Cele 3 lucruri la care se uita angajatorii romani cand te cheama la interviu

25.04.2013
2 min
Cele 3 lucruri la care se uita angajatorii romani cand te cheama la interviu

Share

Un studiu realizat recent de firma de consultanta Ernst & Young arata ca principalele trei lucruri pe care le iau in considerare firmele din Romania atunci cand recruteaza noi angajati sunt: atitudinea candidatilor, competentele si inteligenta sociala.

 

Angajatorii sunt interesati in special de potentialul de a se dezvolta al celor care vin la interviu mai mult chiar decat de realizarile lor din trecutul profesional.



"Pentru noi este esential sa intelegem care este potentialul angajatilor nostri, ce ii motiveaza pentru a-l atinge si cum ii putem sprijini in acest sens", spune Alexandra Bebu, Director HR, Ernst & Young Romania.


Potrivit acesteia, piata muncii este o provocare in acest moment nu doar pentru tinerii care doresc sa isi construiasca o cariera, ci si pentru angajatorii care cauta oamenii potriviti pentru organizatiile lor.


"Este foarte important ca fiecare dintre angajatori sa inteleaga care sunt acele puncte forte native care ii fac pe candidati sa iasa in evidenta si cum pot fi ele valorificate de organizatii", explica direcotrul HR.
 

Inteligenta sociala sau emotionala descrie capacitatea de a intelege cum actiunile tale ii afecteaza pe ceilalti si de a fii constient de sentimentele proprii in relatiile cu colegii. Este un element extrem de important pentru munca in echipa si pentru activitatea ca manager.
 

Daca IQ-ul masoara aspecte legate de nivelul cognitiv al persoanei, inteligenta emotionala (sau EQ-ul) masoara capacitatea efectiva de reactie a persoanei la diferite situatii, inteligenta de a folosi in relatiile cu ceilalti emotiile personale si pe ale altora.
 

Persoanele cu un coeficient de inteligenta emotionala ridicat au abilitatea de a-si reprima emotiile negative, ca furia, lipsa de incredere, stresul, anxietatea si de a le inlocui cu emotii pozitive: increderea in sine, empatia, colegialitatea.
 

Recrutorii folosesc cel putin una sau doua intrebari in timpul interviului de angajare prin care incearca sa vada daca inteligenta ta emotionala se ridica la nivelul asteptarilor:
 

1. Povesteste-mi o situatie in care te-ai simtit frustrat sau furios din cauza unui coleg. Cum ai reactionat in momentul respectiv? Care a fost rezolvarea conflictului?


2. Care a fost cel mai tensionat moment in relatia cu seful direct? De ce s-a ajuns aici si cum ai reusit sa gestionezi situatia?


3. Care este genul de oameni cu care nu reusesti sa te intelegi deloc? De ce?
 

4. Au existat situatii in care te-ai simtit nedreptatit la locul de munca? Cum ti-ai exprimat sentimentele in acele situatii?
 

5. Cum difera starea ta emotionala cand te afli intr-un grup de persoane pe care le cunosti fata de o intalnire sau sedinta cu oameni pe care nu ii stii?


Editura Publica si Ernst & Young au lansat volumul „Stand Out” – cea mai recenta carte semnata de Marcus Buckingham, cercetatorul care a dezvoltat modelul Strengths Finder. Cartea este un nou instrument dedicat managerilor si profesionistilor din orice domeniu, care abordeaza evaluarea punctelor forte in desemnarea rolurilor in echipa.

Read all the articles about

Interview from A to Z Interview resources

Article written by:

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors