Ce mai inventeaza sefii si patronii pentru a-si penaliza subordonatii

13.08.2013
1 min
Ce mai inventeaza sefii si patronii pentru a-si penaliza subordonatii

Share

Vremurile de criza se rasfrang negativ asupra multor companii, iar acestea, la randul lor, isi transmit nemulturile catre proprii angajati. Nemultumiri care s-au inmultit in ultimul timp si care, in plus, au forme diverse ce merg chiar pana la exploatare masiva, scrie Econtext.

Toate aceste comportamente ale companiilor sunt ilegale, iar unele de-a dreptul stupide. Totusi, angajatii sunt obligati sa le respecte, in caz contrar fiind penalizati sau chiar concediati.

Iata care sunt aceste masuri ilegale, instituite de unele companii din Romania.

1. MARIREA PROGRAMULUI FARA ACORDUL ANGAJATULUI.

Si fara ca munca in plus, prin marirea programului, sa fie platita. La noi exista obiceiul de a sta peste program cam cat vrea patronul sau seful sau sa nu se plece pana nu pleaca el, dar in unele companii aceasta a devenit regula introdusa direct in programul zilnic.

Bineinteles, fara ca angajatul sa fie intrebat despre asta si fara ca sa fie platit suplimentar. Mai exact, programul a fost marit cu ora – doua. De exemplu, in loc de 9-17, acesta a devenit 9-18 sau chiar 8 – 18.

2. SEDINTE SI RAPORTARI SUPLIMENTARE.

Desi in acordul de munca este exact stipulat modul in care se va desfasura programul, toate cerintele si atributiunile, unele companii au suplimetat numarul acestora, in special a raportarilor catre management. Si nu este vorba despre raportari verbale, ci despre rapoarte care cer ore aditionale de lucru.

3. ATRIBUTIUNI SUPLIMENTARE.

Chiar daca la angajare atributiunile au fost clar precizate angajatului de catre angajator, pe parcurs apar altele noi, fara majorari salariale aferente.

Ca asa e la noi, un salariat trebuie sa faca mai multe, eventual de toate. Iar acest fenomen s-a accentuat de la inceputul crizei, cand au fost concedieri masive, iar cei ramasi au trebuit sa suplineasca si lipsa celor dati afara.

4. CONCEDIU, CARE CONCEDIU?

Angajatii sunt in concediu doar daca directorii nu au nevoie de ei. Si nu doar. Cand conducerii ii este mai usor de rezolvat o sarcina apeland la angajatul aflat in concediu, atunci o face fara batai de cap. Chiar daca sarcina in cauza poate fi realizata de un alt angajat care este la birou. Citeste mai mult>>

Read all the articles about

Evaluate the company

Article written by:

Econtext

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

9 comments

rukash

13.10.2013

http://colectionaruldesuflete.wordpress.com/2013/10/03/angajatul-roman-sclavul-modern/

Status: Approved

roman

30.08.2013

Stiti care e problema oameni buni !? Sistemul ! asta e ,si-a pus atat de bine la punct metodele prin care nu mai existi daca esti in afara lui , datoriile ticalosite pe care unii dintre noi le-au facut le-au si creat un dezechilibru social- economic din care nici daca vrei nu mai poti ridica capul impotriva sefilor ! credeti-ma sunt multi in situatia asta ! Se stie foarte bine cam cat poate economisi un cetatean roman in vremurile astea .....nimic !

Status: Approved

nimeni

28.08.2013

@gigi....oameni ca tine isi merita soarta ...ba chiar mai rau...LASITATEA ar trebui pedepsita...si ne mai miram de ce suntem luati prin Spate ....rusine!!!!

Status: Approved

Specialistul

26.08.2013

@gigi ..... Eu iau atitudine si stiu ce iese, din pacate exista multi ca tine care asteapta sa ia altii atitudine si sa fie in linia intai .... In loc sa fie uniti toti impotriva abuzurilor si salariilor mizerabile oferite .....

Status: Approved

gigi

26.08.2013

Ia tu atitudine "Specialistule" si o sa vezi ce iese...

Status: Approved

Specialistul

25.08.2013

Prost nu este cine cere .... este cine da .... In cazul nostru .... prost este angajatul care accepta aceste umilinte fara sa comenteze, fara sa Ia atitudine ....

Status: Approved

roman

25.08.2013

Criza mondiala..iata un motiv in plus ca domnul patron sa isi justifice in continuare ilegalitatile pe care le face .Se stie foarte bine despre lucrurile acestea ,despre tratarea angajatilor ca sclavi in evul mediu . Legile sunt doar permisive in sensul asta plus ca daca fai o sesizare la ITM in secunda 2 esti "turnat" si iti fac de drum spre poarta .

Status: Approved

nicckk

19.08.2013

Iar cand instanta de Fond aproba expertiza contabila pt.ore suplimentare,cea de apel zice ca salariatul n-a cerut pana atunci plata acelor ore,deci nu se pot plati,desi s-a probat cu cartele de pontaj si documente inregistrate in Societate !.
CE ZICETI?

Status: Approved

gps

16.08.2013

Este perfect adevarat, iar ITM-ul nu face nimic in acest sens.

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors