Critica sau respingerea nu inseamna infrangere

30.10.2017
1 min
Critica sau respingerea nu inseamna infrangere

Share

Multe dintre postarile voastre de pe forum-ul Undelucram contin referiri la criticile, justificate sau nejustificate, care va sunt aduse de team leaderi, manageri sau sefi de proiect. Toti suntem afectati, intr-o masura mai mare sau mai mica, de asemenea situatii.

In aceleasi postari povestiti cum ati fost repinsi la interviuri desi, in opinia voastra, meritati mai mult si aveati cunostintele si experienta necesara sa ocupati postul.

Efectele psihologice ale unor asemenea situatii difera de la persoana la persoana, dar in general sentimentul de respingere care ne cuprinde dupa o astfel de experienta este prezent la toti.

Indiferent de postul sau rolul dintr-o anumita organizatie este foarte important cum gestionam urmarile unei respingeri.

1. Inainte de orice, incercati sa intelegeti situatia

Criticile care vi se adreseaza sunt parte integranta a locului de munca. In situatii ideale, managerul ar trebui sa va critice pe un ton ponderat si profesional. Nu uitati insa ca prin natura job-ului orice manager va incerca sa maximizeze eficienta voastra, prin feedback. De multe ori feedback-ul vine sub forma criticilor. Luati-le ca atare, nici nu le exacerbati, dar nici nu le minimalizati.

2. Daca sunteti criticat pentru prima data, calmati-va

Este usor sa spui calmati-va, dar este mai greu s-o faci, mai ales cand critica s-a produs de fata cu mai multi colegi. O reactie necontrolata va poate afecta nu numai ziua respectiva, dar si cariera. Daca puteti, plecati intr un loc retras si restabiliti echilibrul psihic.

3. Fiti obiectivi

Daca v-ati stapanit furia initiala, enervarea, dorinta de a riposta, atunci sunteti capabili sa analizati circumstantele in care au aparut criticile ce vi s-au adresat. Intrebarea fireasca este: Unde am gresit? Se poate intampla sa fiti tratat nedrept, totusi pastrati-va calmul, abordand situatia cu maleabilitate, pe un ton profesional si prietenos.

4. Critica sau respingere nu inseamna ca ati pierdut

Nu va lasati doborat in asemenea situatii. Nu o data s-a dovedit ca respingerea poate fi transformata intr-un succes. Pana si celebrul Steve Jobs a fost concediat candva. Momentul respingerii poate constitui un nou inceput al dezvoltarii carierei si, de ce nu, o alta optiune pentru fiecare dintre voi.

5. Ridicati-va si luati-o de la inceput

Nici critica nici respingerea nu reprezinta capatului drumului. Intelegeti si tratati aceste evenimente ca pe o posibila provocare. Poate acum puteti avea alta abordare fata de o anumita situatie si, pe viitor, veti face mult mai bine fata.

In cele mai multe cazuri o persoana iese mai puternica din asemenea incercari. Nu faceti abstractie de faptul ca foarte multi ochi sunt atintiti asupra voastra asteptand sa vada urmarile criticilor sau respingerii.

Cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa invatati din aceste lectii cum sa ramaneti pe picioarele voastre, dar, in special, cum sa va urmati propriul drum.

Read all the articles about

Balance Human behaviour Leadership skills Human behavior Employee experience Employer branding Motivation and vocation

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors