Share
Contractul colectiv de munca: instrumentul prin care se apara interesele angajatilor
Ce este contractul colectiv de munca?
Potrivit Codului muncii, contractul colectiv de munca este conventia scrisa, incheiata intre cele doua parti implicate: angajatorul sau organizatia patronala si salariatii, reprezentati prin sindicate.
Conform Legii dialogului social, reprezentatii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor si sunt acei angajati alesi de colegii lor sa-i reprezinte in relatiile cu angajatorul si sa exercite unele din atributiile prevazute pentru sindicate.
Aceeasi lege, a dialogului social, precizeaza ca in situatia in care in unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
In ceea ce priveste semnarea contractului colectiv, este util de stiut ca acesta trebuie sa fie semnat pe fiecare pagina de catre partenerii sociali, sa aiba stampila unitatii si a organizatiei sindicale.
De asemenea, la finalul contractului trebuie sa existe semnaturile comisiei de negociere din partea patronatului si a sindicatului.
Care este scopul contractului colectiv?
Scopul incheierii contractului colectiv este apararea intereselor partilor implicate si prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca.
Contractul colectiv este similar cu o lege, intrucat are caracter permanent si este publicat in Monitorul Oficial.
Articolul 229, alineatul (2) din Codul muncii prevede faptul ca negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, exceptandu-se cazurile in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
De asemenea, legiuitorul mentioneaza ca la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
Clauze cuprinse in contractul colectiv de munca:
- Parti contractante
- Dispozitii generale
- Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
- Conditii de munca si protectia muncii
- Salarizare si alte drepturi salariale
- Timpul de munca si timpul de odihna
- Formarea profesionala
- Dispozitii finale
Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Read all the articles about
LegislativeArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Legislative
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors