Share
Cum depășești cele mai comune frici care te țin în loc, atunci când vrei o schimbare în carieră?
„Cariera pe care ai ales-o la un moment dat nu trebuie sa fie cea pe care o urmezi pentru totdeauna.” – auzi sau citești asta tot mai des în ultima perioadă.
În plus, dai peste tot felule de sfaturi despre schimbarea carierei și auzi povești inspiraționale despre oameni, mai mult sau mai puțin apropiați, care decid să facă o schimbare în viața profesională.
Îți dorești și tu să faci pasul acesta. Însă îți este frică.
Îi urmărești pe cei care trăiesc povestea schimbării în carieră cu curiozitate și uneori chiar și cu puțină invidie. Îi invidiezi pentru curaj.
Într-adevăr, o schimbare în carieră poate fi un gând care te îngrozește. Ai investit mult timp ca să ajungi unde ești acum. Și chiar dacă locul în care ești în prezent te face să strângi din dinți tot mai des, din cauza fricii, decizi să rămâi unde ești.
Știu ce simți. Știu din experiența mea, precum și din experiențele celor cu care lucrez.
Iată 3 cele mai comune frici care te pot ține în loc atunci când vrei să schimbi cariera, împreună cu câteva idei practice care te pot ajuta să le depășești:
1. Frica de a fi din nou „la început”
Cei mai mulți dintre cei care își schimbă cariera își fac griji că sunt nevoiți să renunțe la tot ceea ce au muncit și să o ia din nou de la capăt. Da, într-adevăr, este posibil ca atunci când ai acumulat o experiență vastă, ai dezvoltat relații importante în domeniul tău de activitate și poate chiar ai urcat pe scara ierahică, să îți fie foarte greu să pierzi acest progres.
Te regăsești în această situație? Eu da, și îți înțeleg foarte bine teama.
Amintește-ți însă, te rog, că lumea se schimbă rapid, iar predicțiile privind dispariția unor joburi în viitor și apariția altora pe care acum nici nu le putem defini nu mai sunt o noutate.
În plus, deși poate că îți sună puțin prea dur, am văzut, în experiența mea, oameni care au rămas în zona de confort exact din cauza acestei frici, doar pentru a constata în scurt timp că această zonă nu mai există – fie au fost concediați, fie nu au mai putut suporta mediul toxic, fie jobul s-a desființat etc.
Frica de a fi din nou „la început” este în mare parte o lipsă de încredere, dar cu puțin efort poate deveni o ocazie de învățare, creștere și dezvoltare.
2. Frica de eșec
Fără îndoială, schimbarea nu este întotdeauna ușoară. Necesită efort și un anumit risc.
Ne facem griji că vom eșua, iar oamenii ne vor arăta cu degetul și ne vor judeca. Ne îngrijorăm că vom face o alegere greșită. Iar asta ne blochează într-o situație chiar dacă nu ne face bine, pe principiul: mai bine răul pe care îl cunosc decât răul pe care nu-l cunosc.
Frica de eșec, teama de a ne arăta vulnerabili, frica de necunoscut și de a lăsa în urmă o viață în care am investit atât de mult ne paralizează. În același timp însă, avem și teama de a nu face schimbarea. Frica de a ne uita înapoi la viața noastră cu regret. Și mai mult decât atât, nu doar frustrarea că ne-am petrece viața într-o carieră greșită, ci și înțelegerea faptului că am rămas acolo din frica de a-ți asuma o schimbare.
Este descurajant, într-adevăr, să îți dorești să faci o schimbare, iar apoi să descoperi că nu îți place cu adevărat noua activitate, că nu este așa cum ți-ai imaginat sau să consideri că nu ești suficient de bun, că nu reușești să te angajezi pentru că nu ai experiență în noul domeniu sau că nu reușești să ai rezultatele dorite.
Dacă îți sună cunoscut, atunci știi și că, în astfel de situații, cea mai mare capcană este că ajungi să te identifici cu eșecul. Iar asta te va conduce la autosabotare. Amâni sau eviți orice posibilitate să te dezvolți, pentru că ai convingerea că totul este în zadar. Distorsionezi evenimentele negative și le minimalizezi pe cele pozitive.
Îți minimalizezi abilitățile și realizările și exagerezi când vine vorba despre greșeli și puncte slabe. Eviți să vorbești despre reușitele tale și te consideri inferior, deși ai reușit la fel de multe precum cei de vârsta ta.
3. Frica de succes
La fel de bine însă, deși contraintuitiv, lipsa curajului de a face o schimbare în carieră poate să aibă la bază și teama de succes. Aceasta este, în principal, convingerea că odată ce realizăm ceva, vom suferi din cauza asta sau nu vom fi capabili să rămânem la acel nivel.
- Te jenează atunci când primești aprecieri sau complimente?
- Atunci când lucrurile merg bine, pleci de la premisa că este inevitabil să se întâmple ceva rău?
- Dacă ai succes în carieră, consideri că nu se poate să îți meargă bine și în viața personală?
- Dacă ai mai multe oportunități de succes decât ceilalți membri ai familiei, te îngrijorează că ți-ai putea strica relația cu rudele?
Acestea sunt doar câteva situații care indică teama de succes.
Se întâmplă ca unii oameni să își facă griji că succesul va cere prea multe de la ei, mai multe decât își permit să ofere. Astfel, deși o schimbare în carieră, chiar dacă presupune mult timp, efort și dedicație, le poate aduce succesul, ei preferă să dea înapoi și să se retragă, deoarece consideră că nu merită sau că nu sunt capabili să facă față.
Cum să depășești aceste frici și să faci schimbarea în carieră pe care ți-o dorești:
1. Identifică, recunoaște și acceptă temerile. Nu ești singur sau ciudat pentru că ai teamă de eșec și/sau succes sau de a fi la început.
2. Schimbă perspectiva și vezi toate posibilitățile. Schimbarea înseamnă riscuri si posibilitatea să greșești, dar înseamnă și ocazia să reușești.
3. Creştere și dezvoltare. Amintește-și că eșecul și greșelile sunt oportunități de învățare.
4. Eșecurile și succesele nu te definesc. Nu ești un „succes” sau „eșec”. Experiențele pot avea succes sau eșec.
5. Definește ce înseamnă pentru tine atât eșecul, cât și succesul. Creează-ți propria definiție a succesului și eșecului pe baza valorilor și obiectivelor tale personale și nu în comparație cu ceilalți.
6. Scrie pe hărtie. Notează-ți abilitățile transferabile, succesele, aprecierile pe care le primești în fiecare zi și citește lista în mod regulat.
7. Preferă progresul, nu perfecțiunea. Atunci când planul nu merge așa cum îți dorești, compară rezultatele pe care le obții mai curând cu ceea ce ai realizat până acum, decât cu obiectivul final.
La final, îți recomand să îți faci timp să reflectezi la tot ceea ce te preocupă cu privire la schimbarea carierei. Atunci când o să înțelegi ce anume te sperie, îți va fi mai ușor să-ți rezolvi îndoielile și să găsești soluții. Explorează fiecare dintre temerile tale, adresându-ți întrebări despre riscurile implicate, care sunt scenariile cele mai nefavorabile, ce poți face pentru a reduce riscul și cu ce probleme te poți confrunta pe parcurs.
Oricum, știi că dacă nu încerci nimic, nici nu câștigi nimic.
Undelucram.ro Contributor
Simona Bortiș
More articlesShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Human behaviour
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors