Share
Codul muncii: Cate zile poti munci fara intrerupere si ce sporuri primesti
Potrivit dispozitiilor Codului muncii, repausul saptamanal se acorda in cursul a doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
dreptul angajatorului de a-si organiza activitatea, repausul poate fi acordat si in timpul altor zile ale saptamanii, asigurandu-se insa cel putin 48 de ore de repaus continuu in cadrul unei saptamani de lucru.
"In situatia in care repausul se acorda in alte zile decat cele de sambata si duminica, angajatul este indreptatit sa primeasca un spor la salariul de baza, spor a carui valoare poate fi reglementata prin contractul individual sau colectiv de munca aplicabil", spune avocatul Razvan Vasiliu de la casa de avocatura Gilca & Vasiliu.
Numai in cazuri exceptionale repausul saptamanal poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate care nu poate depasi mai mult de 14 zile si numai cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor.
Potrivit avocatului Razvan Vasiliu, numai in situatii exceptionale, in general in cazul fortei majore, repausul poate fi suspendat pentru personalul necesar care executa lucrari de prevenire a unor pagube iminente, de salvare a unor bunuri sau persoane, etc. caz in care salariatii al caror repaus a fost suspendat beneficiaza de dublul compensatiilor la care au dreptul pentru munca prestata in zilele de repaus.
Citeste mai multe despre repausul saptamanal si despre sporul de week-end aici.
Read all the articles about
LegislativeArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
1 comment
Access your account and add your comment
HA HA HA
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors