și carieră.
Și deși vara este despre relaxare, călătorii, petrecerea timpului cu prietenii și familia, dacă vrei o viață mai bună și cochetezi cu ideea unei noi provocări profesionale, vara poate fi și perioada potrivită:
- Să afli mai multe despre ce îți place.
- Să descoperi la ce te pricepi cel mai bine.
- Să dobândești și să dezvolți abilități.
- Să explorezi domenii profesionale noi.
- Să afli cum poți să câștigi financiar mai bine.
Nu știi cum și de unde să începi?
Iată 3 idei pe care le recomand celor cu care lucrez în programele de strategie de carieră și pe care le aplic și eu:
1. Mergi în vacanță
Crezi că nu citești, bine? Da, tocmai te-am încurajat, ca înainte de toate, să te bucuri de vară și de vacanță. Deconectează-te de la tot ce înseamnă muncă și folosește timpul liber, în primul rând, ca să îți dai seama ce stil de viață îți dorești să ai în următorii ani.
Îți va fi mai ușor, dacă faci un exercițiu de introspecție și afli răspunsuri la următoarele întrebări:
- Ce îți provoacă stres, dezechilibru sau nemulțumire?
- Cum îți afectează aceste circumstanțe performanțele tale profesionale?
- Cum influențează ele viața ta personală?
- Ce prioritizezi în prezent?
- Ce sacrifici, la ce renunți, ce pierzi?
Odată ce ai aflat răspunsurile la întrebările de mai sus, vei afla care sunt prioritățile pe care le ai în prezent, dar vei descoperi ce și cum poți să reprioritizezi, atât în viața personală, cât și în activitatea profesională.
2. Susține o cauză socială
Să găsești timp să faci voluntariat, în viețile ocupate pe care le avem, nu este chiar o sarcină chiar ușoară.
Cu toate acestea, din experiența mea personală cu Fundația Inimă de Copil, îți pot spune că, să fii parte a unei comunități, să împărtășești din ceea ce știi și să vezi că ceea ce faci are impact în viețile persoanelor aflate în nevoie, te poate ajuta să vezi viața și din alte perspective.
În plus, te conectezi cu oameni care au valori similare cu ale tale și ai șansa să dezvolți abilități noi, pe care poate nu reușești să le practici în mediul profesional actual. Abilitățile dobândite te vor putea ajuta să obții o creștere salarilă sau un salariu mai mare, dacă decizi să îți schimbi jobul.
Alege o cauză apropiată de ceea ce consideri că este important pentru tine în viață și o să descoperi și beneficii în starea ta de sănătate fizică și psihică. Există studii care confirmă că implicarea în activitățile sociale ne dă un scop în viață, ne ajută să gestionăm mai bine stresul, anxietatea și ne crește încrederea în sine.
3. Explorează alternativele
Înainte să treci direct la soluții, reflectează mai întâi asupra acelor aspecte din viața și munca ta care ar putea fi diferite și care sunt aliniate cu prioritățile tale.
Pentru asta, te-ar putea ajuta, să răspunzi la următoarele întrebări:
- Ce anume din jobul tău ai dori să fie diferit?
- Cât timp iți dorești să petreci cu familia ta?
- Cât timp ai vrea să ai pentru activități sau proiecte personale?
Răspunsurile la întrebările de mai sus sunt primul pas al planului tău de acțiune. Așa descoperi ce poți să inițiezi astfel încât să te apropii de stilul de viață pe care ți-l dorești.
Este însă foarte posibil, să fie nevoie să schimbi și niște tipare ale felului în care comunici și iei decizii, atât acasă, cât și la serviciu.
Din experiența de lucru cu clienți în programele de strategie de carieră, cel mai probabil te va ajuta să înveți să stabilești limite și să le aplici consecvent, să înveți să comunici nevoile în mod asertiv și să îți asumi faptul că este nevoie de timp pentru a implementa schimbările pe care le-ai decis.
În cele din urmă, din interacțiunile pe care le am cu cei cu care lucrez, am constat că oamenii reușesc să facă schimbări reale în viețile lor, atunci când mai întâi se opresc din ritmul alert al vieții, își reanalizează prioritățile și evaluează alternativele.
Așa că, folosește vara și pregătește-ți strategic următoarea schimbare profesională! Ai nevoie să te ghidez și să te susțin în acest proces, scrie-mi la hello@simonabortis.ro.
Read all the articles about
BalanceUndelucram.ro Contributor
Simona Bortiș
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Balance
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors