Share
Cum poti sa iti contrazici seful fara sa fii concediat?
Un angajat care isi spune parerea sincera despre neregulile dintr-o companie poate fi considerat un soi de scandalagiu, scrie fastcompany.com, porivit manager.ro.
Functia nu mai conteaza. De fapt, cand o companie este pusa pe picioare, ultimul lucru la care ar trebui sa ne gandim este ierarhia. Ierarhia nu dicteaza influenta, ci calitatea ideilor tale; nu ne place deloc sa fim inclusi intr-o anumita categorie.
Pentru cei care inca mai au curajul sa ridice mana si sa spuna ce nu le convine intr-o companie, expertii sugereaza ca decizia trebuie sa fie de fier.
1. Nu te baza pe ghidul angajatului.
Daca mergi la o sedinta si nu esti de acord cu seful si colegii, ai obligatia morala sa spui ceea ce gandesti. Nu lasa lucrurile de azi pe maine. Nu este corect fata de tine si fata de ceilalti.
Pentru a incuraja o asemenea interactiune, trebuie sa ii "cresti" pe angajati inca de la inceputul carierei lor. Nu le inmana un ghid de 300 de pagini.
Angajatii trebuie sa aiba incredere in propriile lor idei, chiar si cei mai noi. Nu conteaza functia. Este un exercitiu de edificare a increderii. Asa cum seful are incredere sa iti ofere unele informatii confidentiale, tot asa trebuie sa vorbesti fara teama de a fi concediat. Din pacate, de multe ori acest lucru ramane la stadiul de teorie frumoasa si angajatii "revolutionari" sunt dati afara pe usa.
2. Infiinteaza un loc pentru conversatiile directe.
Folositi un loc fizic sau un program pentru a purta discutii deschise, fara retinere. Oamenii se vor obisnui sa comunice. Informatiile sunt vitale. Desigur, nu toate conversatiile au un sambure util, dar asta nu inseamna ca nu se pot desfasura.
3. Incurajeaza dezbaterea animata, nu aprinsa.
Exista o diferenta intre dezbaterea zeloasa si cea aprinsa. Discutiile aprinse sunt constranse de argumente si rivalii se descurajeaza.
Discutiile animate sunt dictate de pasiune si arata ca iti pasa, ca vrei sa rezolvi o problema. Ele sunt binevenite!
Nimeni nu detine toate raspunsurile. Tocmai de aceea nu aveti de ce sa discutati cu usile inchise. Cele mai multe lucruri gresite se intampla in spatele usilor inchise, nu in bataia soarelui.
Read all the articles about
MissionArticle written by:
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Mission
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.ro contributors