Share
Ce trebuie sa-mi ofere cel mai bun job?
Fiecare dintre noi isi doreste un job bun, dar intrebarea esentiala este: ce face dintr-o activitate, oricare ar fi profilul ei sau rolul primit, cu adevarat, un job bun?
Din postarile de pe Undelucram.ro rezulta ca cei mai multi dintre voi stiu deja ca un loc de munca bun nu inseamna doar un salariu care sa plateasca chiria sau intretinerea si sa nu fie stresant. Un job bun este mai curand acela care va ofera satisfactie, iar la sfarsitul zilei nu veti spune doar a mai trecut o zi.
Ce spun cercetarile sociologice?
In general, studiile efectuate de-a lungul timpului pe acest subiect au incercat sa stabileasca o caracteristica particulara ce face un job sa fie catalogat drept cel care ofera cea mai mare satisfactie. Rezultate multora dintre ele arata ca nu mai sunt atragatoare doar salariul, beneficiile sau bonusurile oferite.
Elementele care ofera stabilitate si securitate sau care aduc satisfactia lucrului implinit sunt constant indicate de cei care posteaza pe platforma Undelucram.ro, atunci cand se refera la motivul pentru care s-au hotarat sa aplice pentru un post.
Una dintre cercetarile mentionate mai sus, efectuata pe un grup de 27.000 de persoane, a pornit de la intrebarea Ce au in comun preotii si agentii de vanzari?
Din raspunsurile oferite si apoi prelucrate de cercetatori a rezultat o lista cu 12 job-uri despre care „oamenii muncii” au declarat ca le ofera o satisfactie foarte mare: preot, terapeut fizic, pompier, administrator, pictor, invatator, scriitor, psiholog, profesor domenii speciale, inginer operator, supraveghetor, agent de vanzari servicii financiare si asigurari.
Nu este nevoie de nicio pregatire speciala pentru a sesiza diferentele destul de mari dintre specificul job-urile preferate de respondenti. Autorul studiului mentionat, Tom W. Smith, directorul de studii sociale al Centrului National pentru Cercetarea Opniniei, de la Universitatea din Chigago, sublinia la randul sau diversitatea listei. Tot el atragea atentia ca „in pofida deosebirilor evidente, incluse in rutina de zi cu zi a profesorilor sau agentilor de vanzari, a admistratorilor sau pompierilor, toate aceste job-uri au in comun o caracteristica unica.”
Psihologii sustin, pe baza datelor disponibile ca cele mai pline de satisfactii job-uri sunt cele care ofera ceva celorlalti, ii invata ceva sau le ofera protectie. „Pe scurt, am putea spune ca cele mai fericite slujbe sunt cele care dau ceva altora,” adauga Tom W.Smith.
Voluntariatul are mai multa importanta decat pare
Melanie Rudd si Jennifer Aaker, contributori la Scientific American afirma ca: „voluntariatul, munca in beneficiul celorlalti, impulsioneaza fericirea.” Munca de voluntariat este asociata cu o „mai mare fercire si o scadere vizibila a depresiei. Daca vom reusi ca timp de cinci zile, pe parcursul a sase saptamani sa facem o activitate ce poate schimba in bine viata altora si noi, la randul nostru, ne vom simti cu mult mai bine in situatiile grele prin care putem trece.”
In Romania, voluntariatul nu este inca apreciat la justa valoare si nu i se confera locul pe care-l merita in CV-ul unui candidat. Pe forum-ul Undelucram.ro se mentioneaza in mod repetea faptul ca, desi aveti participari verificabile la proiecte de voluntariat, nu s-a tinut cont de ea atunci cand ati aplicat pentru un job.
Daca sunteti in cautarea unei slujbe care sa va ofere satisfactii, sa va aduca implinirea, atunci este necesar sa tineti cont de un lucru: daca munca voastra nu ofera nimic celorlati, nu-i ajuta cu nimic poate este timpul pentru o schimbare.
Read all the articles about
Studies Mission Balance Career planning About the crafts Find your job Motivation and vocation Job opportunitiesArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Studies
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors