Cinci prejudecati care iti pot afecta cariera

11.12.2017
3 min
Cinci prejudecati care iti pot afecta cariera

Share

Pe piata locurilor de munca sunt intalnite foarte des tot felul de mituri, povesti si sfaturi. Cum insa o mare parte din ele pot fi clasificate in aceeasi categorie ca deja celebrele fake news, este recomandat ca in planificarea unei cariere sa analizati bine aceste indrumari inainte de a le aplica.

Nu iti face griji pentru ceea ce spun altii daca sfaturile lor nu se potrivesc cu situatia ta unica,” spune Lynn Carroll, career coach, atragand atentia asupra urmatoarelor prejudecati care stau in calea unei cariere de succes.

Trebuie sa te potrivesti perfect cerintelor formulate in anuntul pentru job

Sa presupunem ca ati gasit jobul perfect, dar una dintre cerintele angajatorului este sa aveti 5 ani de experienta. Nu va pierdeti cu firea daca aveti numai patru. Acest lucru nu va descalifica imediat.

De cele mai multe ori, candidatii renunta sa aplice pentru o buna oportunitate de teama ca nu indeplinesc cerintele din anuntul postat pentru job,” spune Alyssa Krane, chief talent strategist la Powerhouse Talent.

Ea atrage atentia asupra faptului ca un anunt nu face altceva decat sa schiteze abilitatile cerute unui candidat ideal. In timp, angajatorul isi va adapta cerintele la caracteristicile talentelor existente pe piata,

Daca detii principalele abilitati cerute, atunci este obligatoriu sa aplici pentru job-ul din anunt”, afirma Alyssa Krane.

Exista si cazuri, nu putine, cand candidatii care au aplicat nu se potrivesc cerintelor dar au alte abilitati si pot performa chiar in alte job-uri diponibile. Daca stiti ca sunteti capabili si ati inregistrat anumite succese in astfel de situatii nu ezitati sa aplicati pentru job.

Urmeaza-ti pasiunea

Aveti un job pe care il iubiti, dar asta nu inseamna ca munca pe care o depuneti este egala cu ceea ce va pasioneaza. In general e bine sa cautati un job care sa va ofere satisfactie, nu in mod necesar unul care sa se limiteze la pasiuni.

Ben Brooks, fondator al unei platforme tech care ajuta companiile sa fidelizeze cei mai buni angajati spune ca este bine sa tineți „cont de pasiunea voastră, dar puneti-o in balanta cu perspectiva macro-economica, evaluindu-va abilitatile si talentele.”

Aptitudinile de leader se dobandesc in timp

Puteti fi un adevarat geniu in meserie aleasa, dar sa nu aveti abilitatile si talentul necesar pentru a fi conducator. E posibil sa nu puteti dobandi abilitatile necesare unui leader sau manager in intreaga cariera.

Leadership-ul in sine este o abilitate pe care o cultivam continuu. Trebuie sa cunoasteti si sa impartasiti din abilitatile colegilor. Pentru a deveni leader cu adevarat este neaparat nevoie sa cititi, sa faceti cursuri de specializare, sa solicitati feedback-uri si pareri de la subordonati, de la superior, de la toti care vor sa va ajute.

Nu poti sa demisionezi mai devreme de doi ani

Sa presupunem ca a trecut aproape un an de la acceptarea noului job. Orele la serviciu incep sa se prelungeasca, sau flexibilitatea programului nu este chiar cea despre care vi s-a spus la interviu. Este clar ca incepeti sa cautati altceva, dar mai stati un an, fiindca asa ati auzi ca se face.

Lynn Caroll spune ca „in trecut, daca paraseai un job la scurt timp dupa angajare, era foarte dificil sa gasesti altul, fiindca angajatorii dovedeau retineri fata de cei

care se mutau dintr-o slujba in alta.”

Tineti cont insa ca este normal ca in anii de inceput ai carierei sa treceti prin mai multe job-uri de scuta durata.

Daca constati inca din primele luni ca nu te potrivesti cu rolul incredintat, atunci demareaza cautarile pentru un nou job, Nu vorbi cu nimeni, dar fii pregatit sa oferi explicatii sefilor referitoare la motivul plecarii. Nu uitati: nu vorbiti „de rau” sefii, colegii sau compania. Lasati intotdeuna loc pentru „Buna ziua”!

Daca stati peste program, veti fi promovat mai repede

Este una dintre cele mai des intalnite prejudecati: daca stau peste program seful ma va remarca si promovarea va veni mai repede. Pe seful vostru il intereseaza de fapt rezultatele.

Nu realizati foarte multe lucruri daca optati pentru o asemenea varianta in speranta unei promovari sau a unei cresteri salariale. Majoritatea celor care procedeaza asa uita de familie, prieteni si incep sa aiba probleme cu sanatatea.

Este suficient ca la sfarsitul saptamanii de lucru sa-l informati pe sef ce ati realizat concret, nu cate ore ati stat in plus.

Read all the articles about

Mission Balance Human behaviour Human behavior

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors