Ce nu au voie sa te intrebe recrutorii la interviul de angajare

05.11.2013
1 min
Ce nu au voie sa te intrebe recrutorii la interviul de angajare

Share

Expertii in resurse umane spun ca o parte dintre intrebarile adresate in cadrul unui interviu pentru obtinerea unui job nu sunt tocmai in conformitate cu prevederile legale in vigoare, scrie manager.ro.

Exista o serie de intrebari pe care angajatorul nu ar trebui sa le adreseze intr-un interviu de selectie si pe baza carora sa decida asupra angajarii respectivei persoane.
 
In foarte multe tari, intrebarile legate de religie, stare civila, varsta, rasa, interese politice, starea de sanatate sau chiar orientare sexuala au caracater discriminatoriu, includerea lor intr-un interviu de recrutare fiind interzisa prin lege.
 
Angajatorul care nu respecta aceste lucruri poate fi pus inclusiv in situatia de a plati daune morale persoanei respective.
 
"Esti casatorit/divortat?", "Cati copii ai?", "Parintii tai cu ce se ocupa?". "Unde te-ai nascut?" "Ce nationalitate ai?" sau "Intentionezi sa ai un copil?" - sunt doar o parte dintre intrebarile care, desi discriminatorii, apar adesea intr-un interviu de angajare.
 
Printre rubricile considerate obligatorii de completat pe site-urile dedicate joburilor se numara data nasterii, sexul si uneori chiar starea civila, desi sunt considerate discriminatorii.
 
In Romania, legea nr 202/2002 interzice discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex la locul munca, referitoare la ocuparea posturilor vacante, salarii si alte beneficii, informare si consiliere sau promovare.
 
Aceeasi lege prevede si exceptii de la regula: in cazul acelor locuri de munca unde, datorita condiitilor particulare de prestare a muncii, prevazute de lege, particularitatile de sex sunt determinante.
 
De asemenea, angajatorului ii este interzis sa-i solicite unei candidate teste de sarcina la angajare. Sunt si cateva situatii de exceptie, cand angajatorul poate cere aceste teste. De exemplu, in Codul muncii se precizeaza ca femeile insarcinate nu au voie sa lucreze in ture de noapte sau sa efectueze ore suplimentare.
 
OUG 137/2000, pe de alta parte, cuprinde o lista destul de lunga a criteriilor care pot fi considerate discriminatorii in cazul unui proces de angajare. Printre acestea regasim ca fiind discriminatorie respingerea unei persoane la angajare pe baza unei dizabilitati, etniei, varstei, religiei, a orientarii sexuale sau chiar a faptului ca persoana respectiva este seropozitiva.

Read all the articles about

Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

www.manager.ro

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

7 comments

Ramona

03.09.2014

Tudor, te inteleg perfect si-ti impartasesc felul de a gandi. Ma bucur ca mai exista oameni ca noi.

Status: Approved

lory

07.03.2014

Sunt multe lucruri pe care angajatorii nu au voie sa te intrebe la interviu, dar noi zicem noi auzim!

Status: Approved

Tudor Raneti

28.11.2013

@ET, evident din spusele tale nu pricepi nimic din politica si realitate, si ce scriu aici scriu pentru fratii si surorile mele, ca sa nu afle pe calea grea adevarul :)

Adevarul si politica este:

Daca am realizat ca o anume firma nu ma va angaja niciodata sau la acea firma nu ma voi angaja niciodata:
- fiindca nu am pile, sau,
- ma va trata inuman, sau,
- ma va plati sub 1600 lei (chiria ca sa nu locuiesti cu salbaticii fugiti de acasa si de cei 7 ani e ~200 euro), respectiv imi solicita spga ca sa ma angajez din care rezulta salariul sub 1600 lei
ce anume ma opreste sa-mi exercit interesul legitim sa elimin acea firma de pe piata muncii, prin exercitiul dreptului la libera exprimare, a dreptului la viata, familie, prosperitate, munca s.a.m.d.?

Evident nu ma opreste nimic, ba dimpotriva am interesul s-o fac, fiindca o firma ocupa locul unei alte firme care-mi poate fi favorabila. Aceasta filosofie nici macar nu este originala a mea - am pornit docil in viata, si am aflat cu fiecare ocazie ca poate fi fatal la propriu, dar m-am trezit mai tarziu fiindca asa sunt eu mai retardat :)

Colateral, chiar daca nu-mi ating scopul, nu scopul este de la bun inceput singurul lucru pe care-l urmaresc. De exemplu, aceasta deconspiratie ajuta la segregarea coruptilor de cei mai putin corupti. Daca cei mai corupti isi gasesc locul mai repede, automat nu-mi mai fac mie concurenta in locurile de munca unde as avea mai multe sanse sa ma angajez, chiar daca singurul criteriu la angajare e spaga. Alt exemplu este tocmai ce-am zis, faptul ca societatea corupta nu-mi este mie favorabila, si atunci sunt obligat sa-mi apar interesele educand pe cei de aceeasi pozitie sociala ca mine, fiindca daca pozitia mea sociala avanseaza, eu avansez. Exista o sumedenie de alte exemple, insa relevanta acum este actiunea nu rezultatul, pentru mine

Aceasta este o filosofie banala, evidenta si-n faptul ca daca stai cu fundul incomod, iti misti fundul de acolo :) Cheia e diferenta dintre miscare si stat. Stai, suporti, nu stai, nu suporti. Daca vrei schimbare, n-ai incotro decat sa te misti

Este absolut irelevant ce spui tu acolo "nu lucrezi si nu intelegi de (ce; ti-a foast foame si-ai mancat un cuvintel? :) nu-ti gasesti de lucru!", fiindca in realitate este invers. N-are nici o legatura ce faci si ce stii la interviu, daca esti onest, corupt s.a.m.d., altfel spus, ca sa-l citez pe Confucius: "Nu conteaza ce stii, conteaza pe cine stii". Stiu exact cum sa ma angajez, si anume ca trebuie sa dau spaga, insa aleg sa nu fac aceasta deocamdata si sunt perfect indreptatit moral si prin urmare legal, astfel incat nu mi se poate reprosa nimic, mai ales ca precum am zis cu alte ocazii, daca dai spaga nu inseamna ca n-ai probleme, ba dimpotriva, iti faci probleme si tie si altora. De exemplu, poti sa dai spaga, sa lucrezi, apoi sa nu-ti iei salariul, si daca faci gura te da afara si ramai si cu spaga data :), adica iesi in minus la bilantul financiar, al timpului si energiei chiar. Apoi dupa ce ai distrus ordinea de drept a societatii crezi ca ai vreo sansa in "justitia" societatii care ti-a permis sa te angajezi cu spaga? Nu intelegi raul deloc atunci, si nici motivul real, pragmatic sa urmezi binele

Status: Approved

))):

28.11.2013

eu am lucrat in trecut sau ca sa ma fac inteleasa acum 7 ani aveam salariu 1100 ron ieri am fost la un interviu la care am primit oferta de 1000 ron prima luna dupa 1500 ron(aveam acum 6 ani acesti bani)pentru acelasi post insa angajatori diferiti si dupa cum cred ca va dati seama am acceptat,insa nu sunt fericita chiar am plans de ciuda dar ce sa ma fac,nu am oferte mai bune.Revenind la subiect si ei m-au intrebat daca am copil,ce varsta are si cum voi face daca ma angajez.

Status: Approved

ioana

26.11.2013

da ET probabil ca tu nu intelegi cum e sa traiesti intr-o lume normala, nu e ok sa-si bata joc de tine cineva doar pentru ca urmeaza sa-ti dea un salariu, iar de ex. la cora/auchan te intreaba tot ce scrie mai sus ca nu ar trebui, dar bine-inteles ca din cauza celor care suporta umilirea salariile se tot duc in jos de 5 ani si nimeni nu zbiara ca nu au din ce trai

Status: Approved

ET

26.11.2013

Recunosc ca n-am mai citit de foarte mult timp un text ca cel dinainte! Banuiesc ca nu lucrezi si nu intelegi de nu-ti gasesti de lucru!

Status: Approved

Raneti Tudor

26.11.2013

La IBM Romania, o fata cu o cicatrice pe fata, tin minte ca s-a recomandat sefa HR, a insistat sa-mi dezvalui salariul, ba as putea spune ca a ridicat tonul amenintator, si fiindca am refuzat, a incheiat interviul neamical. Conform Codului Muncii:

Art. 29. [verificarea aptitudinilor]
(4) Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Art. 163. [confidentialitatea salariului]
(1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.

Politic vorbind, nu este bine sa mentionati ca stiti legea, citand din lege, fiindca "masa de manevra" se angajeaza dintre persoane care nu prezinta semne ca vor face probleme angajatorului care in Romania de regula nu va respecta drepturile, si care mai tarziu sau mai devreme va scapa de voi prin diverse metode, niciodata corecte, de parca le-ar face placere sa-si bata joc de clasa muncitoare. Posturile importante nu sunt scoase niciodata la concurs, asa cum nici cele cu studii superioare nu sunt date publicitatii cel mai adesea, cum ar fi posturile de la buget pentru informaticieni, care nu le-am gasit niciodata la ANOFM sau saiturile de joburi.

Insa tot politic vorbind, nu este bine sa dezvaluiti nici salariul, daca sperati sa obtineti unul mai bun, un lucru care conteaza cand iti cauti un loc de munca mai bun evident. Mentionez ca la IBM Romania este singurul interviu din totalul de poate 50 avute in toata viata, unde s-a insistat pe aceasta idee nepoliticos

In rest, nu va bazati pe Inspectia Muncii, ITM sau mai ales CNCD, toate sunt varza si toate umbla dupa spaga de la angajatori. Cel putin la CNCD am facut dosar penal la intreg colegiul director. Fata de ITMB n-am avut timp, dar cu siguranta o sa-i dau in judecata. Am facut sesizari cu privire la aproape tot Codul Muncii, caci inafara de salariu (si asa discriminatoriu) si zile libere, mi s-a incalcat orice drept cu putinta, inclusiv Contractul Colectiv de Munca. Aceste institutii nu respecta nici o lege. Fiinteaza degeaba

La fel, fiindca CNCD nu respecta legea, OUG 137/2000 nu inseamna nimic pentru ei. Aproape tot colegiul CNCD este din minoritati, si comit tradare fata de interese straine, deoarece nu servesc romanii, asa cum nu si-au facut datoria nici fata de mine, pentru care sunt platiti dealtel de la butetul de stat. In temeiul OUG 137/2000 va puteti adresa tribunalului, unde e si mai complicat pentru cei care nu stiu drept, fiindca angajand avocat ai si mai putine sanse, fiindca eu n-am intalnit avocat sa stie Constitutia Romaniei bine, daramite ordonante obscure

Cu privire la sarcina, angajatorii dau afara frecvent sau nu primesc fetele in serviciu cu privire la aceasta cauza, si puteti cerceta forumul avocatnet.ro unde am observat aceasta incidental, unde multe se plang pe aceasta tema. Nu este nevoie de test de sarcina, la testul medical va intreaba de menstruatie, sau va pune sa mergeti la o clinica privata pentru un test anual si tot afla. Sunt sigur ca sunt si alte indicii femeiesti de care nu stiu eu fiindca sunt necasatorit

Status: Approved

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors