Cum răspunzi la întrebările standard din interviul de angajare?

24.07.2020
5 min
Cum răspunzi la întrebările standard din interviul de angajare?

Share

Iată că momentul mult așteptat a sosit. După ce ai lucrat mult la a-ți creiona un CV superb și ai trecut de prima rundă de selecție, ajungi la ultima provocare: interviul de angajare

Sentimentul de anxietate atunci când ești evaluat și judecat la un interviu poate fi mult mai înfricoșător chiar și decât momentul în care îți întâlnești viitorii socri pentru prima dată. 

Intervievatorii și angajatorii îți vor spune mereu că nu există răspunsuri corecte sau  greșite pe parcursul interviului. Însă ei sunt aproape întotdeauna în căutarea unor răspunsuri specifice. 

Ceea ce ne aduce la articolul acesta, în care vom trece prin cele mai frecvente întrebări de interviu. Îți vom oferi și sfaturi despre cum să răspunzi în așa fel încât să fii memorabil, într-un mod pozitiv.

 

Cele mai frecvente întrebări dintr-un interviu de angajare

 

   1. Spune-mi puțin despre tine.

De regulă, intervievatorii vor începe cu o întrebare despre persoana ta și experiența ta profesională, pentru a te cunoaște. Poți începe prin a le oferi o imagine de ansamblu asupra poziției sau activităților tale din prezent, apoi poți să descrii cele mai importante și relevante aspecte din jobul tău, care crezi tu că te fac să fii potrivit pentru acest rol.

 

O regulă bună este să îți structurezi răspunsul în trei puncte principale:

O scurtă prezentare - numele tău, vârsta, de cât timp lucrezi ca (profesia ta)

Ce îți place la jobul tău actual? /Ce ți-a plăcut la ultimul job?

Descrie pe scurt 2-3 realizări relevante pentru poziția la care aplici.

 

   2. Cum ai auzit despre această poziție?

Deși la prima vedere pare o întrebare simplă, este oportunitatea perfectă pentru a le arăta intervievatorilor tăi că ești interesat de companie / organizație. Chiar dacă nu ai stat zilnic să dai refresh pe site-ul companiei, încearcă să faci să pară că ai făcut asta - într-un mod profesionist, desigur. Dacă ai descoperit jobul printr-un articol sau pe vreun site anume, împărtășește informația și menționează, mai exact, ce anume te-a atras.

 

   3. De ce ai decis să aplici pentru această poziție?

Încearcă să nu oferi răspunsuri generice la această întrebare, ideal este să fii cât poți tu de specific. Ca să poți fi pregătit pentru această întrebare, îți recomandăm să faci un pic de research înaintea interviului despre companie și să alegi un aspect care să îți atragă cu adevărat atenția. 

Ceea ce caută intervievatorii aici de fapt este nivelul tău de pasiune pentru poziția respectivă sau pentru companie în sine. Cu cât ești mai mulțumit cu jobul tău, cu atât vei fi mai productiv. 

 

   4. Care consideri că sunt punctele tale forte?

Ce vor să știe: Aceasta este o întrebare de care nu prea ai cum să scapi la interviu, fiind folosită aproape mereu pentru a determina cât de calificat ești de fapt pentru poziția respectivă. Astfel, ca răspuns la această întrebare din interviul de angajare, poți elabora câteva idei despre atributele care te califică în mod specific pentru acel post.

 

   5. Care consideri că sunt punctele tale slabe?

Ce vor să știe: Altă întrebare tipică! De data aceasta, este important să faci tot posibilul să îți prezinți răspunsurile într-o lumină pozitivă, transformând astfel punctele slabe în puncte forte.  De asemenea, poți încerca să oferi exemple de skill-uri pe care ai reușit să le îmbunătățești de-a lungul timpului, cum ai recunoscut o slăbiciune de-a ta și cum ai corectat-o și folosit-o în beneficiul tău la muncă.

 

   6. Ce știi despre această companie / organizație?

Acesta este de fapt un test! Dacă nu poți oferi multe detalii, poate fi un indiciu că nu ești îndeajuns de serios sau interesat de acest loc de muncă. Candidații ce arată că sunt încântați de perspectiva de a lucra acolo și-au făcut temele. Dacă dorești cu adevărat să ieși în evidență, încearcă să afli și să le prezinți ceva mai multe informații decât ceea ce este deja pe site-ul companiei. Caută articole din presă despre care nu mulți ar ști.

Recent reviews

 

   7. De ce te-am angaja?

Poate una dintre cele mai intimidante întrebări din cadrul unui interviu de angajare. Însă, dacă îți este adresată, privește-o ca pe cea mai bună oportunitate de a face un „pitch” pentru persoana ta. Străduiește-te să construiești un răspuns care acoperă trei lucruri: nu numai faptul că ești apt și potrivit pentru job, dar și că poți avea rezultate excelente; că te vei încadra cu adevărat în echipă și cultură; și că veți fi o alegere mai bună decât oricare dintre ceilalți candidați.

 

   8. Care sunt cerințele tale salariale?

Nu trebuie să îți fie teamă să răspunzi la această întrebare. Intervievatorii vor doar să se asigure că așteptările tale sunt în concordanță cu suma pe care ei au bugetat-o pentru acest rol. Pont-ul nostru este să încerci să cauți intervalul tipic de salarizare pentru rol și transmite o sumă ce tinde către partea superioară a acestui interval. De asemenea, e important să menționezi și că poți fi flexibil. 

 

   9. Care este realizarea profesională de care ești cel mai mândru?

Nimic nu spune „angajează-mă” mai bine ca o evidență a rezultatelor pe care le-ai obținut la joburile trecute, așa că ar trebui să uiți de timiditate când răspunzi la această întrebare! Poți începe prin a descrie un pic contextul și provocarea pe care ai întâlnit-o. Apoi, prezintă șirul de acțiuni pe care le-ai întreprins și încheie prin a explica rezultatele pe care le-ai obținut.

 

   10. Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat?

În acest caz, angajatorul dorește să afle cum reacționezi tu de fapt într-o situație dificilă. Asemănător cu întrebarea precedentă, răspunsul tău ar trebui să fie cât mai direct. Va trebui să alegi o un moment dificil de la job și să explici cum ai trecut cu succes peste. 

 

   11. Povestește-mi despre un moment în care ai făcut o greșeală.

Cel mai probabil, nu te simți foarte dornic să povestești despre gafe din trecut când încerci să impresionezi un intervievator. Cheia este să fii sincer, fără să dai vina pe alți oameni, apoi să explici ce ai aflat din greșeala ta și ce acțiuni ai întreprins pentru a nu se mai repeta. De fapt, angajatorii caută pe cineva care poate primi feedback și sunt dispuși să se îmbunătățească în mod constant. 

 

   12. Povestește-mi despre un moment în care ai demonstrat calități de lider.

Nu trebuie să ai un titlu fancy ca să demonstrezi că poți fi un lider. Pentru a răspunde, gândește-te la un moment în care ai condus un proiect sau ai luat inițiativa de a propune un proces alternativ. Sau poate despre cum ai reușit să îți motivezi echipa într-un punct de cotitură. Încearcă să ai un răspuns clar și să îi oferi intervievatorului tău contextul situației respective.

 

   13. Spune-mi despre un moment în care nu ai fost de acord cu o decizie care a fost luată la locul de muncă.

Scopul acestei întrebări este de a prezenta o situație în care ai rezolvat un dezacord într-un mod profesionist și ce ai învățat din această experiență. Când îți construiești răspunsul la această întrebare, îți recomandăm să începi prin a încadra povestea într-un context care să demonstreze ceea ce ai învățat din experiență. Și pentru a încheia, poți vorbi puțin despre cum te va ajuta acest insight în jobul pentru care aplici.


 

Câteva recomandări finale din partea Undelucram.ro

   - Asigură-te că ești cât se poate de pregătit să răspunzi la majoritatea întrebărilor dintr-un interviu de angajare

   - Gândește-te de dinainte la răspunsurile pe care le vei oferi în timpul interviului

   - Încearcă să ai încredere în tine și în ceea ce reprezinți! 

   - Nu uita de contactul vizual și limbajul non-verbal - două elemente la fel de importante din timpul unui interviu de angajare

 

În încheiere, îți urăm mult succes!

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create a Resume

Impress right away with a CV in an attractive format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors