Cum descoperi care sunt prietenii tai adevarati, dar si pe cei care doar se pretind a fi?

04.04.2018
3 min
Cum descoperi care sunt prietenii tai adevarati, dar si pe cei care doar se pretind a fi?

Share

Sistemul actual si in perspectiva era digitala vor reduce complexitatea unui om la titlurile detinute,  la valoarea lui neta. In aceasta lume, in care suntem perceputi, mai curand, ca „masini economice productive”, este foarte greu sa vezi care sunt prietenii tai adevarati.

Nu numai evaluarea corecta a celor care sunt prieteni, dar si a celor care se pretind a fi, este foarte dificila. Multi dintre colegii vostri de munca au fost educati pentru a afisa o fizionomie placuta, inclusiv a spune lucruri placute, corecte, in sprijinul vostru.

De  multe ori insa va treziti ca pretinsii prieteni v-au parasit cand aveati mai mare nevoie de ei. Mai mult, daca sunteti o persoana de succes sau cu influenta, vor dori sa fie in compania voastra, sa fie conectati la relatiile voastre. Nu o fac din prietenie, ci din motive strict personale, egoiste.

Intotdeauna, asemenea oameni vor dori sa fie apreciati si judecati prin prisma valorii pe care le-o confera pozitia care o ocupa alaturi de voi. Nu va lasati inselati, nu fac altceva decat sa se foloseasca de voi.

Mattthew Jones, career coch for executives, declara cu amaraciune: „Mi-a fost dat sa ascult foarte multe povestiri dure. Am invatat din acestea ca este foarte greu sa-ti faci prieteni adevarati, mai ales atunci cand la mijloc sunt banii si puterea. Adevarul este ca ne vine foarte greu sa vedem cine ne va intide o mana de ajutor cand suntem la pamant sau va profita in folosul sau de situatia grea in care ne aflam.”

Natura umana complica si mai mult lucrurile. Oamenii simt nevoia de conexiuni, simt nevoia sa-si impartaseasca bucuriile si necazurile cu altii.

Este important sa descoperim in cine putem sa avem incredere si sa pretuim valoarea relatiei cu acea persoana. Cum, de asemenea, va fi important sa punem capat acelor "prietenii", care ascund interesele personale.

Sa parcurgem impreuna 5 posibile modalitati, pentru a descoperi care ne sunt prietenii advarati si este bine sa investim in relatiile cu ei si ce relatii trebuie taiate de la radacina.

1.    Prietenii adevarati te ajuta sa-ti sarbatoresti realizarile

Cand sunteti inconjurat de persoane toxice, acestia devin invidiosi si chiar gelosi pe realizarile voastre. Putem afirma ca nu vor sa se bucure de realizarile voastre, fiindca le considera drept insuccese ale lor.

Tot ce realizati va fi considerat de aceste persoane drept factori care contribuie la caderea lor.

Prietenii adevarati va ajuta intotdeauna sa urcati. Ei vor dori cu adevarat sa straluciti.

2.    Prietenii adevarati va asculta si va ajuta atunci cand va simtiti rau sau sunteti in dificultate

Cu totii avem suisiuri si ne gasim cateodata in dificultate. Ati trecut, multi dintre voi si prin momente foarte grele. Cineva s-a imbolnavit, altcineva a plecat dintre noi, altii au divortat sau chiar au dat faliment.

Sunt momente in care bunii prieteni raman alaturi de voi, se intereseaza de soarta voastra, nu va intorc spatele. Va intreaba ce faceti, cum va descurcati ( mai ales cand nu ai un job), incearca permanent sa nu va lase sa treceti singuri prin acele situatii dificile.

Cei care se pretind prieteni sunt foarte ocupati, n-au timp pentru voi. Iertati-i,  dar nu-i  uitati.

3.    Prietenii adevarati va pun intrebari importante, intrebari pe care majoritatea nu vi le pun

Este importanta aceasta distinctie intre cei care pun intrebari importante pentru viata voastra si cei care va intreaba „Cum e vremea?”. Evaluati relatiile cu oamenii din jurul vostru, aplicind acest criteriu, al intrebarilor.

Un prieten bun este acela care va determina, prin intrebarile puse, sa reflectati asupra valorilor dupa care va conduceti viata. Cand celalat va intreaba generalitati sau despre lucruri care nu au cu adevarat importanta pentru ceea ce va framanta, renuntati la relatie, numai investiti in ea.

4.    Prietenii adevarati va asculta cu atentie si nu asteapta momentul sa vorbeasca doar despre ei

Cand ati constatat ca o persoana, in mod frecvent „pandeste” momentul sa deturneze discutia spre el si problemele sale, acesta este un semnal clar ca nu-l intereseaza problemele voastre. Experientele voastre de viata nu au semnificatie, importanta pentru acea persoana.

Cine va este prieten, nu numai ca va asculta atent, dar si participa la conversatie . O asemenea persoana va va oferi intotdeauna posibilitaea de a va exprima. Cunoasteti foarte bine expresia :„Simt ca pot sa discut orice cu tine”, nu o folositi decat in relatiile cu prietenul adevarat.

5.    Prietenii adevarati va provoaca sa cresteti si cresc alaturi de voi

Nu va este prieten cel care va lasa sa stati in „amorteala” , cel care nu va motiveaza sa cresteti continuu. Nu va este prieten nici cel care va lasa sa uitati, cu buna stiinta, de propriile voastre valori.

Un prieten bun va provoaca tot timpul sa realizati ceva, sa va depasiti conditia. El va creste alaturi de tine impartasind valorile, idealurile tale, repectand ceea ce faci.

Un prieten si o relatie de prietenie se dezvolta si rezista prin reciprocitatea sentimentelor si a respectului pe care vi le datorati unul celuilalt.

Read all the articles about

Balance Motivation and vocation

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors