Share
Alimentează-ți pasiunea cu un job la McDonald`s! Iacob – timp pentru familie, job și pasiuni
Iacob s-a angajat la McDonald’s la 16 ani, o decizie despre care spune că i-a schimbat viața și l-a format ca om, învățând aici de la cele mai simple lucruri, cum ar fi să-și calce o cămașă, până la cele mai complexe, cum ar fi să-și gestioneze timpul și bugetul.
Și-a întrerupt parcursul la Mec în primul an de facultate, dar la scurt timp s-a întors cu ambiția de a ajunge Floor Manager, iar în doar 10 luni a reușit. În paralel, a finalizat studiile în Management și consideră că o bună parte din ceea ce a învățat în domeniu se datorează experienței sale la Mec, unde a primit îndrumarea necesară pentru a se dezvolta. Astăzi, deși nu mai are 16 ani, ci 31, Iacob rămâne deschis să învețe.
Tot la McDonald’s a cunoscut-o pe Florina, alături de care a întemeiat o familie. Cinci ani mai târziu, din ipostaza de tată, Iacob este recunoscător pentru această experiență. Mai mult decât atât, pe lângă timpul dedicat jobului și familiei, își face timp și pentru pasiunea lui, fotografia. Iată cum reușește să le facă pe toate cu succes.
La McDonald’s, punem preț pe pasiunile colegilor noștri și am auzit că tu ești unul dintre oamenii care acordă atenție pasiunilor sale. Povestește-ne puțin despre cum s-a născut pasiunea ta pentru fotografie și cum îți faci timp pentru aceasta.
Cumva, pasiunea mea pentru fotografie se leagă tot de Mec. Dintotdeauna mi-am dorit un aparat foto. În primul meu an ca angajat, puteai câștiga bani într-un program de motivare pentru lucrători. Îmi amintesc și acum: erau două premii a câte 500 de dolari fiecare și un scuter. Am câștigat unul dintre cele două premii în bani și mi-am cumpărat primul aparat foto digital. Așa a început totul.
Apoi, am avut norocul să am în preajmă oameni pasionați de fotografie, care mi-au împărtășit din cunoștințele lor. Am citit și experimentat constant până în 2018, când am accesat un program de fonduri pe care l-am și câștigat. M-am gândit de câteva ori să renunț la acel proiect, pentru că mi se părea că nu voi avea timp să mă ocup de el, dar practica mi-a demonstrat contrariul. Din fondurile acelea, mi-am cumpărat foarte multe echipamente, astfel pornind cu Florina, soția mea, o afacere ca fotograf de eveniment. Acum am luat o pauză, dar numai pentru că ne dorim să petrecem cât mai mult timp alături de cel mic, în familie.
Cum este să lucrezi cu clienții McDonald’s? Împărtășește-ne un moment de care îți amintești cu drag.
Sunt clienți care pur și simplu îți fac zilele mai bune. Uneori, chiar dacă simți că nu ai destulă energie, este incredibil cum două minute cu un client îți pot face ziua mai frumoasă sau îți pot da boost-ul de care aveai nevoie. Nu pot să aleg un singur moment, pentru că au fost multe memorabile, iar fiecare este special în felul lui. Cred că cel mai mult mi-a plăcut întâlnirea unor clienți din Cluj la Sibiu, după mutarea mea. Erau surprinși că mă găsesc acolo.
Știm că fiecare dintre noi are parte de perioade bune, dar și de momente în care ne simțim descurajați. Care a fost cea mai mare provocare din cariera ta în cadrul McDonald’s și cum i-ai făcut față?
În cazul meu, momentul de răscruce coincide cu venirea la Sibiu, după perioada petrecută la Cluj. Am rămas însă aceeași persoană proactivă, convinsă că atunci când faci lucrurile cum trebuie oamenii au încredere în tine, iar relația cu echipa și clienții au numai de câștigat. M-am bucurat mult apoi când am fost avansat în funcția de director de restaurant și am avut ocazia la rândul meu să contribui la formarea echipei. Puteam să modelez oamenii, să-i îndrum în direcția pe care am învățat-o și am urmat-o și eu, în anii petrecuți alături de Mec. Iar în final, pot spune că am ajuns acolo unde mi-am dorit. Îmi place că am reușit să construiesc o relație bazată pe încredere reciprocă cu echipa mea și că oamenii mă văd drept un exemplu.
Singurul lucru neschimbat în cei 14 ani ai mei la Mec? Sentimentul de familie pe care îl simțim în echipă.
Ce îți place în activitatea pe care o desfășori zilnic? Care este acel aspect al activității care îți oferă energia și motivația necesare pentru a face o treabă excelentă?
Oamenii, cu certitudine. Dacă nu erau oamenii, poate lucram dintr-un birou, singur, de acasă, dar nu aș putea să fac asta. Îmi place că pot fi mai mult decât un coleg pentru echipa din care fac parte: le sunt prieten și îndrumător. Pentru toate acestea trebuie să fii lângă ei și să le câștigi încrederea. Și cred că totul ține de empatie. Doar când ești empatic poți cunoaște un om. Mai cred și că cel mai important și mai greu este să îi lași pe ceilalți să te cunoască. Așa intervine o încredere cumva reciprocă, întreaga relație devenind mult mai relaxată.
În încheiere, dacă ai descrie McDonald’s ca angajator într-un singur cuvânt, care ar fi acela? De ce?
SIGURANȚĂ. Pe de o parte, mă refer la siguranța de care noi angajații avem parte. Dacă vrem să ne dezvoltăm profesional, trebuie să avem siguranța locului de muncă. Dacă vorbim de timpul liber și viața de familie, este, din nou, important să avem siguranța locului de muncă. Pe de altă parte, vorbim despre siguranța pentru clienți, iar McDonald’s a demonstrat foarte bine și din toate punctele de vedere tot ce înseamnă siguranța alimentară și standardele de calitate pe care le urmează.
Mai sunt multe alte cuvinte, probabil alți colegi ar spune altele. Aceasta este frumusețea oamenilor, că suntem diferiți și vedem lucrurile din alte perspective. Așa cum fiecare zi, fiecare restaurant sau departament sunt diferite și fiecare vine cu provocările sale. Dar e un lucru bun, pentru că în felul acesta ești încurajat să evoluezi, să-ți lărgești orizonturile și să ieși din zona ta de confort pentru a atinge performanța.
Ceva bun te așteaptă la Mec, iar acest lucru este posibil datorită oamenilor dedicați și ospitalieri care îi întâmpină zi de zi pe toți cei care ne trec pragul în restaurante. Îți mulțumim, Iacob, pentru seriozitatea și perseverența ta, și mai ales pentru încrederea pe care ne-ai acordat-o în toți acești ani!
Intră chiar astăzi pe pagina de cariere McDonald’s - #CevaBunTeAșteaptă
Read all the articles about
Labour market Undelucram interviews Balance Career planning About the crafts Find your job Job opportunitiesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors